Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός – ποινές: Έως και ισόβια κάθειρξη σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ 285

Κορονοϊός – ποινές: Έως και ισόβια κάθειρξη σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα

Κορονοϊός - ποινές: Την άμεση παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών όταν διαπιστώνεται παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού ζητά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Κορονοϊός – ποινές: Επαπειλείται φυλάκισης έως και 3 χρόνια για όσους πολίτες παραβιάζουν τους κανόνες και τους περιορισμούς των αρμοδίων υγειονομικών αρχών για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενώ εάν επέλθει θάνατος προβλέπεται κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών και εάν προκληθεί θάνατος μεγάλου αριθμού πολιτών, προβλέπεται ισόβια κάθειρξη, επισημαίνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας σε σημερινή επείγουσα εγκύκλιο του προς όλους τους εισαγγελείς της χώρας και παράλληλα ζητεί την άμεση επέμβασή τους όταν διαπιστώνεται παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ειδικότερα, με εγκύκλιο που απέστειλε σήμερα στους εισαγγελείς όλης της χώρας, ο κ. Πλιώτας αναφέρεται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα στο οποίο προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τα μέτρα που έχουν διαταχθεί για να αποτραπεί η διάδοση επικίνδυνης νόσου και πολύ περισσότερο εάν επέλθει θάνατος. Πλέον του στερητικού μέτρου της φυλάκισης, προβλέπονται και χρηματικά πρόστιμα.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «με αυτή τη συμπεριφορά προσβάλλουν ή θέτουν σε κίνδυνο θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά όπως η ζωή και η σωματική υγεία» και προσθέτει: «Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση».

Το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα αναφέρει:

«Άρθρο 285 – Ποινικός Κώδικας – Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη επιζωοτιών

1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται:

α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα,

β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

4. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται:

α) στην περίπτωση του στοιχείου α’ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και

β) στην περίπτωση του στοιχείου β’ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή».

Κορονοϊός: Η εικόνα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην ελληνική επικράτεια

Πώς μπορείτε να υποβληθείτε σε τεστ για τον κορονοϊό

α) καλείτε τον ΕΟΔΥ (1135 & 210-5212504) και αναφέρετε ταξιδιωτικό ιστορικό ή ιστορικό επαφών και τυχόν ανησυχητική συμπτωματολογία (ρινική καταρροή, ξηρός βήχας, πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, αρθραλγία, μυαλγία, κ.α.) και λαμβάνετε τις σχετικές οδηγίες για παραπομπή σε κάποιο από τα 15 νοσοκομεία αναφοράς:

– 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών “Η Σωτηρία”, Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών “Ο Ευαγγελισμός”

– 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ “Αττικόν”, Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας “Θριάσιο”

– 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας “Μποδοσάκειο”

– 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας

– 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών “Παναγιά η Βοήθεια”, Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων

– 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων “Ο Άγιος Γεώργιος”

– Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”

– Νοσοκομείο Παίδων “Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού”

– Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης

για δωρεάν ιατρική αξιολόγηση και λήψη επιχρίσματος για διενέργεια του τεστ για τον SARS-CoV-2. Η ιατρική ομάδα ενδεχομένως να σας υποβάλλει και σε τεστ γρίπης για να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο.

β) Το ληφθέν δείγμα σε περίπτωση που αξιολογηθείτε ως ύποπτο κρούσμα για κορωνοϊό αποστέλλεται σε ένα από τα επτά εργαστήρια αναφοράς (που λειτουργούν στο Ινστιτούτο Παστέρ και σε ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, ΠΓΝΠ στο Ρίο, Νοσοκομείο “Αττικόν” και ΠΓΝΘ στη Λάρισα). Η επεξεργασία των δειγμάτων γίνεται κατά προτεραιότητα ώστε να εκδοθεί το αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατόν.

Έχετε επίσης τη δυνατότητα να απευθυνθείτε σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και ιδιωτικά νοσοκομεία και να υποβληθείτε στο τεστ και σε ιατρική εξέταση, καλύπτοντας το κόστος μόνοι σας.

Πόσο κοστίζει το τεστ κορωνοϊού

Το κόστος του τεστ για τον νέο κορωνοϊό αρχίζει από τα 120 ευρώ (χωρίς ιατρική επίσκεψη) και μπορεί να ανέλθει έως και 300 ευρώ (μαζί με το κόστος της ιατρικής επίσκεψης). Το τεστ της γρίπης ξεκινά από την τιμή των 10 ευρώ (χωρίς ιατρική επίσκεψη) και μπορεί να φτάσει και στα 70 ευρώ (με ιατρική επίσκεψη).

Ο χρόνος έκδοσης των αποτελεσμάτων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση και εξαρτάται από τον όγκο των δειγμάτων που παραλαμβάνει κάθε εργαστήριο. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί το αποτέλεσμα να βγει σε 5-6 ώρες ενώ δεν αποκλείεται να υπερβεί και τις 7 ώρες.

«Μένουμε σπίτι»

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων πρόληψης σε συλλογικό επίπεδο, αλλά και την αυστηρή τήρηση σε ατομικό επίπεδο κανόνων υγιεινής επιβάλλει η ταχέως εξελισσόμενη πανδημία του κορωνοϊού Covid-19.

«Με το παραμικρό σύμπτωμα μένουμε σπίτι», τονίζουν οι επιστήμονες, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού στην κοινότητα.

Συγκεκριμένα συνιστούν προσοχή και δίνουν οδηγίες για απομόνωση ατόμων που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κοροναϊό (π.χ. μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας).

Ως «επαφή» κρούσματος λοίμωξης Covid-19 ορίζεται άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα και είχε ή ενδέχεται να είχε ιστορικό επαφής με κρούσμα λοίμωξης Covid-19.

Οδηγίες για τους ασθενείς

Οι πολίτες που ενδεχομένως έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού καλούνται να παρακολουθούν την υγεία τους με θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα, από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες.

Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:

Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.

Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).

Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.

Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2μ. από το άτομο.

Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.

Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.

Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).

Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.

Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.

Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.

Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10

Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.

Στην περίπτωση που το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλεί άμεσα τον ιατρό του ή τον ΕΟΔΥ στο 1135, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση για να λάβει οδηγίες.

Φτιάξτε αντισηπτικό με υλικά που έχετε στο σπίτι σας
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις