Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

04

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μάσκες κορονοϊός: Πότε πρέπει να φοράω μάσκα – Συμβουλές προστασίας
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ Ή ΟΧΙ;

Μάσκες κορονοϊός: Πότε πρέπει να φοράω μάσκα – Συμβουλές προστασίας

Μάσκες κορονοϊός: Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ζήτησε από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη μέσω skype, να προχωρήσει σε επικαιροποίηση των οδηγιών για τη χρήση μάσκας.

Μάσκες κορονοϊός: Ο κορονοϊός έχει φέρει φόβο και ανησυχία και πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν μάσκες προστασίας. Οδηγίες για τη χρήση τους έχει δημοσιεύσει ο ΠΟΥ. Καθώς ο κορονοϊός γνωρίζει έξαρση στην Ευρώπη, πολλοί χρησιμοποιούν μάσκες προστασίας ιδιαίτερα στους δημόσιους χώρους. Αναλυτικές οδηγίες για το πώς και πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται οι μάσκες προστασίας έχει δημοσιεύσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Επιπλέον έχει δημοσιοποιήσει και βίντεο που δείχνει λεπτομερώς πώς πρέπει να φοριέται η μάσκα.

Πότε πρέπει να φοράμε μάσκες προστασίας για τον κορονοϊό

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μάσκες προστασίας πρέπει να φοράμε στις εξής περιπτώσεις:

Εάν είστε υγιείς, πρέπει να φοράτε μάσκα μόνο εάν φροντίζετε ένα άτομο με υποψία μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Φοράτε μάσκα εάν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Οι μάσκες είναι αποτελεσματικές μόνο όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τον συχνό πλύσιμο των χεριών με τζελ καθαρισμού με οινόπνευμα ή με σαπούνι και νερό.

Εάν φοράτε μάσκα, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να τη χρησιμοποιείτε και να την απορρίπτετε με σωστό τρόπο.

Πώς χρησιμοποιούνται οι μάσκες προστασίας για τον κορονοϊό

Ο ΠΟΥ έχει επίσης δώσει αναλυτικές οδηγίες για το πώς φοριέται, χρησιμοποιείται, αφαιρείται η μάσκα προστασίας.

Πριν φορέσετε τη μάσκα, καθαρίστε τα χέρια με τζελ καθαρισμού με οινόπνευμα ή με σαπούνι και νερό.

Καλύψτε το στόμα και τη μύτη με μάσκα και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κενά μεταξύ του προσώπου και της μάσκας.

Αποφύγετε να αγγίζετε τη μάσκα κατά τη χρήση της. Εάν το κάνετε, καθαρίστε τα χέρια σας με τζελ καθαρισμού με οινόπνευμα ή με σαπούνι και νερό.

Αντικαταστήστε τη μάσκα με μια νέα αφότου γίνει υγρή και μην επαναχρησιμοποιείτε τις μάσκες μιας χρήσης.

Για να αφαιρέσετε τη μάσκα

Αφαιρέστε τη από πίσω (μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας). Πετάξτε τη αμέσως σε κλειστό κάδο απορριμμάτων. Καθαρίστε τα χέρια με τζελ καθαρισμού με οινόπνευμα ή με σαπούνι και νερό.

Πώς εξαπλώνεται ο κορονοϊός

Σημειώνεται ότι η μετάδοση του ιού γίνεται πιθανόν μέσα από την επαφή με ένα μολυσμένο πρόσωπο μέσω των σωματιδίων στον αέρα από το φτάρνισμα ή τον βήχα, ενώ επίσης ο ιός μεταδίδεται επίσης αν κάποιος αγγίξει ένα μολυσμένο άτομο ή αντικείμενο και μετά αγγίξει το στόμα του, την μύτη ή τα μάτια του.

Το συνηθισμένο λάθος με την εφαρμογή της μάσκας

Κάποιοι άλλοι ειδικοί έχουν αναφέρει πως οι ιατρικές μάσκες μιας χρήσης μπορεί να μην εφαρμόζουν αρκετά καλά, ώστε να προλαμβάνουν πιθανή μόλυνση από τον ιό, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν υποστηρίξει ότι ο λανθασμένος χειρισμός της μάσκας, όπως το να πιάσει κάποιος το μπροστινό μέρος της, αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης της μόλυνσης.

https://www.youtube.com/watch?v=lrvFrH_npQI&feature=emb_logo

Κορονοϊός: Εξαντλήθηκαν οι μάσκες προσώπου στη Θεσσαλονίκη

Σε αδικαιολόγητο, όπως τονίζει, πανικό των πολιτών αποδίδει η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Άννα Σιδηροπούλου το γεγονός ότι «εξαφανίστηκαν» τα τελευταία 24ωρα οι χειρουργικές μάσκες προσώπου, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να τις προμηθευτούν κατά δεκάδες, πιστεύοντας ότι έτσι θα προστατευτούν από τον ιό.

