Κρούσματα κορωνοϊού Ελλάδα: Σε επτά ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, αφού το απόγευμα του Σαββάτου ανακοινώθηκαν ακόμα τρία κρούσματα.
Κρούσματα κορωνοϊού Ελλάδα: Επτά είναι πλέον τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου. Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκαν τρία νέα κρούσματα το Σάββατο. Εκτός από την 38χρονη στη Θεσσαλονίκη, το παιδί της της και άλλες δύο γυναίκες στην Αθήνα, ανακοινώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας ακόμα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωναϊού SARS-CoV-2. Πρόκειται για μία Ελληνίδα και δύο Έλληνες. Το πέμπτο κρούσμα είναι μια Ελληνίδα, η οποία είχε στενή επαφή με την 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη, που ήταν το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στη χώρα μας. Παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.
Όσον αφορά το έκτο κρούσμα, πρόκειται για Έλληνα, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα (στις 26 Φεβρουαρίου) σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας (Μιλάνο) και παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για άνδρα 62 ετών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κατά την επιστροφή του εμφάνισε πυρετό και δύσπνοια, και αρχικά πήγε και εκείνος, όπως και η 40χρονη τραπεζική υπάλληλος, στο «Σωτηρία».
Το έβδομο κρούσμα είναι Έλληνας, στενή επαφή του τρίτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στην Ελλάδα, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα ήταν η 40χρονη από το Μαρούσι, που υπέστη ταλαιπωρία μέχρι να διαγνωστεί με τον ιό, περνώντας, μεταξύ άλλων από το νοσοκομείο «Σωτηρία».
Σε καλή κατάσταση τα πρώτα 4 κρούσματα
Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου τα κρούσματα στην Ελλάδα ήταν τέσσερα, δύο στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα ήταν αυτό της 38χρονης στη Θεσσαλονίκη και ανιχνεύθηκε στις 26 Φεβρουαρίου. Δεύτερο κρούσμα ήταν ο 9χρονος γιος της, ενώ το τρίτο κρούσμα εντοπίστηκε στην Αθήνα, που ήταν και το πρώτο στην πρωτεύουσα. Ήταν αυτό της 40χρονης από το Μαρούσι που νοσηλεύεται στο «Αττικόν». Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται και η 36χρονη, που ήταν το τέταρτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας. Να σημειωθεί ότι και τα πρώτα τέσσερα άτομα που έχουν διαγνωσθεί με τον κορωνοϊό συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε καλή κατάσταση.
Κορονοϊός: Ειδικοί μιλούν για τα μέτρα πρόληψης
«Μου είπαν να περιμένω 4-5 ώρες στο “Σωτηρία”»
Η 40χρονη από το Μαρούσι ήταν η πρώτη που μίλησε για την περιπέτειά της. Μιλώντας στην εκπομπή «Μαζί σου Σαββατοκύριακο» του ΣΚΑΪ, η 40χρονη μίλησε για την πολύωρη αναμονή της στο «Σωτηρία», πριν τελικά φύγει και πάει στο ιδιωτικό θεραπευτήριο, για να καταλήξει τελικά στο «Αττικόν». «Επέστρεψα βράδυ Σαββάτου από το Μιλάνο, την Κυριακή ήμουν στο σπίτι με την οικογένειά μου. Δευτέρα πήγα στη δουλειά μου. Την Τρίτη το βράδυ εστάλη στην εργασία μία οδηγία από ΕΟΔΥ ότι όσοι έχουν ταξιδέψει και έχουν κάποια ένδειξη ότι νοσούν να πάνε να εξεταστούν. Την Τετάρτη παρουσίασα πυρετό 38,2. Ο γιατρός της τράπεζας όπου εργάζομαι μου ζήτησε να πάω στα νοσοκομεία αναφοράς για να εξεταστώ. Επικοινώνησα και με τον ΕΟΔΥ και μου έδωσε οδηγίες να φορέσω μάσκα και να χρησιμοποιήσω ιδιωτικό όχημα», είπε αρχικά η 40χρονη.
Και συνέχισε: «Έχοντας αυτές τις οδηγίες, ξεκινά η αναζήτηση μάσκας σε φαρμακείο. Ζήτησα από τον γιο μου να κάνει στάση σε φαρμακείο, αλλά δεν βρήκε. Και οι δύο, με τον σύζυγο μου, φορώντας μάσκες πήγαμε στο “Σωτηρία”. Πήγα και δήλωσα στο κουβούκλιο, στην είσοδο του νοσοκομείου, και κατέγραψε ο γιατρός τον λόγο που είμαι εκεί. Επισήμανα ότι έρχομαι από το Μιλάνο. Με πήγαν στο πρωτόκολλο, ήταν μπροστά μου ήδη άλλοι δύο. Μου έδωσαν αριθμό προτεραιότητας το 166 και με το χαρτί περίμενα στην αίθουσα αναμονής και είδα ότι ήταν στο 133. Μου είπαν ότι δεν χρήζει η περίπτωσή μου προτεραιότητας και να περιμένω 4-5 ώρες. Μέσα σε 45′ από το 133 είχε πάει στο 135. Είπα στον γιατρό να μου πει ποια είναι η διαδικασία για να πάω την επόμενη μέρα να κάνω το τεστ. Την επόμενη μέρα πήγαμε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, στις 6 το πρωί για να υποβληθώ στην εξέταση».