Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εποχική γρίπη 2020 συμπτώματα: Οι νεκροί, τα κρούσματα και οι βασικές απαντήσεις
ΕΛΛΑΔΑ

Εποχική γρίπη 2020 συμπτώματα: Οι νεκροί, τα κρούσματα και οι βασικές απαντήσεις

Εποχική γρίπη 2020 συμπτώματα: Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η δραστηριότητας της γρίπης εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή, φτάνοντας στην κορύφωση.

Εποχική γρίπη 2020 συμπτώματα: Δεκαπέντε νέοι θάνατοι δηλώθηκαν την τελευταία εβδομάδα από επιπλοκές της γρίπης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 53. Την τελευταία εβδομάδα νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 24 ασθενείς με γρίπη. Συνολικά, από την έναρξη της περιόδου γρίπης καταγράφηκαν 187 σοβαρά κρούσματα. Οι 169 νοσηλεύτηκαν στην εντατική, μεταξύ αυτών ήταν και 20 παιδιά. Από το σύνολο των ασθενών μόνο 70 (δηλαδή, 37,4%) είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η δραστηριότητα της γρίπης εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή, φτάνοντας στην κορύφωση. Οι υπότυποι που επικρατούν είναι ο H1N1 και ο H3N2.

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 107 άνδρες και 62 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 96 έτη και μέση ηλικία 58,3 έτη. Τα 159 (ποσοστό 94,1%) από τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 10 (5,9%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Από τα 116 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν και υποτυποποιήθηκαν, τα 67 (57,8%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 49 (42,2%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Τα 146 (86,4%) από τα 169 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, ωστόσο οι εμβολιασμένοι ήταν οι 63 (43,2%).

Εποχική γρίπη 2020: Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α

Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 9 άνδρες και 9 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 49 έως 91 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α, με τα μισά εξ αυτών να είναι τύπου Α(Η3Ν2) και τα άλλα μισά Α(Η1Ν1). Τα 16 (88,9%) από τα 18 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, αλλά εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 7 (43,8%).

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ συνιστούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ακόμη και τώρα, ως μια αποτελεσματική λύση προφύλαξης από τη νόσο, και την τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής ως τον καλύτερο τρόπο προστασίας και αντιμετώπισης της γρίπης.

Εποχική γρίπη 2020: Πώς μεταδίδεται

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.

Για πόσες ημέρες μπορεί ένα άτομο να μεταδώσει την γρίπη

Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Εποχική γρίπη 2020: Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως;

Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Πώς μπορώ να ξεχωρίσω αν έχω γρίπη ή κοινό κρυολόγημα;

Πολλές φορές ένα σοβαρό κρυολόγημα και μια μέτριας βαρύτητας γρίπη μπορεί να εμφανίζονται
με την ίδια περίπου κλινική εικόνα.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι “κλασικές” διαφορές μεταξύ του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης – παρότι τα συμπτώματα αυτά δεν εμφανίζονται πάντα.

Εποχική γρίπη 2020: Τι πρέπει να κάνω εάν αρρωστήσω;

Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, από την γρίπη.

– Αποφύγετε στενή επαφή με άλλα άτομα.

– Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.

– Κρατήστε απόσταση από τους άλλους όταν είστε εσείς άρρωστοι για να τους προφυλάξετε και να μην αρρωστήσουν.

– Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι. Όταν είστε άρρωστοι αποφύγετε, εφ’όσον βέβαια αυτό είναι δυνατόν, να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο, σε συναθροίσεις οικογενειακές ή κοινωνικές, σε πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε να μην αρρωστήσουν και άλλοι άνθρωποι.

– Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε αυτούς που είναι γύρω σας και μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να αρρωστήσουν και αυτοί.

– Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει σημαντικά την διασπορά των ιών. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας.

– Αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας. Οι ιοί της γρίπης συχνά μεταδίδονται όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις