Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός προστασία – συμπτώματα: Πώς μεταδίδεται ο φονικός ιός, το “προφίλ” των θυμάτων
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ

Κορονοϊός προστασία – συμπτώματα: Πώς μεταδίδεται ο φονικός ιός, το “προφίλ” των θυμάτων

Κορονοϊός προστασία - συμπτώματα: Ο κίνδυνος θανάτου σε περίπτωση μόλυνσης από τον κορωνοϊό αυξάνει όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι ο ασθενής, διαπιστώνει έγγραφο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Μετάδοσης Ασθενειών της Κίνας.

Κορονοϊός προστασία – συμπτώματα: Πανικός επικρατεί στην Ιταλία μετά και τον έκτο καταγεγραμμένο θάνατο από τον κορωνοϊό (Covid-19) και την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, που έχουν ήδη ανέλθει στα 219. Οι ελληνικές αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές, ενισχύοντας παράλληλα τις προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Σύμφωνα με τα διαρκώς ανανεωμένα επιδημιολογικά δεδομένα της ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου 2020 είχαν επιβεβαιωθεί 79.561 κρούσματα και 2.619 θάνατοι σε 33 χώρες παγκοσμίως. Η Κίνα σαφώς βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σχετική μείωση στο ρυθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων.

Αντίθετα, ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική αύξηση των κρουσμάτων σε χώρες εκτός Κίνας και συγκεκριμένα στη Νότια Κορέα, στην Ιταλία και στο Ιράν, οι οποίες έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση των περιστατικών με 763 κρούσματα στη Νότια Κορέα, 219 στην Ιταλία και 43 στο Ιράν.

Τι πρέπει όλοι να γνωρίζουμε για τον Covid-19

Ο Covid-19 ανήκει στην οικογένεια των κορωνοϊών, μία ομάδα ιών που συχνά προκαλούν κατά κανόνα ήπιες αναπνευστικές λοιμώξεις στον άνθρωπο και στα ζώα (π.χ. νυχτερίδες, θηλαστικά, καμήλες, μυρμηγκοφάγοι κ.α.). Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με κορωνοϊούς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, έχοντας ήπια έως μέτρια συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Σπάνια κάποιος κορωνοϊός μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με τους ιούς SARS (2003) και MERS (2012). Όταν ένας νέος ιός προσβάλει τους ανθρώπους, κανείς δεν έχει ανοσία και όλοι μπορεί να προσβληθούν (πανδημία). Η ευρεία αυτή εξάπλωση του ιού είναι και ο λόγος που έχει προκληθεί παγκόσμια ανησυχία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό στις 30 Ιανουαρίου 2020.

Πως μεταδίδεται ο κορωνοϊός;

Το νέο στέλεχος κορωνοϊού εξαπλώνεται από άνθρωπό σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από το βήχα ή το φτέρνισμα και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 2 με 5 ημερών (μέγιστο χρονικό διάστημα 14 ημέρες) από τη μόλυνση. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο κάθε ασθενής κολλάει 1,4 – 2,5 άλλα άτομα (συγκριτικά στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα).

Τα συμπτώματα λοίμωξης στα περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία περιλαμβάνουν κυρίως: Άτυπη πνευμονία, Πυρετό, Καταβολή, Ξηρό Βήχα, Δύσπνοια, Λεμφοπενία, Παράταση χρόνου προθρομβίνης, Αυξημένη γαλακτική δεϋδρογενάση, Αμφοτερόπλευρα διηθήματα, Θολερότητα τύπου θαμβής υάλου.

Στις επιπλοκές που προκαλεί ο κορωνοϊός περιλαμβάνονται: Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS), σηπτική καταπληξία, αρρυθμίες.

Νοσηλεία, έχει χρειαστεί το 26% ανάγκη σε μονάδα εντατικής θεραπείας (δεδομένα από την πόλη Ουχάν που ξεκίνησε η επιδημία) – μεγαλύτερο κίνδυνο ασθενείς με συμπαραμαρτούντα νοσήματα (καρδιαγγειακά, καρκίνο, ανοσοανεπάρκεια).

