Καμερούν επίθεση: Μακελειό με θύματα γυναίκες και παιδιά

ΚΟΣΜΟΣ

Καμερούν επίθεση: Μακελειό με θύματα γυναίκες και παιδιά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βασίλη Γούσιος

Καμερούν επίθεση: Η τραγωδία εκτυλίχθηκε την Παρασκευή περί τις 14:00 στο χωριό Ντούμπο.

17.02.2020 | 23:20

Καμερούν επίθεσηΈνοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν την Παρασκευή 22 πολίτες, ανάμεσά τους 14 γυναίκες και παιδιά, σε χωριό επαρχίας όπου ζουν μέλη της αγγλόφωνης μειονότητας στο βορειοδυτικό τμήμα του Καμερούν, ενημέρωσε χθες Κυριακή ο ΟΗΕ το Γαλλικό Πρακτορείο. Η αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγόρησαν την κυβέρνηση και τον στρατό, ο οποίος μάχεται τα τελευταία τρία χρόνια εναντίον αυτονομιστικών οργανώσεων της αγγλόφωνης μειονότητας, πως ευθύνονται για το μακελειό. Εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων του Καμερούν το διέψευσε κατηγορηματικά ερωτηθείς από το AFP.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι στην πλειονότητά τους τα θύματα ήταν γυναικόπαιδα», τόνισε μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο ο Τζέιμς Νάναν, επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών για τις περιοχές του βορειοδυτικού και του νοτιοδυτικού Καμερούν. Σκοτώθηκαν «τουλάχιστον 22» άνθρωποι, «ανάμεσά τους 14 παιδιά, συμπεριλαμβανομένων 11 κοριτσιών, εννέα μικρότερων από 5 ετών, μια έγκυος μητέρα και δύο γυναίκες που είχαν μαζί τους τα παιδιά τους», συμπλήρωσε ο Νάναν. Η τραγωδία εκτυλίχθηκε την Παρασκευή περί τις 14:00 στο χωριό Ντούμπο, διευκρίνισε ο Νάναν, η ομάδα του οποίου συγκέντρωσε «πολλές μαρτυρίες» που επιτρέπουν να συναχθεί αυτός ο απολογισμός.

Το βορειοδυτικό και το νοτιοδυτικό Καμερούν έχουν μετατραπεί εδώ και τρία χρόνια σε θέατρο φονικών μαχών μεταξύ στρατιωτικών και ένοπλων αυτονομιστών. Στις μάχες, καθώς και στις ωμότητες και τα εγκλήματα που διαπράττονται κι από τις δύο πλευρές σύμφωνα με διεθνείς ΜΚΟ, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 3.000 άνθρωποι, ενώ πάνω από 700.000 άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες κατηγορούν τον στρατό»

Το Κίνημα για την Αναγέννηση του Καμερούν, ένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, «καταδίκασε τη σφαγή» γυναικών και παιδιών με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Το «δικτατορικό καθεστώς» και ο «ανώτατος ηγέτης των δυνάμεων ασφαλείας και άμυνας είναι κύριοι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα αυτά», σύμφωνα με το κόμμα. Το Κίνημα είναι το κόμμα του Μορίς Καμτό, που ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2018 από τον Πολ Μπιγιά, τον αμετακίνητο αρχηγό του κράτους, 86 ετών, τα 37 από τα οποία βρίσκεται στην εξουσία στο Καμερούν. Μέσω Facebook, ο δικηγόρος Φελίξ Αγκμπόρ Μπαλά, πρόεδρος του Κέντρου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τη Δημοκρατία στην Αφρική (CHRDA), καταδίκασε τη «φρικιαστική σφαγή» των «γυναικών και των παιδιών (…) από τις ένοπλες δυνάμεις«.

«Όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες κατηγορούν τον στρατό» για το μακελειό, ανέφερε μέσω Twitter η Εντίθ Κα Ουαλά, υποψήφια για την προεδρία το 2011. «Ψευδές», απάντησε απλά ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο χθες Κυριακή εκπρόσωπος του στρατού. Δεν ήταν διαθέσιμοι άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι για να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές. Η νέα τραγωδία πλήττει την αγγλόφωνη μειονότητα σε αυτή την πρώην γαλλική αποικία όπου ο πληθυσμός είναι κατά πλειονότητα γαλλόφωνη περίπου μία εβδομάδα μετά τις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές στις οποίες η συμμετοχή ήταν μικρή, σύμφωνα με την Αφρικανική Ένωση, ιδίως στις δύο αγγλόφωνες επαρχίες. Σε αυτές ένοπλες αυτονομιστικές ομάδες απαγόρευσαν στους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν και απείλησαν πως όποιος τολμούσε θα αντιμετώπιζε αντίποινα. Η Γιαουντέ ανέπτυξε στις περιοχές μεγάλες στρατιωτικές ενισχύσεις.

Πάνω από 100 άνθρωποι απήχθησαν στις δύο περιοχές από αντάρτες τις δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). Η ίδια ΜΚΟ κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι διέπραξαν «νέες παραβιάσεις» την ίδια περίοδο.

Ούτε τα αποτελέσματα των εκλογών, ούτε το ποσοστό της συμμετοχής έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση του Πολ Μπιγιά μέχρι σήμερα.

Exit mobile version