Ιταλία Κορονοϊός: Αυξήθηκαν οι νεκροί – Ολόκληρη η χώρα σε καραντίνα

ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία Κορονοϊός: Αυξήθηκαν οι νεκροί – Ολόκληρη η χώρα σε καραντίνα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ιταλία Κορονοϊός: Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση των Αρχών της χώρας, τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 10.149, αυξημένα κατά 529 σε σχέση με την Δευτέρα.

10.03.2020 | 20:23

Ιταλία Κορονοϊός: Ο συνολικός αριθμός θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού στην Ιταλία αυξήθηκε σε 631 από 463, μια άνοδος 168 θανάτων μέσα σε μια μέρα, ανακοίνωσε σήμερα Ιταλός αξιωματούχος. Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ιταλία ανήλθε σε 10.149 από 9.172. Για τον 45χρονο Γιάκομπ Τάγκε Ράμλινγκ από τη Δανία, ο κορωνοϊός δεν ήταν η χειρότερη εμπειρία μετά τη γρίπη που είχε κάποτε. Ήταν ήπιος. Η μεγαλύτερη ανησυχία του ήταν μήπως τον μεταδώσει. Ο δημοσιογράφος, που απομονώθηκε στην Κοπεγχάγη μακριά από την οικογένειά του μέχρι οι γιατροί να αποφανθούν ότι δεν είχε πλέον τον ιό, ήταν ο πρώτος άνθρωπος στη Δανία που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό έπειτα από την επιστροφή του από διακοπές στη βόρεια Ιταλία.

«Είχα πολύ λίγα συμπτώματα, μόνο πονοκέφαλο, στομαχικές διαταραχές, βήχα και πονόλαιμο. Χρειάστηκε να περάσουν πέντε με έξι ημέρες προκειμένου να φύγουν όλα τα συμπτώματα», είπε. «Δεν νοσηλεύτηκα ούτε μια μέρα. Δεν πήρα καθόλου φάρμακα, επειδή ήμουν μια χαρά, φαίνεται ότι δεν ήταν τόσο κακός για μένα, όπως είναι για πολλούς άλλους ανθρώπους».

Αδειάζουν τα ράφια

Ο κορωνοϊός είναι πιο επικίνδυνος για τους ηλικιωμένους και εκείνους με υποκείμενα νοσήματα. Καθώς γνώριζε ότι μπορεί να είναι θανατηφόρος για κάποιους, ο Ράμλινγκ ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος μήπως τον μεταδώσει.

«Δεν θέλω να είμαι εκείνος που κάνει άλλους ανθρώπους να αρρωστήσουν. Έτσι αυτή ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία μου και νομίζω πως αυτή είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για όλους, ότι δεν θέλουμε όσο είναι δυνατόν αυτό το πράγμα να μεταδοθεί». «Προτιμώ να μείνω στο σπίτι για μια, δυο εβδομάδες ακόμη, ή και περισσότερο, αν μπορώ να αποφύγω το ενδεχόμενο να κολλήσει κάποιος αυτή την ασθένεια».

Τα συμπτώματα είναι σαν αυτά ενός κανονικού κρυολογήματος

Ο Νιλ Μόνρο, 22 ετών, ένας Ισπανός που χαρακτηρίζει τον εαυτό του νέο και υγιή, βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό μετά την επιστροφή του στη Βαρκελώνη από την Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο. Μιλώντας στο Reuters, θέλησε κι εκείνος, όπως και ο Ράμλινγκ, να καθησυχάσει τον κόσμο ότι τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια.

«Τα συμπτώματα που έχω είναι σαν αυτά ενός κανονικού κρυολογήματος. Είχα λίγο πυρετό, πονοκέφαλο, μια γενική κακουχία, αλλά ο καθένας θα μπορούσε να σκεφτεί ότι ήταν απλώς ένα κρυολόγημα». Άρχισε να παρατηρεί τα συμπτώματα όταν επέστρεψε στην Ισπανία, κάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που του είπαν να πάει στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε τεστ. Αφού βρέθηκε θετικός, μπήκε σε καραντίνα. «Θα ήθελα να καθησυχάσω τον κόσμο. Αν είστε νέοι – ακολουθείστε τις συστάσεις των αρχών. Και αν είστε μεγαλύτεροι ή αν έχετε κάποιες αρρώστιες από πριν – πάρτε περισσότερα προληπτικά μέτρα. Προσπαθήστε να μην συμμετέχετε σε πολυπληθείς εκδηλώσεις και προσπαθήστε να τηρείτε πολύ καλή υγιεινή των χεριών», είπε.

Και ο δήμαρχος πόλης θετικός

Ο Κλαούντιο Καντσέλι, ο 65χρονος δήμαρχος της ιταλικής πόλης Νέμπρο στην περιφέρεια Μπέργκαμο, κοντά στο Μιλάνο, είχε επίσης κορωνοϊό. Λέει πως η πόλη του, με πληθυσμό 11.000 κατοίκους, έχει τα περισσότερα κρούσματα στην περιφέρεια. «Ευτυχώς, η περίπτωσή μου ήταν απολύτως θετική επειδή, έπειτα από τρεις ημέρες με ψηλό πυρετό και παίρνοντας απλώς ένα αντιπυρετικό, δεν έχω πλέον συμπτώματα».

«Σήμερα είμαι καλά, και είμαι καλά εδώ και έξι ημέρες, εργάζομαι για την πόλη μου και ασκώ τα καθήκοντά μου ως δήμαρχος». Κάθε μέρα οι υγειονομικές αρχές του τηλεφωνούσαν τουλάχιστον δύο φορές για τον ρωτήσουν αν είχε πυρετό και πώς αισθανόταν.

«Θα μείνω στο σπίτι μου για περίπου 14 ημέρες… Μένω σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο στο σπίτι μου και χρησιμοποιώ ξεχωριστό μπάνιο. Τα δύο μέλη της οικογένειάς μου -η σύζυγός μου και ο γιος μου- μένουν στη άλλη πλευρά του σπιτιού αλλά είναι κι εκείνοι σε ‘καραντίνα’ όπως λέγεται. Ευτυχώς είναι μια χαρά, δεν έχουν κανένα σύμπτωμα».

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας ζητά να κλείσουν μαγαζιά

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα, ζήτησε σήμερα από την ιταλική κυβέρνηση να ληφθούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα κατά του κορονοϊού. Να κλείσουν, δηλαδή, όλα τα μαγαζιά, με μόνη εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ και τη διατήρηση βασικών συνδέσεων των μέσων μαζικής μεταφοράς. «Όλοι οι δήμαρχοι της Λομβαρδίας μου ζήτησαν το ίδιο πράγμα. Να κλείσουμε τα πάντα τώρα», είπε ο Φοντάνα, προσθέτοντας ότι «όπως αποδείχθηκε τις περασμένες ημέρες, τα ημίμετρα δεν βοηθούν στο να περιοριστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ο περιφερειακός σύμβουλος της Λομβαρδίας για θέματα υγείας, Τζούλιο Γκαλέρα, την ίδια στιγμή υπογραμμίζει ότι «η Λομβαρδία αλλά και όλη η Ιταλία δεν είναι σε θέση να αντέξουν τόσο μεγάλη αύξηση των ασθενών τόσο στα έκτακτα περιστατικά όσο και στις μονάδες εντατικής θεραπείας».

“Λουκέτο” στον αθλητισμό μέχρι τις 3 Απριλίου

Την αναβολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας ανά την ιταλική επικράτεια έως την 3η Απριλίου, αποφάσισε η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ιταλίας σε σημερινή της απόφαση, ζητώντας από την ιταλική κυβέρνηση να εκδώσει σχετικό διάταγμα, καθώς η χώρα έχει “χτυπηθεί” από τη μεγαλύτερη επιδημία κοροναϊού εντός της ευρωπαϊκής ζώνης. Έπειτα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (09/03) με τους εκπροσώπους των ιταλικών ομοσπονδιών όλων των αθλημάτων, αλλά και των εθνικών ομάδων, η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή (CONI), ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εντείνει τα μέτρα της ενάντια στον ιό, αλλά και τις κινήσεις προστασίας από την περαιτέρω εξάπλωσή του.

“Η προστασία της υγείας είναι κορυφαία προτεραιότητα για όλα μας” ανέφερε η ανακοίνωση της Επιτροπής. Η ιταλική κυβέρνηση είχε διατάξει προ ημερών, τη διεξαγωγή όλων των αθλητικών γεγονότων -συμπεριλαμβανομένων και των αγώνων της Serie A- με κλειστές πόρτες μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του κοροναϊού.

Ωστόσο, μετά την σχετική εισήγηση της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπή, ο ιταλικός αθλητισμός είναι πλέον έτοιμος να κατεβάσει “ρολά” μέχρι την 3η Απριλίου και βλέπουμε…

Κόντε: Δεν υπάρχει πια κόκκινη ζώνη…

ΥΠΑ: Αναστολή πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία

Την Δευτέρα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ως μέτρο πρόληψης κατά του κορωνοϊού την αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η «Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των επιβατών και των πτήσεων και εναρμονισμένη με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, ανακοινώνει ως μέτρο πρόληψης κατά του COVID-19 την προσωρινή αναστολή όλων των πτήσεων από και προς την Βόρεια Ιταλία». Η σχετική NOTAM ισχύει από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 έως τις 23 Μαρτίου 2020 και αφορά όλα τα αεροδρόμια της Βόρειας Ιταλίας, και πιο συγκεκριμένα τις περιοχές Emilia Romagna, Piedmont, Lombardy και Veneto. Η αναστολή πτήσεων ισχύει για όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας και όλες τις αεροπορικές εταιρείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέλος στις πτήσεις από και προς Μιλάνο έβαλε από τη Δευτέρα η Alitalia. Όπως ανακοινώθηκε, η ιταλική αεροπορική εταιρεία αναστέλλει όλες τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού από και προς το αεροδρόμιο του Μιλάνου, Μαλπένσα.

