Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Προσφυγικό: Το μείζον πρόβλημα της κυβέρνησης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Το μείζον πρόβλημα της κυβέρνησης

Προσφυγικό: Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει και μάλιστα άμεσα η κυβέρνηση είναι το προσφυγικό.

Προσφυγικό: Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει και μάλιστα άμεσα η κυβέρνηση είναι το προσφυγικό. Ουδείς επίσης μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι το προσφυγικό είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, που δεν λύνεται από την μια ημέρα στην άλλη. Η πολυσυνθετότητα δε του προβλήματος, αλλά και το μέγεθός του δεν επιτρέπουν επιπόλαιους χειρισμούς ή ακόμα και καθυστερήσεις. Και η επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής έδειξε ότι υπήρξε καθυστέρηση και λάθος υπολογισμοί στην αντιμετώπιση της αύξησης των προσφυγικών ροών. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους του προβλήματος.

Η πρώτη ήταν η ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών, αφού από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί ρεκόρ αφίξεων στην χώρα μας. Η δεύτερη είναι οι αντιδράσεις των νησιωτών, που παρατηρώντας τις αρρυθμίες στην αποσυμφόρηση των περιοχών τους ξεσηκώθηκαν μέσω πορειών, προπηλακισμών και ψηφισμάτων κατά της κυβέρνησης. Στις δύο αυτές παραμέτρους θα πρέπει να προσθέσουμε την «κληρονομιά» των 75.000 εκκρεμών αιτήσεων ασύλου που είχε αφήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στην τήρηση των συμφωνιών επανεισδοχής και η ουδέτερη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Προσφυγικό: Αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα

Ωστόσο και παρά την δυσκολία, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε δράσεις αντιμετώπισης. Πρώτο βήμα η επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο επικάλυψης των αρμόδιων υπηρεσιών και να υπάρχει καλύτερος συντονισμός στην απονομή ασύλου, αλλά και στον διαχωρισμό όσων έρχονται στην χώρα μας σε πρόσφυγες και μετανάστες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν χαιρέτισαν αυτήν την πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης και τοποθετήθηκαν με επικοινωνιακά κριτήρια κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι καθυστέρησε και ότι δεν είχε σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Κλειστά κέντρα φιλοξενίας

Δεύτερη δράση ήταν η ανακοίνωση της δημιουργίας κλειστών κέντρων φιλοξενίας στα νησιά. Ο στόχος εδώ είναι αφενός να μην κινούνται ανεξέλεγκτα και για μεγάλο χρονικό διάστημα στην χώρα όσοι έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα, αφετέρου η πιο γρήγορη εξέταση των αιτήσεων ασύλου και των διαδικασιών επαναπροώθησης των ανθρώπων αυτών στις χώρες από τις οποίες ταξίδεψαν στην Ελλάδα. Και εδώ η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιθυμεί να φτιάξει στα νησιά φυλακές, όπου θα στοιβάζονται πρόσφυγες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους. Στο σημείο αυτό αναδεικνύεται με τον πιο περίτρανο τρόπο και η ιδεολογική διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, καθώς το κόμμα της συμπολίτευσης κάνει λόγο για κλειστά κέντρα και καλύτερη φύλαξη των συνόρων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί λύσεις στα πρότυπα της Μόριας και των ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας.

Ο έλεγχος των ΜΚΟ

Αίσθηση επίσης προκαλεί και η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στην επόμενη δράση που ανέλαβε η κυβέρνηση και μάλιστα έφερε με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή. Η δράση αυτή αφορά στον έλεγχο των ΜΚΟ που κατά πολλούς αποτελούν βασικό παράγοντα στην υποκίνηση των προσφύγων. Δεν είναι τυχαίες οι πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης Γιώργου Κουμουτσάκου: «Τα χρόνια της μεγάλης κρίσης του μεταναστευτικού 2015-16 μπήκαν χρήματα στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν πήγαν σε κυβερνήσεις, αλλά σε ΜΚΟ. Διαμορφώθηκε ένας γαλαξίας ΜΚΟ, άλλων πραγματικά σοβαρών που είχαν πορεία δοκιμασμένη, αλλά και άλλων που φτιάχτηκαν εν μια νυκτί αποσκοπώντας να κερδίσουν κονδύλια της ΕΕ. Υπάρχουν ΜΚΟ που στήθηκαν ευκαιριακά για να βγάλουν χρήματα».

Εάν ισχύουν αυτά που υποστηρίζει ο κ. Κουμουτσάκος, τότε είναι απορίας άξιον πώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ψήφισαν την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή. Και ο μεν ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε παρών, επιχειρηματολογώντας ότι ήδη στο υπουργείο που κατήργησε η ΝΔ υπάρχει αρχείο των ΜΚΟ, το δε ΚΙΝΑΛ που καταψήφισε την τροπολογία δηλώνει ότι ο τρόπος ελέγχου που ψήφισε η κυβέρνηση δεν είναι ο ενδεδειγμένος.

Πολιτική κόντρα

Με την πολιτική κόντρα καλά να κρατεί για το προσφυγικό αναρωτιέται κανείς αν το θέμα αυτό είναι εθνικό ή όχι. Και αν είναι εθνικό, γιατί για ακόμη μια φορά τα πολιτικά κόμματα εμφανίζονται κατώτερα των περιστάσεων και δεν συμφωνούν σε μια ενιαία εθνική γραμμή, η οποία θα μεταφερθεί και στους Ευρωπαίους εταίρους μας, που με την ουδέτερη στάση τους έχουν και εκείνοι στο μερίδιο που τους αναλογεί σημαντική ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά; Γιατί αν και σε αυτό το θέμα πολίτες και κόμματα εμφανιστούν διχασμένοι, τότε οι συνέπειες μπορεί να είναι επικίνδυνες και η λύση θα απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις