Κορονοϊός – αγορές: Η επιδημική τάση του κορωνοϊού επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις αγορές αλλά και στις τοπικές οικονομίες. Είναι ενδεικτικό ότι χθες, με τα θύματα και τα κρούσματα του κορωνοϊού να αυξάνονται δραματικά, η Wall Street έκλεισε για δεύτερη συνεχή μέρα με πτώση. Όπως προέκυψε από τις συναλλαγές που καταγράφηκαν, υπό τον φόβο μιας επιδημίας του νέου κορωνοϊού, οι επενδυτές στράφηκαν στο ασφαλές… καταφύγιο των ομολόγων, τα επιτόκια των οποίων έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό. Ενα εξίσου ασφαλές καταφύγιο κατά την έξαρση του κορωνοϊού -όπως και στις περισσότερες κρίσεις- είναι ο χρυσός. Σύμφωνα με το Bloomberg, η διάδοση του κορωνοϊού «βύθισε» τις μετοχές, στρέφοντας ταυτόχρονα τους επενδυτές στον χρυσό. Την Τρίτη η αξία του χρυσού παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και έναν μήνα.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο χρυσός παρουσίασε άνοδο κατά 18% το 2019 και το «ράλι» συνεχίζεται και το 2020, με την αξία του να έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013. «Το καταφύγιο προτιμάται από τους επενδυτές καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε πέρα από την Κίνα, εγείροντας την απειλή μιας πανδημίας και επιβράδυνσης της ανάπτυξης» τονίζει το Bloomberg.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι αν η έξαρση του κορωνοϊού συνεχιστεί και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους τότε η τιμή του χρυσού μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1.850 δολάρια (1.702 ευρώ) την ουγγιά. Την ίδια στιγμή, ο οίκος Moody’s προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που ο κορωνοϊός εξελιχθεί σε πανδημία θα οδηγήσει πιθανότατα σε «παγκόσμια ύφεση». Ο Μαρκ Ζαντί, αναλυτής του οίκου Moody’s, σύμφωνα με το Bloomberg, παρατήρησε ότι οι πιθανότητες για αυτό το σενάριο αυξήθηκαν από το 20% στο 40%. Επικαλούμενο τη Morgan Stanley, το Bloomberg επισημαίνει ότι αυτές οι δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη του κορωνοϊού αναμένεται να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την τιμή του χρυσού.
Κορονοϊός – αγορές: Βουλιάζει το πετρέλαιο
Ισχυροί τριγμοί γίνονται αισθητοί και στην αγορά εμπορευμάτων, με τον νέο κοροναϊό να «μολύνει» κατά κύριο λόγο την αγορά πετρελαίου. Με τους ειδικούς να προβλέπουν ραγδαία πτώση στη ζήτηση από την Κίνα, αλλά και διεθνώς, η τιμή του τόσο του μπρεντ όσο και του αμερικανικού αργού κάνει σήμερα βουτιά. Στον αντίποδα ο χρυσός έχει ανακτήσει για τα καλά τη λάμψη του ως καταφυγίου. Συγκεκριμένα η τιμή του αργού τύπου μπρεντ υποχωρεί 5% στα 55,56 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το αμερικανικό αργό με πτώση 3,95% προσγειώνεται στα 51,27 δολάρια το βαρέλι.
Αρκετοί από όσους γυρίζουν την πλάτη στο πετρέλαιο και τις μετοχές φαίνεται να στρέφονται στα πολύτιμα μέταλλα. Η τιμή σποτ του χρυσού στο Λονδίνο ενισχύεται σήμερα 2,21% στα 1.685,30 δολάρια η ουγκιά και θεωρείται θέμα χρόνου να σπάσει και το φράγμα των 1.700 δολαρίων. Τα κέρδη αυτά έρχονται ύστερα από άνοδο μεγαλύτερη του 3,5% την περασμένη εβδομάδα.
Ο Κορονοϊός «μολύνει» και τα ομόλογα
O πανικός που επικρατεί στις αγορές για τις επιπτώσεις, που θα έχει η εξάπλωση του νέου κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομία, στρέφει τους επενδυτές στην ασφάλεια του κρατικού χρέους. Ωστόσο δεν ωφελούνται όλοι οι τίτλοι στον ίδιο βαθμό. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι τα κρατικά ομόλογα των χωρών του πυρήνα της Ευρωζώνης με τις τιμές τους να επιδίδονται σε ράλι και τις αποδόσεις να βουλιάζουν ακόμη βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος. Από την άλλη ιταλικά και ελληνικά ομόλογα βρίσκονται στο στόχαστρο με τις αποδόσεις τους να ακολουθούν την ανιούσα.
Στις 12:45 ώρα Ελλάδος η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς σκαρφάλωνε στο 1,02% αυξημένη κατά έξι μονάδες βάσης ή 6,47% σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο. Νωρίτερα είχε φτάσει έως και το 1,05%. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά έως και το 1%, για να βρεθεί λίγο αργότερα στο 0,96%.