«Οι απλές χειρουργικές μάσκες, που κυκλοφορούν κατά κόρον και έχουν χαμηλή τιμή, έχουν εκλείψει από την αγορά διότι με τον αδικαιολόγητο πανικό που δημιουργήθηκε, πήγαν όλοι και αγόρασαν είκοσι και σαράντα μάσκες, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα αποθέματα από τις αποθήκες», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Σιδηροπούλου, διευκρινίζοντας πως «αυτές οι μάσκες ουσιαστικά δεν προφυλάσσουν από τίποτα, διότι είναι ένα απλό χαρτί με επίστρωση υφάσματος, που το μόνο που κάνει είναι να προφυλάσσει αυτόν που πάσχει από το να μην μεταδώσει την ασθένεια στους υπόλοιπους που είναι υγιείς· όχι κάτι άλλο».

«Ο κόσμος είναι λογικό να ανησυχεί διότι υπάρχει μια ενημέρωση ότι ο ιός εξαπλώνεται και ο φόβος ότι παραμένει στην ατμόσφαιρα ακόμα και 14 ή και 20 ημέρες και θέλει να προφυλαχθεί», ανέφερε η αντιπρόεδρος του ΦΣΘ. Ωστόσο, επισήμανε ότι «δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλονται (οι πολίτες) διότι αυτοί που νοσούν και κινδυνεύουν είναι άτομα μεγάλης ηλικίας με νοσήματα».

Η κ. Σιδηροπούλου διαβεβαίωσε ακόμα ότι «συνεχώς προμηθεύονται οι προμηθευτές μάσκες, πιθανότατα όμως σε πιο αυξημένες τιμές διότι δεν είναι διατιμημένο το προϊόν και η ζήτηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, κάτι βέβαια που ισχύει και για τα αντισηπτικά που παρουσιάζουν και αυτά έλλειψη».

Μας προστατεύουν οι μάσκες από τον κορονοϊό; Τι απαντά ο Ηλίας Μόσιαλος

Τη δική του εκτίμηση για το αν πρέπει να φοράμε μάσκες, σε μία προσπάθεια προφύλαξης έναντι του νέου κορονοϊού, εξέφρασε ο  καθηγητής Πολιτικής Υγείας και διευθυντής του London School of Economics Health, Ηλίας Μόσιαλος. Ο έγκριτος επιστήμονας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», κλήθηκε να σχολιάσει τον τρόπο αντίδρασης των Ελλήνων στο πρώτο κρούσμα του θανατηφόρου ιού στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι «δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκες», παρά μόνο αν «έχουμε κρυολόγημα» ή αν «είμαστε γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό».

Εξήγησε δε, ότι οι μάσκες κατά κύριο λόγο προστατεύουν τους άλλους από εμάς και όχι εμάς από τους άλλους.

«Πολλές φορές, οι μάσκες δεν εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο μας, και όταν την πιάνουμε για να την προσαρμόσουμε, μεταφέρουμε εμείς πιο εύκολα από τον ιό».
Ως εκ τούτου, επανέλαβε ότι δεν χρειάζεται «να τρέχουμε να αγοράσουμε μάσκες – που δεν υπάρχουν και πολλές, άλλωστε» «Δεν θα μας προστατεύσουν οι μάσκες από τον κορονοϊό» κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.

Τι πρέπει να κάνουμε αν θεωρούμε ότι έχουμε ύποπτα συμπτώματα

Ο διευθυντής του LSE Healthy έδωσε οδηγίες και για τι πρέπει να πράξει κάποιος, ο οποίος θεωρεί ότι φέρει συμπτώματα ύποπτα για κορονοϊό:

Δεν θα πρέπει να υπάρξει πανικός. Ο κορονοϊός δεν είναι πιο βαρύς και πιο δύσκολος από την εποχική γρίπη. Άλλωστε, η θνησιμότητά του είναι πολύ μικρή.

Δεν θα πρέπει να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο, αν έχουμε απλά συμπτώματα. Δεν κάνουμε κάτι, μένουμε σπίτι, σε αυτοπεριορισμό.

Ενημερώνουμε τα μέλη της οικογένειάς μας και κρατάμε μία απόσταση απ’ αυτά.

Στο νοσοκομείο πάμε, μόνο μετά από οδηγίες του γιατρού ή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

Δεν χρησιμοποιούμε τα μετρό, λεωφορεία ή άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αν χρειαστεί να πάμε σε κάποιο νοσοκομείο, πάμε εκεί που θα μας υποδείξουν οι αρμόδιοι φορείς (ΕΟΔΥ)

Πλένουμε τακτικότητα τα χέρια μας

Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Μια Ελληνίδα, 38 ετών, είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Η γυναίκα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη και ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα από τη βόρεια Ιταλία. «Παρακολουθείται από μια ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος έχει οριστεί επιστημονικά υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Δείτε ακόμη

Πρώτα δείγματα πανικού στην Ελλάδα: Αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις