Κρούσμα κορωναϊού Αττικόν: Ένας 33χρονος Κινέζος φαίνεται πως είναι ο άνδρας που μετήχθη στο νοσοκομείο «Αττικόν» με την υποψία πως έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο άνδρας που ταξίδεψε πρόσφατα στην Κίνα, επισκέφτηκε αρχικά το Ιατρικό Φαλήρου, με συμπτώματα βήχα και γρίπης, από όπου και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο «Αττικόν». Ο άνδρας είναι κινεζικής καταγωγής και ταξίδεψε πρόσφατα από την Κίνα στη χώρα μας. Γι’ αυτόν τον λόγο, εξαιτίας του ταξιδιωτικού του ιστορικού, καθώς δεν έχουν παρέλθει 14 μέρες από το ταξίδι του, θεωρείται ύποπτο κρούσμα για τον κορωνοϊό.
Ο Κινέζος παρουσιάστηκε ο ίδιος στο Ιατρικό Φαλήρου και από εκεί ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται για την αντιμετώπιση ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στη συνέχεια από ειδικά διαμορφωμένο ασθενοφόρο και τους διασώστες με τις ειδικές στολές για τον κορωνοϊό στο «Ατιικόν».
Σε εξετάσεις για τον κορωνοϊό υποβάλλεται ο άνδρας
Αμέσως, σήμανε συναγερμός στο Τμήμα Επειγόντων του θεραπευτηρίου, όπου ελήφθησαν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και ο ασθενής αντιμετωπίστηκε ως να έχει τον κορωνοϊό.
Στο νοσοκομείο υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες που μπορούν να διαχειριστούν περιπτώσεις επιδημιών, ενώ το νοσοκομείο ανήκει στα 13 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό. Από νωρίς το βράδυ, το «Αττικό» τέθηκε σε συναγερμό, με το προσωπικό να εφοδιάζεται με ειδικές μάσκες προφύλαξης από τον ιό.
Στο «Σωτηρία», το άλλο νοσοκομείο αναφοράς, βρίσκονται σε απομόνωση οι δύο Έλληνες που επέστρεψαν το βράδυ της Κυριακής από την Ουχάν, με ευρωπαϊκό αεροσκάφος.
Κορωνοϊός: 1.113 νεκροί
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ανήλθε σε 1.113 ως τα μεσάνυχτα της 11ης Φεβρουαρίου, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 44.653, με βάση τα τελευταία στοιχεία Ο αριθμός των θανάτων έχει πλέον ξεπεράσει αυτών της προηγούμενης επιδημίας με τον ιό SARS. Σημειώνεται ότι η θνησιμότητα του νέου ιού είναι πολύ μικρότερη του SARS ο οποίος είχε θνησιμότητα 10%.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που κοινοποίησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Αθανάσιος -Μελέτιος Δημόπουλος, τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν δημοσιευθεί έως σήμερα, παρέχουν σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με τα επιδημιολογικά και κλινικά χαρακτηριστικά της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, παραμένουν αρκετά στοιχεία που πρέπει να διευκρινιστούν για να διαλευκανθεί πλήρως ο τρόπος μετάδοσης του ιού, ο χρόνος επώασης αλλά και το εύρος και η βαρύτητα των συμπτωμάτων.
Η περίοδος επώασης του ιού, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, είναι 2 έως 14 ημέρες. Κάθε ασθενής μεταδίδει κατά μέσο όρο τον ιό σε 3 με 4 άτομα. Στο 82% των περιπτώσεων η νόσος είχε ήπια συμπτώματα ενώ στο 18% η κατάσταση των ασθενών ήταν σοβαρή ή κρίσιμη. Έχει διαπιστωθεί ότι το 15% με 20% των ασθενών που ανέπτυξαν πνευμονία λόγω του νέου κορωνοϊού θα χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τα συμπτώματα σε άτομα χωρίς επιπλοκές διαρκούν περίπου μία εβδομάδα.