Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σύνοδος Κορυφής Βρυξέλλες 2020: Χωρίς συμφωνία για τον προϋπολογισμό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής Βρυξέλλες 2020: Χωρίς συμφωνία για τον προϋπολογισμό

Σύνοδος Κορυφής Βρυξέλλες 2020: Η έκτακτη σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ ολοκληρώθηκε περίπου 20 λεπτά μετά την επανέναρξή της.

Σύνοδος Κορυφής Βρυξέλλες 2020: Ολοκληρώθηκε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τον επταετή προϋπολογισμό, χωρίς να καταστεί δυνατόν να ξεπεραστούν οι διαφωνίες μεταξύ των «27» ηγετών. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν τα πρώτα τους διστακτικά βήματα για το νέο προϋπολογισμό, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συμφωνία. «Δυστυχώς σήμερα διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία και πως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ αμέσως μετά το τέλος των συζητήσεων.

«Η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι πολύ δύσκολη, και ιδίως μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ», αναγνώρισε ο Σαρλ Μισέλ.
Κατά τον πρώτο γύρο των γύρου συζητήσεων, η Άνγκελα Μέρκελ επέμεινε ότι η Γερμανία και άλλες πλούσιες χώρες πρέπει να διατηρήσουν τις «εκπτώσεις» που συμβάλλουν στην αντιστάθμιση των μεγάλων συνεισφορών τους στον προϋπολογισμό και απέρριψε την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, περί μείωσης των εκπτώσεων-επιστροφών με την πάροδο του χρόνου.

https://www.youtube.com/watch?v=d4XkyhAs2Hw

Η διαφωνία

Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία -τα κράτη μέλη με τα υψηλότερα ποσοστά συμβολής στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό- διαμηνύουν ότι δεν θα συμφωνήσουν στην αύξηση της συνεισφοράς τους στον προϋπολογισμού 2021-2027, ύψους περίπου ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. Οι τέσσερις χώρες -γνωστές και ως Frugal Four – τονίζουν ότι ο προϋπολογισμός δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ των 27 χωρών-μελών, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιχείρησε να επιτύχει ένα συμβιβασμό κατά τις ολονύκτιες συναντήσεις του με τους ηγέτες, καταθέτοντας προσχέδιο προϋπολογισμού με πρόβλεψη για 1,074% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει ένα φιλόδοξο ποσοστό 1,3%, ενώ ο ισχυρός εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ -η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- προτείνει 1,11%.

«Καταλαβαίνω πως όταν είσαι πρωθυπουργός σε μια χώρα που έχει φτωχές περιφέρειες και υποδομές, μπορώ να το καταλάβω…αλλά όταν πρόκειται για κάποιο ποσοστό, είμαι αμετακίνητη» είπε η Δανή πρωθυπουργός, Μέτε Φρέντρικσεν, στους δημοσιογράφους. Ερωτηθείσα εάν η διαφωνία μπορεί να ξεπεραστεί, η Φρέντρικσεν δήλωσε: «Όχι, δεν το πιστεύω. Είμαι πρόθυμη να μείνω ακόμα και μία εβδομάδα εδώ. Αλλά όχι, δεν πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία».  Μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεξαχθεί μία νέα σύνοδος, ενδεχομένως τον Μάρτιο.

Σύνοδος Κορυφής Βρυξέλλες 2020: Εισάγεται φόρος πλαστικών

Η μόνη νέα πηγή εσόδων για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό είναι ο προτεινόμενος από την ΕΕ φόρος πλαστικών και σύμφωνα με το Politico, η Κομισιόν υποστηρίζει την πρόταση του Σαρλ Μισέλ να προστεθεί διορθωτικός μηχανισμό στην εν λόγω εισφορά. Ο πλαστικός φόρος θα επιβάλλει εισφορά 80 λεπτών του ευρώ για κάθε κιλό μη ανακυκλωμένων πλαστικών συσκευασιών, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμά ότι το μέτρο αυτό θα δημιουργήσει 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

«Πολύ μεγάλες οι διαφορές» δηλώνουν Μέρκελ και Μακρόν

«Οι διαφορές μεταξύ των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ ήταν πολύ μεγάλες ώστε να συμφωνηθεί τώρα το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για το πότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τον επταετή προϋπολογισμό. «Ακόμη και τα πρόχειρα δεδομένα της νέας πρότασης έδειχαν ότι δεν επαρκούσε για να γεφυρωθούν οι διαφορές», σημείωσε.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, μια ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι δεν καθορίστηκε κάποια ημερομηνία για μια νέα σύνοδο κορυφής. Η αποτυχία της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ αποδεικνύει ότι «δεν χρειαζόμαστε τη Βρετανία για να επιδείξουμε την ασυμφωνία μας», δήλωσε χαριτολογώντας ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν Ο Γάλλος ηγέτης είπε ότι κατάφερε να πετύχει κάποιες βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τις αγροτικές επιδοτήσεις, όμως δεν αρκούσε αυτό ώστε να επιτευχθεί σήμερα μια συμφωνία. «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν μπορεί να πληρώσει το Brexit», τόνισε.

Η κατάρτιση του επταετούς προϋπολογισμού υπήρξε ανέκαθεν δύσκολη, όμως αυτή τη φορά η αντιπαράθεση ήταν ακόμη εντονότερη, λόγω του κενού των 75 δισεκ. ευρώ που προέκυψε στη χρηματοδότηση λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίσει κοστοβόρες νέες προκλήσεις, από το μεταναστευτικό μέχρι την κλιματική αλλαγή. Η αντιπαράθεση αυτή και ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθεί το κενό φανέρωσε το βαθύ χάσμα μεταξύ των χωρών του βορρά και του νότου, της ανατολής και της δύσης, των πιο ανεπτυγμένων και των λιγότερο ανεπτυγμένων οικονομιών.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι είναι αναγκαίο «να συνεχιστεί η δουλειά με σφρίγος κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες». Σχολιάζοντας την αποτυχία της συνόδου, είπε ότι «Έτσι είναι η δημοκρατία» προσθέτοντας ότι «Είναι μια καλή δημοκρατική παράδοση να συζητάς και να διαπραγματεύεσαι».