Η Μάλτα αναστέλλει όλες τις πτήσεις της προς Ιταλία

Οι αρχές της Μάλτας απαγορεύουν από σήμερα, λόγω κορωνοϊού, στους πολίτες να ταξιδέψουν στην Ιταλία. Αυτό αποφασίστηκε μετά τον εντοπισμό του τέταρτου επιβεβαιωμένου κρούσματος του νέου κορωνοϊού στη χώρα από το Σάββατο και ενω η Ιταλία είναι σε καραντίνα.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι όλες οι πτήσεις προς την Ιταλία αναστέλλονται αμέσως, ενώ το φέρι μπόουτ που συνδέει τη Μάλτα με τη Σικελία καθημερινά θα χρησιμοποιείται μόνο για τη μεταφορά φαρμάκων και εμπορευμάτων.
Η Μάλτα εξαρτάται πολύ από τις εισαγωγές, κυρίως τροφίμων, που προέρχονται από την Ιταλία.

Κορωνοϊός: Η British Airways ακυρώνει όλες τις πτήσεις από και προς την Ιταλία

Στο μεταξύ, η αεροπορική εταιρία British Airways ανακοίνωσε ότι ανέβαλε όλες τις σημερινές πτήσεις της προς την Ιταλία μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στο σύνολο της χώρας λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, εκπρόσωπος της British Airways επιβεβαίωσε την ακύρωση των πτήσεων προς και από την Ιταλία σήμερα. Η εκπρόσωπος διευκρίνισε πως «όλοι οι πελάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν σήμερα έχουν ενημερωθεί» χωρίς να διευκρινίζει αν θα υπάρξουν ενδεχόμενες ακυρώσεις τις ερχόμενες ημέρες.

Η Ryanair αναστέλλει όλες τις πτήσεις της Ιταλίας

Μέτρα στο πλαίσιο της απομόνωσης της Ιταλίας αποφάσισε να λάβει και η Ryanair, μετά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να «κλείσει» ολόκληρη τη χώρα, και προχωράει στην πλήρη αναστολή των πτήσεων. Οι περικοπές θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τις 12 τα ξημερώματα, την Τετάρτη 11 Μαρτίου, έως τις 12 τα ξημερώματα Τετάρτη 8 Απριλίου. Αυτές τις ημερομηνίες, η Ryanair αναστέλλει όλες τις πτήσεις στο εσωτερικό της Ιταλίας. Επίσης, από τις 12 τα ξημερώματα της Παρασκευής 13 Μαρτίου έως την Τετάρτη 8 Απριλίου, αναστέλλει όλες τις ιταλικές διεθνείς πτήσεις.

Μάλιστα η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι επιβάτες έχουν λάβει σήμερα (Τρίτη 10/3) σχετική ειδοποίηση στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, σχετικά με τις ακυρώσεις πτήσεων και θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε πλήρη επιστροφή χρημάτων ή ταξιδιωτική πίστωση που μπορεί να εξαργυρωθεί στις πτήσεις της Ryanair τους επόμενους 12 μήνες».

Χονγκ Κονγκ: Σε καραντίνα επισκέπτες από Ιταλία και άλλες περιοχές

Επίσης το Χονγκ Κονγκ θα θέσει σε καραντίνα όλους τους επισκέπτες από την Ιταλία και από περιοχές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας για δύο εβδομάδες από την Παρασκευή, 13 Μαρτίου, προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση του κορωνοϊού, ανέφερε το γαλλικό προξενείο στην υπό κινεζική κυριαρχία πόλη.

Το ασιατικό χρηματοπιστωτικό κέντρο, που είναι και μεγάλο κέντρο διαμετακόμισης στην περιοχή, θα θέσει σε καραντίνα τους επισκέπτες από την Μπουργκόν-Φρανς-Κοντέ και το Γκραντ Εστ στη Γαλλία, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία στη Γερμανία και το Χοκάιντο στην Ιαπωνία από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ανέφερε.

Καζακστάν: Απαγόρευση εισόδου σε ταξιδιώτες από Ιταλία και άλλες 3 χώρες

Από την πλευρά του το Καζακστάν απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα στους ταξιδιώτες από την Ιταλία λόγω του κορωνοϊού και προσθέτει τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία στον κατάλογο από τις 12 Μαρτίου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών Ζανταρμπέκ Μπερκσίν. Η κεντροασιατική χώρα, που συνορεύει με την Κίνα, δεν έχει αναφέρει μέχρι τώρα κρούσματα στο έδαφός της.

Exit mobile version