Έβρος - New York Times: Στην παραδοχή ότι το άρθρο των ΝΥΤ σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα διατηρεί μυστικό κέντρο κράτησης μεταναστών βασίστηκε σε μαρτυρία συροκούρδου πολίτη με τουρκικό διαβατήριο, προχώρησε ένας από τους συντάκτες του άρθρου.
Έβρος – New York Times: Την έντονη αντίδραση του Ρεπουμπλικάνου βουλευτή Γκας Μπιλιράκη προκάλεσε το δημοσίευμά της εφημερίδας New York Times (We are like Animals: Inside Greece’s Secret Site for Migrants), το οποίο κατηγορούσε μεταξύ άλλων την Ελλάδα για κακομεταχείριση των μεταναστών και για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων προς την Τουρκία. Με επιστολή που έστειλε στους New York Times, ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής σημειώνει στην εφημερίδα ότι “παραπληροφορεί την αμερικανική κοινή γνώμη, την ίδια ακριβώς στιγμή όπου η (αμερικανική) κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για την αποκλιμάκωση της κρίσης”. Το συκοφαντικό άρθρο μιλάει για παράνομες τακτικές των ελληνικών αρχών απέναντι σε πρόσφυγες που περνούν τα ελληνικά σύνορα από τον Έβρο.
Το δημοσίευμα, που υπογράφουν τέσσερις συντάκτες, μιλάει για ένα μυστικό κέντρο όπου κρατούνται μετανάστες και πρόσφυγες προτού σταλούν πίσω στην Τουρκία, χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν αίτηση χορήγησης ασύλου. Μάλιστα ένας εκ των δημοσιογράφων που συνυπογράφουν το άρθρο, ο Patrick Kingsley σε ανάρτησή του στο Twitter παραδέχεται ότι στήριξε το ρεπορτάζ στη μαρτυρία ενός προσώπου τον οποίο πρόβαλαν σαν πρόσφυγα συρο-κουρδικής καταγωγής, ενώ αποκαλύπτεται ότι είναι Τούρκος.
Our story sparked a firestorm in Greece, much of it ignoring our reporting of Turkish violations
But one claim was fair: We didn't mention a source's dual nationality. We've now added it
This was my fault. I did the interview, & I didn't clarify thishttps://t.co/eAdWW87BPS pic.twitter.com/X5NkzgEkn6
— Patrick Kingsley (@PatrickKingsley) March 13, 2020
Μπιλιράκης: Οι πηγές του δημοσιεύματος είναι τουρκικές
Ο βουλευτής χαρακτηρίζει μάλιστα τη “συνειδητή επιλογή” των συντακτών να μην αναφερθούν στο γεγονός ότι η Τουρκία οργάνωσε την αποστολή χιλιάδων ανθρώπων στα ευρωπαϊκά σύνορα. Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζει ότι η συγκεκριμένη κίνηση της Τουρκίας έχει επικριθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως “θεμελιωδώς αποσταθεροποιητική” και “μη βιώσιμη”.
“Αυτή η παράλειψη επιδεινώνεται από την έλλειψη συζήτησης για τα γεωπολιτικά κίνητρα της Τουρκίας και για το γεγονός ότι όσοι συνελήφθησαν δεν είναι Σύριοι που αιτούνται άσυλο αλλά μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Ιράκ, τη Σομαλία και την ίδια την Τουρκία”, επισημαίνει ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από την Φλόριντα.
Συνεχίζοντας, ο κ. Μπιλιράκης υπενθυμίζει ότι όλες οι επίσημες πηγές του δημοσιεύματος είναι τουρκικές, ενώ τα “γεγονότα” που παρουσιάζονται δεν επιβεβαιώνονται από την επίσημη πληροφόρηση που λαμβάνει το Κογκρέσο από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.
“Οι New York Times δεν πρέπει να επιτρέψουν να χρησιμοποιούνται οι σελίδες τους ως κέντρο διανομής των απόψεων που προσπαθεί να προωθήσει επικοινωνιακά η τουρκική κυβέρνηση”, τονίζει χαρακτηριστικά.
