Πρώτη κατοικία προστασία 2020: Λιγότερες από 80 ημέρες μέχρι τη λήξη της προστασίας της Α΄ κατοικίας.
Πρώτη κατοικία προστασία 2020: Μόλις ένας στους δύο πολίτες που δυνητικά ανήκουν στους δικαιούχους προστασίας της Α΄ κατοικίας τους έχουν μέχρι στιγμής εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, παρότι απομένουν πλέον λιγότερες από 80 ημέρες έως την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας. Από τους περίπου 130.000 δυνητικά επιλέξιμους χρήστες, μόνο οι 65.393 είχαν μπει στην πλατφόρμα μέχρι την περασμένη Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου και από αυτούς μόλις οι 43.398 (δηλαδή, ένας στους τρεις) είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης, συναινώντας στην άρση του φορολογικού και του τραπεζικού απορρήτου τους. Αντιθέτως, 21.995 χρήστες δεν συναίνεσαν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, στην άρση του απορρήτου.
Επιπλέον, ακόμα και μεταξύ εκείνων που έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την άρση του απορρήτου, η συντριπτική πλειοψηφία (41.325 από τους 43.398) δεν έχει υποβάλει ακόμη την αίτησή της. Μολονότι ορισμένοι από τους 130.000 δικαιούχους προστασίας πιθανώς να έχουν ήδη ρυθμίσει τα χρέη τους απευθείας με τις τράπεζες ή να έχουν ενταχθεί σε άλλο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, όπως ο νόμος Κατσέλη (Ν. 3869/2010), τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι πολλοί και φαίνεται να φθάνουν ακόμα και το 50%, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.
Πρώτη κατοικία προστασία 2020: Οι δανειολήπτες έχουν αποδεχθεί 315 προτάσεις ρύθμισης
Την περασμένη εβδομάδα οι οφειλέτες που μπήκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την Α΄ κατοικία αυξήθηκαν κατά 1.877 άτομα ή ποσοστό σχεδόν 3%. Εκείνοι που συναίνεσαν στην άρση του απορρήτου αυξήθηκαν κατά 1.291 άτομα ή ποσοστό 3%. Οι προτάσεις ρύθμισης που έχουν δοθεί από τις τράπεζες έφθασαν τις 731 (από 686 μία εβδομάδα νωρίτερα), ενώ εκκρεμεί η επεξεργασία 1.342 υποθέσεων. Οι δανειολήπτες έχουν αποδεχθεί 315 προτάσεις ρύθμισης και εκκρεμεί η αποδοχή των 416 υπολοίπων. Οι πολίτες, αφότου λάβουν τη σύμβαση από την τράπεζα, έχουν περιθώριο ενός μηνός για να την εξετάσουν και είτε να την αποδεχθούν είτε να την απορρίψουν. Εάν την απορρίψουν, τότε τερματίζεται η διαδικασία. Εάν την αποδεχθούν, τότε προχωρούν παρακάτω στην επιδότηση.
Τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δείχνουν ότι η κρατική επιδότηση έχει εγκριθεί σε 209 πολίτες (32 περισσότερους σε σύγκριση με το διάστημα έως την προπερασμένη Παρασκευή) και εκκρεμεί ο έλεγχος επιλεξιμότητας και η έγκριση 106 υποθέσεων. Ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε για άλλη μια φορά χθες τους πολίτες που έχουν οφειλές και θέλουν να προστατεύσουν την Α΄ κατοικία τους να μπουν στη σχετική πλατφόρμα και να ακολουθήσουν τη διαδικασία, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έδωσε τετράμηνη παράταση έως τις 30 Απριλίου.
Πρώτη κατοικία προστασία 2020: Περίπου το 1/3 δεν μπορεί να ταυτοποιήσει την Α΄ του κατοικία
Από την 1η Μαΐου, όπως είπε, θα υπάρχει νέο πτωχευτικό πλαίσιο, το οποίο θα δίνει δεύτερη ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνεται αξιολόγηση για το ποιος πραγματικά έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του, αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις που κάποιος χάσει το σπίτι του θα ληφθούν μέτρα κοινωνικής προστασίας, ώστε ει δυνατόν να μη γίνεται έξωση. Στα προαναφερθέντα αποκαλυπτικά στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, τα οποία υποδηλώνουν τη μεγάλη έκταση του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών, αναφέρθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Πολλοί δεν προχωρούν καν σε άρση του απορρήτου των στοιχείων τους.
Περίπου το 1/3 δεν μπορεί να ταυτοποιήσει την Α΄ του κατοικία. Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο. Είμαστε εδώ να άρουμε όποιο πρόβλημα υπάρχει και θα ξεκινήσουμε καμπάνια για να τύχουν οι αδύναμοι, και όχι οι πονηροί, της εύνοιας του μέτρου». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το 1/3 που δεν μπορεί να ταυτοποιήσει το ακίνητό του οφείλεται στο γεγονός ότι άλλο έχουν δηλώσει στην εφορία και άλλο στην τράπεζα.