Γεραπετρίτης FIFA: Στη Ζυρίχη ο υπουργός Επικρατείας, για την κρίση στο ποδόσφαιρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης FIFA: Στη Ζυρίχη ο υπουργός Επικρατείας, για την κρίση στο ποδόσφαιρο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Γεραπετρίτης FIFA: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της FIFA και πρόεδρο της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Γκρεγκ Κλαρκ.

08.02.2020 | 10:02

Γεραπετρίτης FIFA: Τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα μεταβεί στη Ζυρίχη, όπου θα έχει συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της FIFA και πρόεδρο της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Γκρεγκ Κλαρκ, τη διευθύντρια Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών Έμιλι Σόου και τεχνικά κλιμάκια της Διεθνούς Ομοσπονδίας για θέματα ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Νωρίτερα την Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δώσει στον ΘΕΜΑ 104,6 διευκρινήσεις σχετικά με το πώς θα αφαιρούνται βαθμοί από τις ομάδες που θα κρίνεται από δικαιοδοτικό όργανο ότι βρίσκονται σε καθεστώς πολυιδιοκτησίας.

«Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει παραβίαση, αφαιρούνται 5-10 βαθμοί από την τρέχουσα βαθμολογία. Εντός ευλόγου χρόνου όπως προβλέπεται θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση όσων παραβίασαν τη διάταξη. Εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση, είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξει είτε αυτεπαγγέλτως ή από καταγγελία νέα διαδικασία με την οποία θα διαπιστωθεί μη συμμόρφωση και επανάληψη των κυρώσεων» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεραπετρίτης.

Γεραπετρίτης: «Αφαίρεση βαθμών σε κάθε ματς λόγω πολυϊδιοκτησίας»

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ», τόνισε πως εφόσον η τιμωρία θα επβάλλεται σε κάθε ματς, όσο υφίσταται η πολυϊδιοκτησία, η ομάδα θα φτάνει σε αρνητική βαθμολογία που σημαίνει ότι θα υποβιβάζεται.  Όταν σταματήσει να υφίσταται η πολυιδιοκτησία, θα σταματήσει και η αφαίρεση βαθμών από τις εμπλεκόμενες ομάδες.  Ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος βρέθηκε στη Νιόν και τη Γενεύη και συναντήθηκε με ανθρώπους της UEFA και της FIFA για τα θέματα που έχουν προκύψει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τόνισε ότι η πολυϊδιοκτησία είναι ένα ειδικό φαινόμενο που πρέπει να απαγορεύεται.

«Θα πρέπει να υπάρχουν τρόποι με τους οποίους αποδεικνύεται η πολυϊδιοκτησία και κυρώσεις που θα είναι όχι μόνο αποτελεσματικές, αλλά θα αποτελούν και γνήσια απειλή. Όπως έχουμε ήδη διατυπώσει, σε περίπτωση που οι κανόνες που θα τεθούν σε όλα τα επίπεδα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου δεν τηρηθούν εκ μέρους των ομάδων, υπάρχει σαφέστατη κύρωση από τις διοργανώσεις της Ευρώπης», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Όσον αφορά τη θέση της UEFA για την πολυϊδιοκτησία, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι «το ένα ζήτημα είναι ότι υπάρχει προφανώς μία παραβατική συμπεριφορά όταν μιλάμε για πολυϊδιοκτησία και το άλλο οι κυρώσεις που επιβάλλονται. Στο πλαίσιο των κυρώσεων, υπάρχει μία ευρύτερη διακριτική ευχέρεια της ομοσπονδίας να καθιερώσει τις ποινές ανά χώρα. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να ενδείκνυται να φτάσει στο σημείο να αποβάλλεται από το επαγγελματικό πρωτάθλημα ή να έχει και άλλες κυρώσεις, όπως η αφαίρεση βαθμών ή ο αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Προφανώς και τιμωρούνται όλες οι ομάδες. Έγινε μία παρέμβαση που έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη συγκυρία. Είχαμε μία γνώμη η οποία προήλθε από μια ανεξάρτητη επιτροπή. Δεν είναι δικαιοδοτικό όργανο να επιλαμβάνεται της υπόθεσης αυτής», τόνισε.

Ερωτηθείς γιατί δεν άφησε η κυβέρνηση να εξελιχθεί το θέμα, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε:

«Όταν μία κυβέρνηση φέρει νομοθετική πρωτοβουλία, σταθμίζει το κόστος και το όφελος της όποιας πράξης. Εδώ λοιπόν είχαμε τη στάθμιση ότι προκαλείται ένα τεράστιο ζήτημα δυσανάλογα μεγάλο του γεγονότος αυτού. Παρενέβημεν όχι για να αλλάξουμε την παράβαση αυτή. Παραμένει η παράβαση, άρα πειθαρχικώς ελέγχεται η πολυϊδιοκτησία. Μετατρέπεται η ποινή που προέβλεπε αποκλεισμό από την επαγγελματική κατηγορία σε μεγάλη αφαίρεση βαθμών και σε διακριτική ευχέρεια να επιβληθεί. Δηλαδή να έχει και το δικαιοδοτικό όργανο κι ένα περιθώριο εκτίμησης αναλόγως της βαρύτητας της κάθε περίπτωσης, διότι στην προηγούμενη συνθήκη προβλεπόταν ανελαστικά αποκλεισμός.

Ούτε στην UEFA προβλέπεται ανελαστικά αποκλεισμός. Σε στάθμιση η κυβέρνηση έκρινε ότι το μείζον στην περίπτωση αυτή δεν είναι αν θα πέσει μία ομάδα ή αν θα αφαιρεθούν 10 βαθμοί, αλλά το κρίσιμο είναι με ευκαιρία αυτού του συμβάντος να υπάρχει καταλαγή ώστε να φτιάξει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Έχω ακούσει την κριτική ότι δεν είναι δυνατόν να παρεμβαίνεις σε μία υφιστάμενη υπόθεση. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν σταθμιζόμενο το όφελος είναι πιο σημαντικό. Κι εδώ με ό,τι συνέβη το οποίο ήταν απολύτως παθολογικό, αυτό που ισχύει είναι ότι έχουμε μία μεγάλη ευκαιρία».

Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο ποδοσφαιρικό μνημόνιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με FIFA και UEFA.

Exit mobile version