Μεταναστευτικό: Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει τις πιο δύσκολες στιγμές στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα από την αρχή του προβλήματος μερικά χρόνια πίσω. Και είναι εξίσου αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι οι πολίτες ζητούν από το σύνολο των κομμάτων του πολιτικού συστήματος να σταθούν στο ύψος τους και στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να αποφευχθούν χειρότερες και ίσως ανεξέλεγκτες καταστάσεις στα ελληνικά σύνορα. Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης δοκιμάστηκαν και ευτυχώς σε αντίθεση με τις καθυστερήσεις των προηγούμενων μηνών, οι ενέργειες ήταν άμεσες και καταλυτικές. Ωστόσο, αυτές οι ενέργειες προκάλεσαν αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας, που η κυβέρνηση οφείλει να διαχειριστεί παράλληλα με την έξαρση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος.
Η πρώτη κίνηση ήταν το κλείσιμο των συνόρων στον Έβρο και η γρήγορη ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων με άντρες της αστυνομίας, της συνοριοφυλακής και της πυροσβεστικής. Την κίνηση αυτή άργησε, αλλά χαιρέτησε τελικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι μέχρι να συμβεί αυτό υπήρξαν φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ανακοινώσεις από την νεολαία του κόμματος, που κατηγορούσαν την κυβέρνηση για λανθασμένη κίνηση και στρατηγική.
Πολιτική αντιπαράθεση
Και ξεκίνησε μια πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς που έγιναν στο μεταναστευτικό ζήτημα και ποιος ευθύνεται για την κατάσταση που επικρατεί τώρα στα σύνορα, αλλά και στα νησιά του Αιγαίου. Δυστυχώς αυτό είναι το τελευταίο που επιθυμούν τώρα οι πολίτες που ανησυχούν για τις εξελίξεις.
Η διεθνοποίηση του ζητήματος
Κίνηση δεύτερη από τον πρωθυπουργό ήταν η άμεση διεθνοποίηση του ζητήματος και η πρόσκληση στον Έβρο των εκπροσώπων και των τριών ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κίνηση αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού δείχνει ότι αφύπνισε τους Ευρωπαίους, οι οποίοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι στηρίζουν την χώρα μας όχι μόνο σε επίπεδο δηλώσεων, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό μέσω της δύναμης της Frontex. Ωστόσο, κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι και αυτή η κίνηση δεν ήταν στην σωστή κατεύθυνση και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε πρώτα να ζητήσει την σύγκληση μιας Συνόδου Κορυφής για το θέμα.
Η κυβερνητική θέση
Τα κυβερνητικά στελέχη αποκρούουν και αυτήν την κατηγορία με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα και θεσμικά με τους εξής τρόπους: Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τους ομολόγους του και μάλιστα ενημέρωσε και τον Ντόναλντ Τραμπ και ακολούθως ζήτησε από τα όργανα της Ευρώπης να βρεθούν επί τόπου στα σύνορα για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Όπερ και εγένετο. Ακολούθησε η ενημέρωση των Ευρωπαίων υπουργών από του Έλληνες ομολόγους τους και η ελληνική πλευρά προκάλεσε δύο συμβούλια υπουργών της Ευρώπης των Εσωτερικών και των Εξωτερικών σε διάστημα λίγων ημερών, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι είναι θέμα ημερών και η σύγκληση μιας Συνόδου Κορυφής.
Τέλος το άσυλο
Τρίτη κίνηση, η οποία προήλθε μετά από την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ήταν η παύση της απονομής ασύλου για όσους εισέρχονται παράνομα στην χώρα μας, αλλά και η ενίσχυση και η επιφυλακή των δυνάμεων του λιμενικού και του στρατού στα νησιά του Αιγαίου. Ήδη στην κυβέρνηση εξετάζουν όλα τα επόμενα σενάρια και τις κινήσεις του Ερντογάν στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού και έχουν καταλήξει στις δράσεις που θα αναπτύξει η χώρα μας σε κάθε ένα από αυτά χωριστά. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν τα σύνορα κλειστά στον Έβρο για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ιδιαίτερα μετά τις πληροφορίες ότι ο Τούρκος πρόεδρος σχεδιάζει την κατασκευή καταυλισμών στην συνοριακή γραμμή του Έβρου. Την ίδια ώρα θα υπάρχει μόνιμη επιφυλακή στα νησιά, καθώς οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών με την υποκίνηση των τουρκικών αρχών θα επιχειρήσουν είσοδο στην χώρα μας δια της θαλάσσιας οδού.
Τι μέλλει γενέσθαι
Με τις κινήσεις αυτές και με την πίεση προς την Ευρώπη, που οφείλει πλέον να αναλάβει δράση και να βοηθήσει την χώρα μας έμπρακτα, η Ελλάδα ευελπιστεί ότι θα υπάρξει μια νέα συμφωνία-δήλωση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, που θα λύσει το ζήτημα ή τουλάχιστον θα εκτονώσει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση. Απέναντι στην κυβερνητική στρατηγική οφείλουν να συνταχθούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όχι να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το μεταναστευτικό ζήτημα για μικροπολιτικά οφέλη και σκοπιμότητες. Εάν πάλι διαφωνούν, οφείλουν να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για την επίλυση του ζητήματος. Και σε αυτήν την περίπτωση κάποιοι πρέπει να αναρωτηθούν αν το ζήτημα είναι εθνικό ή κομματικό και να πράξουν ανάλογα. Αν όχι, τότε θα βρεθούν απέναντι στους πολίτες που ζητούν να σταθούν όλοι στο ύψος τους και στο ύψος των περιστάσεων.