Υψηλό ποσοστό ενδονοσοκομειακής μετάδοσης παρατηρείται μεταξύ ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευόμενων ασθενών έως 30%.

Υπάρχει θεραπεία για τον κορωνοϊό;

Ειδική αντι-ιϊκή θεραπεία για τη λοίμωξη δεν υπάρχει, ωστόσο χορηγούνται ευρέως φάσματος αντι-ιικοί παράγοντες (ρεμδεσιβίρη, λοπιναβίρη/ριτοναβίρη, ιντερφερόνη-β).

Η ανάπαυση και η λήψη πολλών υγρών βοηθούν στην αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Μέχρι σήμερα η αναλογία των θανάτων σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι χαμηλή, μικρότερη από 4% (δηλαδή πεθαίνουν λιγότεροι από 4 ανά 100 ασθενείς με τον κορωνοϊό), ποσοστό μικρότερο από τον SARS και τον MERS. Στην πραγματικότητα, η θνητότητα ίσως είναι πολύ πιο χαμηλή (2%), αφού πολλοί ασθενείς με ήπια συμπτώματα ενδεχομένως δεν απευθύνθηκαν στις υγειονομικές αρχές και συνεπώς δεν έχουν καταμετρηθεί.

Τα περισσότερα θύματα ήταν άνω των 60 ετών και είχαν άλλα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όμως υπήρξε και η περίπτωση θανάτου ενός νεαρού υγιούς ατόμου.

Δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για το νέο κορωνοϊό, αλλά ήδη ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας του και υπολογίζεται ότι θα μας είναι διαθέσιμο μέσα στους επόμενους μήνες.

Τρόποι πρόληψης του κορωνοϊού

Όπως και στην περίπτωση του ιού της γρίπης, τα μέτρα ατομικής υγιεινής είναι πολύ σημαντικά για την πρόληψη της μετάδοσης και περιλαμβάνουν καλό πλύσιμο χεριών, με αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα ή σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σε περίπτωση που εσείς ταξιδέψατε ή ήρθατε σε επαφή με άτομα που ταξίδεψαν στη Κίνα τις τελευταίες 14 ημέρες:

– Tακτικό πλύσιμο των χεριών
– Kάλυψη του στόματος στο βήχα ή το πτέρνισμα
– Tακτική απολύμανση των χώρων που συναθροίζονται άτομα
– Eθελοντική απομόνωση ατόμων που έχουν συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης.

Θέμα χρόνου το πότε θα έρθει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι είναι θέμα χρόνου να έρθει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα, εξέφρασε ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ και συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Αθανάσιος Τσακρής. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο κ. Τσακρής δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «κάπου έχει χαθεί ο επιδημιολογικός σύνδεσμος. Αυτό που ψάχνουμε τώρα είναι πως έφτασε από την Κίνα στην Ιταλία. Σίγουρα θα υπάρχει κάποια έμμεση σύνδεση που μεταφέρθηκε ο ιός στην Ιταλία. Ηταν κάτι που το αναμέναμε και κάτι που είναι δύσκολο να διερευνηθεί γιατί ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και στην ασυμπτωματική φάση».

«Αν ξεφύγει από τα 3-4 πρώτα περιστατικά και χαθεί ο έλεγχος, μετά είναι πολύ δύσκολο να το μαζέψεις. Εδώ όλα τα δεδομένα σε σχέση με τη μετάδοση και τη δυναμική όπως εξελίσσεται -αλλά και από τα επιδημιολογικά και εργαστηριακά δεδομένα που συνεχώς προκύπτουν- δείχνουν ότι ο ιός έχει όλα τα δεδομένα μετάδοσης όπως έχουν όλοι οι κλασικοί κορωναϊοί, δηλαδή μεταδίδεται στην ασυμπτωματική φάση, έχει πολλούς ασυμπτωματικούς ασθενείς που μεταδίδουν τον ιό, μεταδίδεται τις πρώτες ημέρες της νόσου, πριν προλάβεις να πάρεις μέτρα. Είναι αρκετά πολύπλοκη η επιδημιολογία του ιού».

«Θέμα χρόνου κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα»

« Η καραντίνα περιορίζει την εξάπλωση αλλά δεν μπορεί να μαζευτεί αυτό το πράγμα. Οπως δείχνουν τα πράγματα, είναι θέμα χρόνου να έρθει στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι , να ετοιμάσουμε τα νοσοκομεία μας ώστε όσο μπορούμε να περιορίσουμε και να προφυλάξουμε τις πιο ευπαθείς ομάδες», σημείωσε.

Το σχέδιο δράσης του υπουργείου Υγείας

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κορωνοϊού. Σ’ αυτό περιλαμβάνονται 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα με ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές ασκήσεις ετοιμότητας.

Κορωνοϊός: Ποιους χτυπάει -Τα κρούσματα και οι θάνατοι ανάλογα με ηλικία και φύλο

Ο κορωνοϊός φαίνεται πως χτυπάει κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και όσους έχουν επιβαρυμένη υγεία. Ο κίνδυνος θανάτου σε περίπτωση μόλυνσης από τον κορωνοϊό αυξάνει όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι ο ασθενής, διαπιστώνει έγγραφο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Μετάδοσης Ασθενειών της Κίνας, που δημοσιεύτηκε προ ημερών στην επιθεώρηση Chinese Journal of Epidemiology και το οποίο συντάχθηκε βάσει των 72.314 επιβεβαιωμένων και υπόπτων κρουσμάτων, αλλά και εκείνων χωρίς συμπτώματα του COVID-19 στην Κίνα μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου.

Το ποσοστό θνησιμότητας του COVID-19 βάσει της ηλικίας

*Το ποσοστό θνησιμότητας (αριθμός θανάτων εν σχέσει με τον αριθμό κρουσμάτων) = η πιθανότητα θανάτου αν μολυνθεί κανείς από τον κορωνοϊό %. Η πιθανότητα αυτή διαφέρει ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα του ασθενούς. Το ποσοστό που εμφανίζεται στον παρακάτω πίνακα δεν αντιπροσωπεύει επ’ ουδενί τον αριθμό θανάτων ανά ηλικιακή ομάδα, αλλά για τον κίνδυνο θανάτου για ένα άτομο δεδομένης ηλικιακής ομάδας αν μολυνθεί με COVID-19.

* Ποσοστό θανάτου = (αριθμός θανάτων / αριθμός περιπτώσεων) = πιθανότητα θανάτου εάν έχει μολυνθεί από τον ιό (%).
Γενικώς, σχετικά λίγες τέτοιες περιπτώσεις εντοπίζεται σε παιδιά.

Ποσοστό θνησιμότητας του COVID-19 ανάλογα με το φύλο

Η πιθανότητα αυτή διαφέρει ανάλογα με το φύλο του ασθενούς. Κατά την ανάγνωση αυτών των αριθμών θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το κάπνισμα, που αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικών επιπλοκών, είναι συχνότερο στους άνδρες στην Κίνα.

* Ποσοστό θανάτου = (αριθμός θανάτων / αριθμός περιπτώσεων) = πιθανότητα θανάτου εάν έχει μολυνθεί από τον ιό (%).

Προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας

Ασθενείς που είχαν προϋπάρχοντα ιατρικά θέματα (συννοσηρότητες) είχαν ποσοστό θνησιμότητα 0.9%. Οι προυπάρχουσες ασθένειες που σημαίνουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου για ασθενείς που μολύνθηκαν από COVID-19 είναι:

*Ποσοστό θνησιμότητας = (αριθμός θανάτων/αριθμός κρουσμάτων)=πιθανότητα θανάτου σε περίπτωση μόλυνσης από τον κορωνοϊό(%). Η πιθανότητα αυτή ποικίλλει ανάλογα με την προυπάρχουσα ιατρική κατάσταση. Το ποσοστό που παρατίθεται παρακάτω δεν αντιπροσωπεύει το μερίδιο θανάτων σε προϋπάρχουσες καταστάσης, αλλά τον κίνδυνο θανάτου για έναν ασθενή να πεθάνει, αν μολυνθεί με COVID-19.

* Ποσοστό θανάτου = (αριθμός θανάτων / αριθμός περιπτώσεων) = πιθανότητα θανάτου εάν έχει μολυνθεί από τον ιό (%).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις