Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

15

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Οικονομία: Ο κορωνοϊός και οι αγορές
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομία: Ο κορωνοϊός και οι αγορές

Οικονομία: Το πρόβλημα γιγαντώνεται, η ανησυχία στις κοινωνίες παγκόσμια αυξάνεται και πλέον πολλοί μιλούν για πανδημία.

Οικονομία: Η έξαρση του κορωνοϊού αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία σε αυτή την συγκυρία, καθώς πλήττει όχι μόνο την Κίνα και την Ιταλία, αλλά και άλλες χώρες διεθνώς. Είναι ξεκάθαρο ότι ο κορωνοϊός είναι μια ασύμμετρη απειλή σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, που έχει ήδη δυσμενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια, την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία. Το πρόβλημα γιγαντώνεται, η ανησυχία στις κοινωνίες παγκόσμια αυξάνεται και πλέον πολλοί μιλούν για πανδημία. Η πανδημία, εάν εξελιχθεί και πλήξει πολλές χώρες, θα προκαλέσει ένα συστημικού τύπου σοκ στις οικονομίες και τα πάντα θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω.

Στην συνεδρίαση -μέσω τηλεδιάσκεψης- του Eurogroup αποτιμήθηκε η κατάσταση και ήδη έχουν αναληφθεί οι αναγκαίες δράσεις, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει με βάση κάθε φορά τα δεδομένα και τις πιθανές εξελίξεις, τις επιπτώσεις του προβλήματος στην ελληνική οικονομία, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Μελετά, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, τα εναλλακτικά σενάρια και έχει εκπονήσει συγκεκριμένα μέτρα για κάθε σενάριο, συνεκτιμώντας και τη δυνατότητα υλοποίησης κάποιων εξ αυτών σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης.

από τη Φωτεινή Βρύνα, επικεφαλής του γραφείου ισότητας ΕΝΠΕ, Γραμματέα Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών

Οικονομία: Η ελληνική αντίδραση

Ταυτόχρονα, συμμετέχει στις διαβουλεύσεις και υποστηρίζει τη λήψη συντονισμένης δράσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, ανάλογα με το μέγεθος και την εξέλιξη της εξάπλωσής του. Τέλος, πραγματοποιεί επαφές με τους εκπροσώπους των κλάδων της οικονομίας που επηρεάζονται ή πιθανόν να επηρεαστούν από την εξάπλωση του ιού, προκειμένου να αναληφθούν οι κατάλληλες δράσεις. Ένα είναι σίγουρο, ότι η έκταση του προβλήματος είναι μεγαλύτερη από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί και ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Απαιτείται να ληφθούν τα σωστά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κατ’ επέκταση για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις