Νεκροί κορoνοϊός: Το υπουργείο Υγείας του Βελγίου ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από τον κορωνοϊό στη χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga επικαλούμενο κυβερνητική ανακοίνωση. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι πρόκειται για έναν 90χρονο ασθενή. Σημειώνεται ότι ο κορωνοϊός «χτυπάει» κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και όσους έχουν επιβαρυμένη υγεία. Σημειώνεται ότι σήμερα ανακοινώθηκε και στην Ινδονησία ο πρώτος θάνατος από τον φονικό ιό.
Συγκεκριμένα, μία 53χρονη γυναίκα υπέκυψε αφού προσβλήθηκε από τον νέο κορωνοϊό στην Ινδονησία, ο πρώτος θάνατος που συνδέεται με την επιδημία σε αυτή τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας. Η γυναίκα, ξένη πολίτης, βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση πριν την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, δήλωσε ο Άχμαντ Γιουριάντο. Ο Γιουριάντο δεν διευκρίνισε την εθνικότητα της γυναίκας ή σε ποιο νοσοκομείο και ποια πόλη πέθανε, όμως πρόσθεσε ότι η πρεσβεία της χώρας από την οποία κατάγεται έχει ενημερωθεί για τον θάνατό της και θα φροντίσει για τον επαναπατρισμό της σορού της. Στην Ινδονησία έχουν καταγραφεί 26 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2.
Κορονοϊός: Πόσο διαρκεί η επώαση και πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα
Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19, παραμένουν κατά μέσο όρο χωρίς συμπτώματα πέντε μέρες, όσο δηλαδή διαρκεί η επώαση του ιού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που αξιολόγησε τα έως τώρα δεδομένα από την Κίνα. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς (το 97,5%) έχουν εμφανίσει τα συμπτώματά τους μέσα σε 12 μέρες (συγκεκριμένα 11,5 μέρες) από την έκθεση στον ιό και την έναρξη της λοίμωξης, γεγονός που δικαιολογεί την έως τώρα εφαρμοζόμενη απομόνωση (καραντίνα) για 14 μέρες. Όμως, περίπου ένας στους χίλιους -σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις- θα ξεφύγει από το «δίχτυ ασφαλείας», καθώς θα εμφανίσει συμπτώματα αφότου έχει βγει από την 14ήμερη καραντίνα. Υπολογίστηκε ότι για κάθε 10.000 άτομα που μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, τουλάχιστον τα 101 θα εκδηλώσουν συμπτώματα μετά τη λήξη της απομόνωσης τους.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τζάστιν Λέσλερ του Τμήματος Επιδημιολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Annals of Internal Medicine”, δήλωσαν ότι «με βάση και τη νέα ανάλυση όλων των δημόσια διαθέσιμων δεδομένων, η τωρινή σύσταση για ενεργή επιτήρηση ή καραντίνα επί 14 μέρες είναι εύλογη, αν και μερικές περιπτώσεις θα ξεφύγουν». Η μέση περίοδος επώασης επί 5,1 μέρες του νέου ιού είναι παρόμοια με εκείνη του προηγούμενου συγγενικού κοροναϊού που προκάλεσε τη νόσο SARS, αλλά και του ιού MERS-CoV που έχει επώαση επί πέντε έως επτά μέρες. Οι ανθρώπινοι κοροναϊοί που προκαλούν τα κοινά κρυολογήματα, έχουν μέση περίοδο επώασης περίπου τριών ημερών.