Κοροναϊός Κίνα: Στις αρχές Δεκεμβρίου ο γιατρός κλήθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Ουχάν όπου δέχθηκε επίπληξη για «διασπορά φημών ηλεκτρονικά».
Κοροναϊός Κίνα: Στις 30 Δεκεμβρίου, ο 34χρονος γιατρός Λι Γουένλιανγκ έριξε τη «βόμβα» μιλώντας σε γνωστό μέσο επικοινωνίας. Όπως γνωστοποίησε, επτά ασθενείς διαγνώστηκαν με ίωση τύπου SARS. Την 1η Φεβρουαρίου, οι εξετάσεις του γιατρού για κοροναϊό βγήκαν θετικές. Στα τέλη Δεκεμβρίου ο Λι εξήγησε ότι, σύμφωνα με τα τεστ στα οποία υπεβλήθησαν τα άτομα, η ασθένεια ήταν ένας κορωνοϊός, δηλαδή μια οικογένεια ιών που περιλαμβάνει σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS). Οι μνήμες από την πανδημία SARS του 2003, που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, είναι ακόμη βαθιές στην Κίνα.
Ο Λι, που εργάζεται στην Ουχάν, ζήτησε από τους φίλους του να ενημερώσουν τα κοντινά τους πρόσωπα ιδιωτικά. Ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες το μήνυμά του έγινε viral, χωρίς μάλιστα να κρύβεται το όνομά του. «Όταν το είδα να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, κατάλαβα ότι ήταν πέρα από τον έλεγχό μου και ότι το πιθανότερο είναι να τιμωρηθώ», είπε ο Λι. Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του μηνύματος, ο Λι κατηγορήθηκε από την αστυνομία της Ουχάν για διασπορά φημών. Ήταν ένας από τους γιατρούς, που μπήκαν στο στόχαστρο της αστυνομίας εξαιτίας της προσπάθειάς τους να σπάσουν τη σιωπή για τον φονικό ιό τις πρώτες εβδομάδες της εμφάνισής του.
Κοροναϊός Κίνα: Πού οφείλεται η καθυστέρηση
Από τότε ο ιός έχει προκαλέσει το θάνατο σε τουλάχιστον 425 ανθρώπους με περισσότερα από 20.000 κρούσματα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου και του Λι. Από τη μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου, ο Λι είπε στο CNN ότι η εξέταση στην οποία υποβλήθηκε για να διαπιστωθεί αν είναι φορέας του κορωνοϊού, βγήκε θετική. Η διάγνωσή του προκάλεσε οργή σε όλη την Κίνα, όπου μεγαλώνουν συνεχώς οι αντιδράσεις για την κρατική λογοκρισία απέναντι στην ασθένεια και την αρχική καθυστέρηση στην προειδοποίηση για τον φονικό ιό. Την ίδια ημέρα που ο Λι προειδοποιούσε τους φίλους του, η υγειονομική αρχή της Ουχάν εξέδιδε μια επείγουσα ανακοίνωση, ενημερώνοντας τα ιατρικά κέντρα της πόλης ότι μία σειρά ασθενών που ήρθαν σε επαφή με την αγορά θαλασσινών «Huanan Seafood Wholesale Market» έχει μια «άγνωστη πνευμονία».
Το σημείωμα συνοδευόταν από μια προειδοποίηση: «Κανένας οργανισμός ή άτομο δεν επιτρέπεται να εκδώσει πληροφόρηση θεραπείας στο κοινό χωρίς άδεια». Τις πρώτες ώρες της 31ης Δεκεμβρίου, οι υγειονομικές αρχές της Ουχάν συγκάλεσαν μια έκτακτη συνάντηση για να συζητήσουν το θέμα. Μετά από αυτήν, ο Λι κλήθηκε από τις αρχές στο νοσοκομείο του για να εξηγήσει πώς γνώριζε για τις περιπτώσεις.
Κοροναϊός Κίνα: O Λι έπρεπε να υπογράψει μία δήλωση, παραδεχόμενος «πλημμέλημα»
Αργότερα εκείνη την ημέρα, οι αρχές της Ουχάν ανακοίνωσαν το ξέσπασμα του ιού και ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο, οι μπελάδες του Λι δεν τελείωσαν εκεί. Στις 3 Ιανουαρίου, ο Λι κλήθηκε σε ένα τοπικό αστυνομικό τμήμα όπου δέχθηκε επίπληξη για «διασπορά φημών ηλεκτρονικά» και «σοβαρή διατάραξη της κοινωνικής τάξης» εξαιτίας του μηνύματος που είχε στείλει στο chat. O Λι έπρεπε να υπογράψει μία δήλωση, παραδεχόμενος «πλημμέλημα» και υποσχόμενος να μην υποπέσει σε άλλες μελλοντικές «άνομες πράξεις». Φοβήθηκε ότι θα τον συλλάμβαναν. «Η οικογένειά μου θα ανησυχούσε πολύ για μένα αν έχανα την ελευθερία μου για λίγες μέρες», δήλωσε ο ίδιος στο CNN μέσω μηνυμάτων το WeChat –η τηλεφωνική επικοινωνία δεν ήταν εύκολη καθώς έβηχε πολύ και ανέπνεε με δυσκολία.
Ευτυχώς, ο Λι μπόρεσε να φύγει από το αστυνομικό τμήμα μετά από μια ώρα παραμονής. Η αστυνομία της Ουχάν απέφυγε να σχολιάσει κάτι στο CNN. Ο Λι επέστρεψε στο Κεντρικό Νοσοκομείο της Ουχάν και αισθανόταν αβοήθητος. Είπε, μάλιστα: «Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα, όλοι πρέπει να συμμορφώνονται στην επίσημη γραμμή». Στις 10 Ιανουαρίου, όταν εν αγνοία του κούραρε έναν ασθενή που ήταν μολυσμένος με κορωνοϊό, ο Λι άρχισε να εμφανίζει βήχα και πυρετό. Στις 12 Ιανουαρίου εισήλθε στο νοσοκομείο. Τις επόμενες ημέρες η κατάσταση του Λι χειροτέρεψε τόσο που μεταφέρθηκε στην ομάδα εντατικής θεραπείας, και του χορηγήθηκε υποστήριξη με οξυγόνο.