Μητσοτάκης Τσέφεριν: Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία, μιας και η κυβέρνηση ήθελε να «τρέξουν» οι διαδικασίες.
Μητσοτάκης Τσέφεριν: Προς το τέλος του μήνα και συγκεκριμένα στις 25 Φεβρουαρίου αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να πέσουν οι υπογραφές για το περίφημο «Μνημόνιο» για την επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία, μιας και η κυβέρνηση ήθελε να «τρέξουν» οι διαδικασίες, ενώ η έλευση του κ. Τσέφεριν συμπίπτει σχεδόν και με το μεγάλο, άκρως επίφοβο, ντέρμπι κορυφής στην Τούμπα μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού. Μέχρι τότε, τους χειρισμούς έχει πάρει πάνω του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μάλιστα αύριο, Δευτέρα, θα βρεθεί και πάλι στην Ελβετία, αυτή τη φορά για να συναντήσει αξιωματούχους της FIFA, μετά τα ραντεβού που είχε στη Νιόν με στελέχη της UEFA.
Ο κ. Γεραπετρίτης, συγκεκριμένα, θα συναντήσει τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Γκρεγκ Κλαρκ, τη διευθύντρια Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών Έμιλι Σο και τεχνικά κλιμάκια για θέματα του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Οι κρίσιμες συναντήσεις, πάντως, ήταν κατά τα φαινόμενα αυτές με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, η οποία αναβαθμίζει πλέον την παρουσία της στην Ελλάδα, πέρα από την παρουσία του εδώ κοινού επιτετραμμένου με τη FIFA, Χέρμπερτ Χούμπελ. Εντός των επόμενων ημερών, στα γραφεία της κυβέρνησης θα φτάσουν κάποιες πρώτες εισηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, επί τη βάσει των οποίων, θα συνταχθεί το νέο Μνημόνιο, το οποίο θα έχει de facto δεσμευτικό χαρακτήρα.
Μητσοτάκης Τσέφεριν: Τι θα προβλέπει το συνυποσχετικό
Με άλλα λόγια, η Ομοσπονδία θα προτείνει και η κυβέρνηση θα νομοθετήσει. Στο εν λόγω συνυποσχετικό που θα υπογραφεί θα υπάρχουν προβλέψεις για τα οργανωτικά του ποδοσφαίρου, τα θέματα βίας και χειραγώγησης αγώνων, ενώ θα υπάρχει και ξεχωριστή ενότητα για τη διαιτησία. Μάλιστα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαχωρίσει την Επιτροπή Διαιτησίας από την ΕΠΟ και σε αυτή να τοποθετηθεί Ευρωπαίος, διακεκριμένη φιγούρα του ποδοσφαίρου.
Ένα ερώτημα που έχει γεννηθεί τις τελευταίες μέρες είναι ποιος θα κληθεί να το εφαρμόσει. Και αυτό γιατί το ποδόσφαιρο είναι αυτοδιοίκητο, συνεπώς ακόμα και με την υπογραφή του Μνημονίου, η μπάλα περνά στην ΕΠΟ, αλλά και στην Super League. Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι η ΕΠΟ (και η Super Leagueδευτερευόντως) δεν θα έχει περιθώριο να μην εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, ιδίως εφόσον προέρχονται από τις προϊστάμενες αυτής διεθνείς ομοσπονδίες.
«Αν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις της UEFA, τότε εκτίθεται όποιος κρατήσει αρνητική στάση», λένε από το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η ΕΠΟ θα παραμείνει ανέγγιχτη από το πέρασμα του Μνημονίου, καθώς άλλωστε έρχονται και εκλογές το καλοκαίρι. Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι, μεταξύ άλλων, η αλλαγή του τρόπου εκλογής της ηγεσίας της ΕΠΟ, ιδίως σε ό,τι αφορά το εκλεκτορικό σώμα. Στόχος είναι να σπάσει ο «ομφάλιος λώρος» που συνδέει την ΕΠΟ με την επιρροή των ΠΑΕ.