Έβρος: Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση για κέντρο κράτησης – Δεν είναι «μυστικό»
«Αν το γνωρίζουν οι New York Times, δεν βλέπω πόσο μπορεί να είναι μυστικό ένα τέτοιο κέντρο κράτησης. Δεν υπάρχει κανένα μυστικό κέντρο κράτησης στην Ελλάδα. Όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν είτε με την περιφρούρηση των συνόρων, είτε με τα θέματα ασφαλείας, είναι διαφανή. Εφαρμόζονται το Σύνταγμα, οι Νόμοι και το Κοινοτικό Κεκτημένο και δεν υπάρχει τίποτα κρυφό» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.
Επί της ουσίας, ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε την ύπαρξη κέντρου κράτησης των παράνομων μεταναστών στο χωριό Πόρος, στο Δέλτα του Έβρου, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν πρόκειται για μυστικό κέντρο. Σημειώνεται ότι από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου 29 Φεβρουαρίου μέχρι τις 18:00 της Τρίτης 10 Μαρτίου οι ελληνικές αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές συνέλαβαν συνολικά 346 παράνομους μετανάστες, οι οποίοι κατάφεραν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος, προερχόμενοι από την Τουρκία.
Ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες περί θανάτωσης μετανάστη από Έλληνα συνοριοφύλακα
Στο δημοσίευμα των New York Times περιέχονται και αναπόδεικτες πληροφορίες και ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες περί θανάτωσης ενός μετανάστη από Έλληνα συνοριοφύλακα στον Έβρο. «Όσον αφορά την αναφορά σε τραυματισμούς ή και νεκρούς, που είχαμε ακούσει το προηγούμενο διάστημα, έχουμε διαψεύσει κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα, από πλευράς τουλάχιστον ελληνικής, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό. Και όσο περνάει ο καιρός, φαντάζομαι ότι όλοι καταλαβαίνετε, ότι αυτό που από την πρώτη στιγμή είπαμε ισχύει. Δηλαδή, ότι πρόκειται για μια οργανωμένη τουρκική προπαγάνδα και διασπορά fake news. Φανταστείτε: Αν υπήρχαν τέτοια θύματα, δεν θα τα είχατε δει;» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, διαψεύδοντας τις πληροφορίες περί ύπαρξης νεκρού.
Στο πλαίσιο του επικοινωνιακού πολέμου που έχει εξαπολύσει η τουρκική πλευρά, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται τη μία σε πέντε νεκρούς μετανάστες στον Έβρο, την άλλη σε τέσσερις νεκρούς, την άλλη σε έναν και πάντως η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι από ελληνικές ενέργειες δεν έχει υπάρξει ούτε ένα θύμα.
Πάντως, το δημοσίευμα των New York Times για το υποτιθέμενο μυστικό κέντρο κράτησης των μεταναστών αξιοποιήθηκε αμέσως από την προπαγάνδα των Τούρκων. Μετά την ανάρτηση της ανακοίνωσης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ότι δήθεν «αυτά που κάνουν οι Έλληνες στα σύνορα είναι παρόμοια με αυτά που έκαναν οι ναζί», από τον Νίκο Δένδια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρήκε ευκαιρία να προπαγανδίσει.
Απαντώντας στο τουίτ του Έλληνα ομολόγου του, ο Τσαβούσογλου παρέθεσε το δημοσίευμα των New York Times και σχολίασε: «Το έχεις δει αυτό Νίκο Δένδια;». Έπειτα από ένα δημοσίευμα που μπορεί να ειδωθεί και σαν μονομερές, οι Τούρκοι σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα στοιχεία που θεωρούν ότι νομιμοποιούν τις πρακτικές τους και δαιμονοποιούν την Ελλάδα, σπεύδοντας να εμφανίσουν την Ελλάδα απολογούμενη στη διεθνή κοινή γνώμη.
Επιστολή Δοξιάδη στην εφημερίδα
Στο δημοσίευμα των NYT είχε αναφερθεί και ο Απόστολος Δοξιάδης, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι το «Το άρθρο του The New York Times στις 10 Μαρτίου 2020, «Είμαστε σαν τα ζώα» είναι τόσο εξοργιστικό στη διαστρέβλωση της αλήθειας, ώστε de facto βρίσκεται στην υπηρεσία της προπαγάνδας του Ερντογάν».