Φυλακές υψίστης ασφαλείας Ελλάδα: Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημιουργία μιας, σε πρώτη φάση, φυλακής υψίστης ασφαλείας στη χώρα, η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα λειτουργήσει τα πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών, σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις σωφρονιστικού καταστήματος στη Βόρειο Ελλάδα.
Του Πέτρου Καρσιώτη
Η δημιουργία της, περιλαμβάνεται στις κυριότερες δράσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που έχει στην ευθύνη του και την ασφάλεια των φυλακών της χώρας, και πήρε το πράσινο φως, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Εκεί στο πλαίσιο της αξιολόγησης του έργου του Υπουργείου για το προηγούμενο εξάμηνο, ετέθησαν και οι άμεσοι στόχοι για υλοποίηση δράσεων εντός του 2020. Εκτός των άλλων, εγκρίθηκε , στο πλαίσιο “της αύξησης του επιπέδου ασφαλείας στα καταστήματα κράτησης, η επαναφορά φυλακών υψίστης ασφαλείας”.
Τρομοκρατία, επικίνδυνοι του κοινού εγκλήματος, πρωτεργάτες επεισοδίων
Σύμφωνα με πληροφορίες της Alphafreepress, στις φυλακές αυτές θα εκτίουν την ποινή που έχει επιβληθεί από τα δικαστήρια της χώρας, άτομα που έχουν κατηγορηθεί και καταδικαστεί για ένταξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις, κακοποιοί, που θα χαρακτηρίζονται, με βάση τις πράξεις τους, ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και έγκλειστοι οι οποίοι προκαλούν ταραχές μέσα στα σωφρονιστικά ιδρύματα η έχουν πάρει μέρος σε φονικές συμπλοκές η σε συρράξεις με τραυματισμούς.
Νέο προσωπικό
Για την υλοποίηση όλων των πάρα πάνω και με δεδομένη την λειψανδρία σε επίπεδο σωφρονιστικών υπαλλήλων, φυλάκων και λοιπού επιστημονικού προσωπικού που πλαισιώνει το σωφρονιστικό σύστημα, χρειάζεται νέο προσωπικό. Ήδη, “τρέχει” ο διαγωνισμός για την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ τουλάχιστον πεντακοσίων ατόμων, τα μισά από τα οποία θα έχουν καθήκοντα φρουρών.
Αναβάθμιση εκπαίδευσης
Στις προθέσεις των αρμοδίων της εκπόνησης της αντιεγκληματικής πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι και η “αναβάθμιση της εκπαίδευσης και κατάρτισης του προσωπικού των σωφρονιστικών ιδρυμάτων με τη δημιουργία μόνιμης εκπαιδευτικής δομής”.
Μετασωφρονιστική πολιτική
Επίσης, ένα άλλο κεφάλαιο που θα ανοίξει όπως συμφωνήθηκε είναι και αυτό τη “μετασωφρονιστικής πολιτικής”, το οποίο θα διέπει τη στήριξη των αποφυλακιζομένων στην προσπάθεια να μην έχουν ως μοναδικό δρόμο στη ζωή τους την επιστροφή στο έγκλημα, το οποίο έχει παρατηρηθεί ότι ανακυκλώνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό του με άτομα που έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί κατ επανάληψη για τα ίδια πάντα αδικήματα.
‘Αφοπλισμός’ επικίνδυνων κακοποιών
Ήδη προς την κατεύθυνση του σχεδίου που υλοποιείται, από το αρμόδιο Υπουργείο έχει εφαρμοστεί, μέχρι την λειτουργία της φυλακής υψίστης ασφαλείας, σχέδιο να “αφοπλιστούν” οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, που κατά καιρούς αιματοκύλισαν τα σωφρονιστικά καταστήματα.
Δολοφονίες, συμβόλαια θανάτου
Ποινικοί, που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι και δεν δίστασαν επειδή “δεν είχαν τίποτε να χάσουν” να δολοφονήσουν η να υπογράφουν συμβόλαια θανάτου ενός και εκτός φυλακών, έχουν μεταχθεί σε άλλες φυλακές της χώρας με γνώμονα να μην είναι οι ομάδες μαζί σε τρόπο ώστε να μειώνεται και η δύναμή τους.
Απενεργοποίηση κινητών
Καθώς έχει παρατηρηθεί επίσης, ότι αρκετοί κακοποιοί και μετά τον εγκλεισμό τους σε φυλακή, μέσω κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών εφαρμογών, εξακολουθούν να διευθύνουν από το εσωτερικό των φυλακών τη δράση συνεργών τους που είναι ελεύθεροι, έχει εκπονηθεί σχέδιο της απενεργοποίησης των κινητών τους και άλλων εφαρμογών με την ελπίδα ότι θα μειωθεί και το έγκλημα στους δρόμους και τα σπίτια της χώρας.