Μητσοτάκης: Επέμεναν να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους

«Οι προσδοκίες να πετύχουμε μια συμφωνία στην πρώτη απόπειρα ήταν εξαιρετικά περιορισμένες», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, από την οποία δεν βγήκε λευκός καπνός, για τον προϋπολογισμό.  «Είναι χρήσιμο να αποφεύγει κανείς την υπερβολική δραματοποίηση» τόνισε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι ο «χρόνος θα είναι βάλσαμο και θα μας επιτρέψει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επίτευξη μιας συμφωνίας» σε κάποια επόμενη προσπάθεια.

«Η ιστορία μας διδάσκει ότι τέτοιες σύνθετες συμφωνίες δεν επιτυγχάνονται κατά κανόνα στην πρώτη προσπάθεια. Αυτή είναι η ιστορία της Ευρώπης. Καταλήγει σε λύσεις οι οποίες μερικές φορές παίρνουν πολύ κόπο, πολύ χρόνο και πολλή προσπάθεια». Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι σαφώς και έχουν τεθεί στόχοι αλλά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα λόγω Brexit. Ωστόσο οι εθνικές προτεραιότητες παραμένουν.

Επεσήμανε στη συνέχεια ότι παραμένουν οι προτεραιότητές μας που αφορούν το ότι είναι ανάγκη να προστατευθεί το εισόδημα των αγροτών, να γίνει η μετάβαση στη νέα εποχή με μεθόδους πιο φιλικές στο περιβάλλον, να έχουμε ένα εμπροσθοβαρές ΕΣΠΑ και να υπάρξουν πόροι για να καταστεί δυνατή η δίκαιη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση. Πρόσθεσε επίσης πως πρέπει να στηριχθούν πολιτικές που αφορούν στη μετανάστευση, τη φύλαξη των συνόρων, τη λειτουργία της Frontex. Ωστόσο, «δεν μπήκαμε ποτέ σε ουσιαστική συζήτηση» τόνισε ο πρωθυπουργός λόγω των έντονων διαφωνιών.

«Αν είμαστε κοντά σε συμφωνία, θα επιλέγαμε να ξενυχτήσουμε ακόμη ένα βράδυ και να την πετύχουμε»

«Είχαμε μία πρώτη απόπειρα επίλυσης αυτού του δύσκολου σταυρόλεξου. Οι χώρες της συνοχής (17 χώρες δηλαδή) κράτησαν μία σταθερή γραμμή διεκδικώντας το αυτονόητο και τις επόμενες εβδομάδες θα διαβουλευθούμε μεταξύ μας και με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα ώστε την επόμενη φορά που θα βρεθούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για μια Ευρώπη που μας αξίζει».
«Θεωρούμε αδιαπραγμάτευση τη στήριξη των δύο παραδοσιακών πυλώνων της ΕΕ, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Πολιτική Συνοχής» τόνισε ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο κ. Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολη, η οποία παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και τις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις δυστυχώς δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα.

Είναι χρήσιμο να αποφεύγει κανείς την υπερβολική δραματοποίηση

«Γνωρίζαμε εξαρχής ότι αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση. Επιπλέον η ιστορία μάς διδάσκει ότι τέτοιες σύνθετες συμφωνίες, που αφορούν την καρδιά των πολιτικών μας, τους πόρους δηλαδή που είμαστε διατεθειμένοι να διαθέσουν ως Ευρώπη για την επόμενη εξαετία, δεν επιτυγχάνονται κατά κανόνα στην πρώτη προσπάθεια» προσέθεσε και σημείωσε πως η Ευρώπη καταλήγει σε λύσεις μετά από διαδικασίες μερικές φορές παίρνουν αρκετό χρόνο, πολύ κόπο και πολύ προσπάθεια.

Το Brexit

Διερωτώμενος γιατί βρεθήκαμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ο πρωθυπουργός είπε πως από τη μια μεριά η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στερεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μια σημαντική χώρα συνεισφοράς. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ένα πλαίσιο εξαιρετικά φιλόδοξο πολιτικών που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, όπως πολιτικές που έχουν να κάνουν με τη μετάβαση σε μια οικονομία τελικά εκπομπών άνθρακα έως το 2050, πολιτικές που έχουν να κάνουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κοινωνιών μας, πολιτικές που έχουν να κάνουν με την προστασία των συνόρων μας. Και όλες αυτές οι πολιτικές χρειάζονται πρόσθετους πόρους για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν».

Σε αυτό το σύνθετο μήνυμα είπε πως προστέθηκε και η επιμονή τεσσάρων μεσαίων ευρωπαϊκών χωρών, συνεισφορέων, ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν έπρεπε με τίποτα να ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ. Με άλλα λόγια, επισήμανε πως κάποιοι επέμειναν ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους. Ερωτηθείς για τη διαδικασία στην Προανακριτική Επιτροπή για τους προστατευόμενους μάρτυρες, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως η Επιτροπή θα κάνει τη δουλειά της. Τέλος, κληθείς να απαντήσει τι θα κάνει η Ελλάδα στην περίπτωση που η Τουρκία στείλει το ερευνητικό της σκάφος νότια της Κρήτης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως όλοι γνωρίζουν ποιες είναι οι θέσεις της χώρας μας ως προς τα ζητήματα της προστασίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις