ΜΚΟ Μεταναστευτικό: Βαριές καταγγελίες Κουμουτσάκου για κύκλωμα με γιατρούς και δικηγόρους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜΚΟ Μεταναστευτικό: Βαριές καταγγελίες Κουμουτσάκου για κύκλωμα με γιατρούς και δικηγόρους

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

ΜΚΟ Μεταναστευτικό: «Ο νόμος ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν νόμος παραγωγής καθυστερήσεων που έτρεφε αυτό το μαύρο κύκλωμα» σημείωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης.

05.02.2020 | 06:38

ΜΚΟ Μεταναστευτικό: Παράνομα δίκτυα οικονομικής εκμετάλλευσης μεταναστών στα οποία συμμετέχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), δικηγόροι και γιατροί κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος. Ακόμη ο κ. Κουμουτσάκος επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική που εφάρμοσε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του αλλά και για την κριτική που κάνει στην κυβέρνηση όσον αφορά την πολιτική λογική της αποτροπής που είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει.

«Έχετε εμμονή με την αποτροπή γιατί η δική σας πολιτική ήταν η προτροπή. Όταν αναλάβαμε βρήκαμε μια κατάσταση διαμορφωμένη, με 80 χιλ αιτήσεις ασύλου να εκκρεμούν, με υπερπληθυσμούς στα κέντρα υποδοχής και με μηδενικές επιστροφές. Κυρίως βρήκαμε ένα κύκλωμα – δίκτυο συμφερόντων – που απομυζούσε και εκμεταλλευόταν την ταλαιπωρία και την δυστυχία αυτών των ανθρώπων. ΜΚΟ – όχι όλες -.

Αυτό το μαύρο και σκοτεινό δίκτυο δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να το σπάσει μέσα σε λίγους μήνες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το 80% των αιτούντων έβγαιναν ως ευάλωτοι, ώστε να ξεκινήσει πάλι ένας φαύλος κύκλος με αιτήσεις ,γιατρούς, δικηγόρους κ.α. Τι έκανε ο νόμος ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ; Ήταν νόμος παραγωγής καθυστερήσεων που έτρεφε αυτό το μαύρο κύκλωμα”. Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στην προκλητική πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν που όπως είπε έχει εντάξει στον γεωστρατηγικό σχεδιασμό της το μεταναστευτικό.

«Κάθε τρεις και λίγο απειλεί ότι θα ανοίξει τις πύλες. Αυτό λειτουργεί ως πράσινη κάρτα. Ως πρόσκληση. Αυτή τη δύσκολη κατάσταση η κυβέρνηση την διαχειρίζεται. Με λάθη και δυσκολίες όμως τα κυκλώματα θα τα σπάσουμε σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

https://www.youtube.com/watch?v=zeDaQabbeIk

ΜΚΟ: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και στο σύνολό του το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή το νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις». Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση ψήφισε κατά. Παράλληλα, υπερψηφίστηκε και η τροπολογία της κυβέρνησης που αφορά στο νέο καθεστώς πιστοποίησης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και τη διαχείριση του προσφυγικού.

Υπέρ της τροπολογίας ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, παρών ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ένω ΚΙΝ.ΑΛ., ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 ψήφισαν κατά. Νωρίτερα, ειδική αναφορά στην τροπολογία για τη συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) έκανε στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «στόχος είναι να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας. Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των Οργανώσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, καθώς πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο».

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επισήμαναν πως με την τροπολογία που ψηφίζεται απόψε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συστήνεται για πρώτη φορά στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, καθώς και των μελών, των υπαλλήλων και των συνεργατών τους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Υπογράμμισαν πως η ρύθμιση προβλέπει, για πρώτη φορά, ως προϋπόθεση εγγραφής των ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στο Μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την ανάγκη καταχώρισης και πιστοποίησης και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές, με ονοματεπώνυμο.

Μέλη, υπαλλήλους και συνεργάτες έχουν υποχρέωση να δηλώσουν και οι ήδη εγγεγραμμένες ΜΚΟ σε προθεσμία τριών μηνών

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, «ο έλεγχος από την Πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι ενδελεχέστερος. Κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση/ ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και πού, ενώ αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους/ πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται».

Όπως προβλέπεται, θα οριστεί ειδικός γραμματέας ΜΚΟ, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του Μητρώου, ενώ με υπουργική απόφαση θα εξειδικευτούν οι προϋποθέσεις εγγραφής και διαγραφής των μελών από το Μητρώο.

Οι κυβερνητικές πηγές έκαναν μάλιστα αναφορά σε ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, τονίζοντας ότι «οι προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες (2016, 2018) που αφορούσαν τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν σε δράσεις κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τη λειτουργία τους, δεν προέβλεπαν κανόνες διαπίστευσης/ πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα».

Αντιπαράθεση Τζανακόπουλου-Μηταράκη για τα επεισόδια στην Λέσβο

Exit mobile version