Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κλειστή δομή Αττική: Στη Μαλακάσα, σε χώρο πρώην στρατιωτικών αποθηκών
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλειστή δομή Αττική: Στη Μαλακάσα, σε χώρο πρώην στρατιωτικών αποθηκών

Κλειστή δομή Αττική: Τη Μαλακάσα και συγκεκριμένα χώρο πρώην στρατιωτικών αποθηκών, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει η κυβέρνηση ως προσωρινή κλειστή δομή κράτησης για μετανάστες στην περιοχή της Αττικής.

Κλειστή δομή Αττική: Σε κλειστή – ελεγχόμενη δομή αναμένεται να μετατραπεί η δομή προσφύγων και μεταναστών που υπάρχει σήμερα στη Μαλακάσα. Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου «γίνονται εργασίες μετατροπής της ανοιχτής δομής, σε κλειστή – ελεγχόμενη, γεγονός το οποίο θα μειώσει την επιβάρυνση που προκαλεί η δομή στην περιοχή». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «δεν προγραμματίζεται αύξηση του συνολικού αριθμού των διαμενόντων». Στην Μαλακάσα φιλοξενούνται σήμερα περίπου 2.500 μετανάστες. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο.

H παραπάνω τοποθεσία πληροί μερικά από τα βασικά κριτήρια που είχαν θέσει οι επιτελείς του Μαξίμου για την κατασκευή των κλειστών δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς βρίσκεται μακριά από κατοικημένη περιοχή, είναι πολύ κοντά στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας αλλά και σε σχετικά κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο. Μάλιστα, ο χώρος αυτός είχε συζητηθεί και για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού. Σημειώνεται ότι ήδη από την περασμένη εβδομάδα ο Δήμος Σιντικής Σερρών έδωσε το πράσινο φως για τη λειτουργία της πρώτης κλειστής δομής κράτησης μεταναστών στην περιοχή Κλειδί.

Στο τραπέζι τα ξερονήσια

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για δημιουργία κλειστών δομών κράτησης σε ακατοίκητα νησιά ή ξερονήσια. Τις τελευταίες ημέρες αρκετοί υπουργοί έχουν δηλώσει δημοσίως πως όλες οι προτάσεις είναι πάνω στο τραπέζι, αρκεί να καλύπτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μάλιστα και χθες, στην ίδια κατεύθυνση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης επανέλαβε πως «είναι απολύτως υλοποιήσιμη η σκέψη για τα ξερονήσια. Επιτρέπεται από τις διεθνείς συμβάσεις. Δεν υπάρχει κανένα κόλλημα σε επίπεδο διεθνές. Εκείνο που υπάρχει ως μια γενικότερη υποχρέωση είναι ότι οι δομές πρέπει να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης».

Δεν αποκλείεται επίσης η κυβέρνηση να έχει ήδη καταρτίσει ένα εναλλακτικό σχέδιο και για υποδομές σε τέτοια νησιά. Εξάλλου, δεν θα πρέπει να λησμονείται πως κατά την πρώτη ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό, τον περασμένο Νοέμβριο, είχε παρουσιαστεί και μία δορυφορική φωτογραφία από τη νησίδα Λέβιθα στα Δωδεκάνησα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις