Αλγερινοί ληστές: Καταδίωξη ταξί στο κέντρο της Αθήνας με επιβαίνοντες δύο καταζητούμενους Αλγερινούς ληστές οι οποίοι είχαν συλληφθεί στο παρελθόν όμως κυκλοφορούσαν ελεύθεροι συνεχίζοντας να ληστεύουν.
Αλγερινοί ληστές: Μέσα σε… ταξί, το οποίο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ ακινητοποίησαν στον Άγιο Παντελεήμονα, επέβαιναν δύο ασύλληπτοι διαρρήκτες-ληστές, μέλη της 38μελούς συμμορίας, που διέπραττε κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες στο κέντρο της Αθήνας και τα μέλη της είχαν συλληφθεί, από το 2010, κάπου διακόσιες φορές!
Του Πέτρου Καρσιώτη
Πρόκειται για δύο Αλγερινούς υπηκόους, 20 και 23 χρόνων, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα για σύσταση συμμορίας, ληστείες, κλοπές και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.Η Αστυνομία αναφέρει ότι ο 23χρονος, με την ακινητοποίηση του ταξί, προσπάθησε να αποφύγει τον έλεγχο και τράπηκε σε φυγή. Όμως, καταδιώχθηκε και ακινητοποιήθηκε, ενώ ο 20χρονος ακινητοποιήθηκε επί τόπου.
Μέσα στο ταξί βρέθηκε τσάντα, που περιείχε φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος όπως εξακριβώθηκε από την έρευνα του Τ.Α. Εξαρχείων, είχε αφαιρεθεί πριν από λίγη ώρα, από αυτοκίνητο που είχαν διαρρήξει στην περιοχή των Εξαρχείων.
Σύλληψη 18 μελών
Οι αστυνομικοί της ασφάλειας Αθηνών, είχαν καταφέρει να εξαρθρώσουν την οργάνωση με τη σύλληψη δέκα οκτώ αλλοδαπών, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονταν 38 άτομα, πέντε από τα οποία, βρίσκονταν ήδη στη φυλακή για ίδια αδικήματα.
Από την αστυνομική έρευνα, έχει ταυτοποιηθεί ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν διαπράξει:
65 κλοπές από Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, 29 κλοπές σε διερχόμενους πεζούς, 2 κλοπές σε γραφεία και 5 ληστείες με χρήση σωματικής βίας και απειλή μαχαιριού σε πεζούς.
Από το Σύνταγμα μέχρι τον Νέο Κόσμο
Η οργάνωση δρούσε από τον Μάρτιο του 2019 και δραστηριοποιούνταν κυρίως στις περιοχές του Συντάγματος, της Ακρόπολης, των Εξαρχείων, της Ομόνοιας και του Νέου Κόσμου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Τα μέλη της, «στόχευαν» κυρίως διερχόμενους πεζούς, τουρίστες-επισκέπτες και σταθμευμένα οχήματα, αφαιρώντας χρήματα, τιμαλφή, ηλεκτρονικές συσκευές και προσωπικά αντικείμενα.
Ομάδες κρούσης
Ως προς τον τρόπο δράσης τους, για τις ληστείες και κλοπές σε βάρος πεζών, λειτουργούσαν με «ομάδες κρούσης», από τουλάχιστον τρία άτομα με συγκεκριμένους ρόλους. Το πρώτο και πιο έμπειρο άτομο ήταν επιφορτισμένο να εντοπίσει τον «στόχο», συνήθως άτομα προχωρημένης ηλικίας, γυναίκες καθώς και άτομα νεαρότερης ηλικίας με μειωμένη σωματική διάπλαση, ενώ προτιμούσαν να δρουν σε απομονωμένα-απόμερα σημεία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις εκμεταλλεύονταν το συνωστισμό και με γρήγορες κινήσεις αφαιρούσαν όλα τα αντικείμενα ή μέρος αυτών, δίχως να γίνουν αντιληπτοί. Σε ό,τι αφορά στις κλοπές από σταθμευμένα αυτοκίνητα, τα μέλη της οργάνωσης τα επέλεγαν με ιδιαίτερη προσοχή, ανάλογα με το βαθμό παλαιότητας και τα αντικλεπτικά συστήματα που έφεραν.
Προτιμούσαν οχήματα που ήταν παρκαρισμένα σε απόμερα σημεία. Αφού επέλεγαν το «όχημα-στόχο», παραβίαζαν τις κλειδαριές ή έσπαζαν τα φινιστρίνια και αφαιρούσαν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα.
Αντιπαρακολούθηση
Σε όλες τις περιπτώσεις, λάμβαναν προληπτικά μέτρα αντιπαρακολούθησης και έχοντας άριστη γνώση της γεωγραφικής διαμόρφωσης των περιοχών, όπου δρούσαν, φρόντιζαν να ενσωματώνονται στο πλήθος παραμένοντας αθέατοι.
Παράλληλα, ένα μέλος από κάθε ομάδα αναλάμβανε ρόλο «τσιλιαδόρου», προκειμένου να ενημερώνει τους υπόλοιπους για ενδεχόμενη αστυνομική παρουσία.
Μετά την αφαίρεση των αντικειμένων, απομακρύνονταν από το σημείο με γρήγορες κινήσεις και παρέδιδαν αμέσως τα κλοπιμαία σε συνεργό τους, που δεν είχε εμπλακεί στην κλοπή ή τη ληστεία.
Τα κλοπιμαία τα διοχέτευαν σε δίκτυο κλεπταποδόχων, το οποίο είχαν αναπτύξει, επτά από τους οποίους περιλαμβάνονται στους συλληφθέντες.
Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
169 κινητά τηλέφωνα, 53 ηλεκτρονικές συσκευές tablet, 228 εξαρτήματα κινητών τηλεφώνων, 16 μαχαίρια, πτυσσόμενα στιλέτα και σουγιάδες, 115 κάρτες SIM, χρηματικό ποσό 1.790 ευρώ, 2 τηλεοράσεις και πλήθος κοσμημάτων.
“Αξίζει να σημειωθεί” κατέληγε η Αστυνομία “ότι από το 2010 τα μέλη της οργάνωσης έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις διωκτικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα και έχουν συλληφθεί συνολικά πάνω από 200 φορές.
Κατά τις συλλήψεις τους δήλωναν ψευδή διεύθυνση κατοικίας, με προφανή σκοπό την απόκρυψη της διαμονής τους και τη δυσχέρεια εντοπισμού των ιδίων και των κλοπιμαίων.
Επίσης, δήλωναν συνεχώς διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας, αλλά και διαφορετικές ημερομηνίες γέννησης, επικαλούμενοι παράλληλα και διάφορες εθνικότητες”.