Κορονοϊός Ελλάδα: Μία απειλή, η οποία μπορεί να μην γίνει ποτέ πραγματικότητα είναι ο κοροναϊός για τον διευθυντή των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Παστέρ, Ανδρέας Μεντής. Σε συνέντευξή του τονίζει ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς που θα νοσήσουν, μπορεί να μην καταλάβουν τίποτα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να βρούμε μία ισορροπία μεταξύ της καθημερινότητας μας και των μέτρων που πρέπει να πάρουμε. Από την άλλη, οι ευάλωτες ομάδες, όπως λέει, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους, για βαριά νόσο και για κατάληξη.
Το ερώτημα για το αν μπορεί να κολλήσουμε τον ιό από μια επιφάνεια, λέει ότι δεν έχει ακόμη απαντηθεί. «Είναι πάρα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν η επανανόσηση γίνεται σε μεγάλο ποσοστό, ούτε υπάρχει κάποιος κανόνας που να λέει ότι με το χρόνο γίνεται βαρύτερη η νόσος», δηλώνει ο διακεκριμένος επιστήμων. Σχετικά με την πρόσφατη μελέτη Κινέζων επιστημόνων που κάνει λόγο για δύο τύπους του κοροναϊού, με τον ένα να είναι πιο επιθετικός από τον άλλο, δηλώνει πως δεν έχει πεισθεί ότι όντως υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι.
Ο κ. Μεντής, αναφερόμενος στο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας του ιού, τονίζει ότι «νομίζω ότι είναι κάτι που παρατηρείται στην αρχή μίας επιδημίας, όπως έγινε στην πανδημική γρίπη, αλλά και στην Κίνα τώρα με το ξέσπασμα του νέου ιού. Η θνητότητα βγαίνει διαιρώντας τον αριθμό των θανάτων προς το σύνολο των κρουσμάτων. Όμως στον παρονομαστή του κλάσματος, δηλαδή στον αριθμό των πασχόντων μπαίνει ένας αριθμός, ο οποίος αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Λέγοντας κορυφή εννοώ τα μέτρια ή βαριά περιστατικά, που άλλωστε αναζητούν ιατρική βοήθεια και ακολούθως διαγιγνώσκονται και καταγράφονται.
Κορονοϊός: σε πλήρη ετοιμότητα το Υπουργείο Υγείας
https://www.youtube.com/watch?v=2ZdMQQdptPE&t=5s
Υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων με ήπια συμπτώματα που δεν καταγράφονται
Υπάρχει όμως κι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων με ήπια συμπτώματα που δεν καταγράφονται ποτέ. Συνέπεια αυτού είναι ο παρονομαστής του κλάσματος να είναι πολύ μικρότερος από τον πραγματικό. Έτσι αυξάνει η θνητότητα τεχνητά. Κι έτσι δημιουργείται φόβος, καθότι το 3% είναι υψηλό νούμερο για θνητότητα ενός ιού, τη στιγμή που η γρίπη έχει πολύ χαμηλότερο. Φαίνεται λοιπόν ότι στην πραγματικότητα η θνητότητα είναι κάτω από 1%. Θα δούμε όμως και στη συνέχεια. Ακόμα είναι νωρίς».
«Είναι ένας νέος ιός και περισσότερα ερωτήματα έχουμε, παρά απαντήσεις. Όμως δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα από μερικά μόνο περιστατικά. Είναι σίγουρο ότι όσοι νοσούν βαριά, αυτό δεν συμβαίνει από την αρχή, όπως και με τη γρίπη. Ωστόσο οι περισσότεροι από τους ασθενείς μπορεί να μην καταλάβουν τίποτα, μερικοί θα καταλάβουν κάποια ήπια συμπτώματα και μερικοί άλλοι θα κάνουν λίγο βαρύτερα συμπτώματα. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας ότι με το χρόνο γίνεται βαρύτερη η νόσος», τονίζει στη συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.