Κορονοϊός Ελλάδα: «Ακόμη κι αν αύριο άνοιγαν διπλάσιες κλίνες, πιθανότατα δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό να τις καλύψει»
Κορονοϊός Ελλάδα: Ο καθηγητής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, με ανάρτησή του στο Facebook κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πολύ δύσκολες ημέρες. Μάλιστα υποστηρίζει ότι αν συνεχίσουμε έτσι θα έχουμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων που πλέον μετριέται σε μερικές χιλιάδες.
«Δεν είχε στεγνώσει το μελάνι αυτών που έγραψα για την αύξηση των κρουσματων. Προχθές είχαμε 130 σήμερα 230. Αν το σενάριο αυτό είναι σωστό και είναι το ήπιο , τότε το άλλο Σάββατο θα έχουμε περίπου 1000. Σχεδόν την 25η Μαρτίου στην καλύτερη περίπτωση 4-5000. Δεν συνεχίζω αν και θα έπρεπε. Η Ελλάδα έχει 600 κλίνες ΜΕΘ .
Σχεδόν τελευταία στην Ευρώπη με πρώτη τη Γερμανία με 30.000. Το γεγονός ότι σήμερα οι άνθρωποι στην Αθήνα πήγαν μαζικά στις παραλίες , φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί τι θα συμβεί . Δεν μπορώ να καταλάβω τι περιμένει η εκκλησία της Ελλάδος να βγάλει ανακοίνωση. Βλέπετε την Ιταλία που έχει σήμερα 20.000 κρούσματα. Βαδίζουμε ακριβώς στα βήματα της Ιταλίας και κ κόσμος στον δρόμο γελάει.
Όταν οι γνωστοί μας θα πεθαίνουν αβοήθητοι στο σπίτι γιατί αυτό θα συμβεί περίπου τη μεγάλη εβδομάδα (έχουμε σχεδόν 250 κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό σε όλη τη χώρα ), τότε θα είναι αργά. Ίσως χρειάζεται άμεσα σκληρά μέτρα γιατί δεν βλέπω κάτι άλλο. Εν τω μεταξύ όπως είστε σπίτι διαβάστε το δεκαήμερο του Βοκάκιου. Περιγράφει ωραία πράγματα».
Κορωνοϊός: Καθήγητης Επιδημιολογιας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
Στη μάχη για την ευαισθητοποίηση όλων μας για τη μείωση της διασποράς του νέου κορωνοϊού και της συμμετοχής όλων στην καμπάνια #Μένουμε_σπίτι ρίχνονται και διεθνούς φήμης Έλληνες επιστήμονες.
Οι Έλληνες πολίτες αποδεικνύονται αρκετά απείθαρχοι, αν κρίνει κανείς από τις παραλίες και τις εξοχές που γέμισαν σήμερα Κυριακή από κόσμο, μη κατανοώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και των κινδύνων που απορρέουν από τον SARS-CoV-2.
Δεν φαίνεται να πείθονται από τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των πασχόντων, που έφτασαν ήδη τους 331, με τους 8 σε σοβαρή κατάσταση και 4 νεκρούς.
Έτσι πολλοί Έλληνες επιστήμονες, διεθνώς καταξιωμένοι για τις έρευνές τους στην Ιατρική, επιστρατεύουν τα social media για να πείσουν όλους μας να μείνουμε σπίτι.
Ο Ευάγγελος Ευαγγέλου, Αναπληρωτής Καθήγητης Κλινικής και Μοριακής Επιδημιολογιας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με πλήθος συμμετοχών σε διεθνείς μελέτες για τον ανθρώπινο γονιδίωμα, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook λέει σκληρές αλήθειες για το εθνικό σύστημα υγείας και την ικανότητά του να ανταποκριθεί σε πιθανότητα αυξημένης ανάγκης για κλίνες ΜΕΘ λόγω του κορωνοϊού.
Στην ανάρτησή του λέει χαρακτηριστικά: «📌Στα Γιάννενα και στις γύρω περιοχές ζούμε 150000 άτομα.
📌Τα κρεβάτια της ΜΕΘ στο ΠΓΝΙ είναι 14 και πέρισυ νοσηλεύτηκαν 373 άτομα, με αυξητική τάση (http://www.uhi.gr/hospital/στατιστικά.html).
📌Ας πάρουμε ένα υποθετικό σενάριο όπου νοσεί από COVID-19 το 10% του πληθυσμού (κάποια μοντέλα δείχνουν 70-80%) κι ας υποθέσουμε πως το 1% από τους νοσούντες θα χρειαστεί κρεβάτι στη ΜΕΘ.
🆗Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστούν νοσηλεία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα 150 επιπλέον άτομα.
❓Πού θα τους βάλουμε αλήθεια και ποιος θα αποφασίσει για την ιεραρχηση των νοσηλευόμενων; Ακόμη κι αν αύριο άνοιγαν διπλάσιες κλίνες, πιθανότατα δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό να τις καλύψει.
🗣️ Αυτή είναι η ουσία των αυστηρών μέτρων. #Μένουμε_σπίτι κι ακολουθούμε ευλαβικά τις συμβουλές των ειδικών για να ”απλώσουμε” τη συχνότητα των νέων περιστατικών.
👫Σώζουμε ζωές, κάνουμε ευκολότερο το έργο του ιατρονοσηλευτικού μας προσωπικού💆🏼♀️».
Κορωνοϊός: Τέσσερις νεκροί σε 3 μέρες στην Ελλάδα
Το πρωί της Κυριακής, οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα έφτασαν τους τέσσερις, καθώς όπως ανακοίνωσε ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ πέθανε ένας από τους ασθενείς που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο. Παράλληλα, νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα μέτρα που λαμβάνονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορωνοϊού δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Υπενθυμίζεται ότι τα συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι πλέον 331. Τα 49 νέα κρούσματα καταγράφηκαν αυτό το 24ωρο, ενώ τα 54 τις τελευταίες μέρες. Συνολικά, 51 άνθρωποι παραμένουν στο νοσοκομείο, 8 είναι διασηλωμένοι. Έχουν ληφθεί 4.000 εργαστηριακά δείγματα και 10 έχουν πάρει εξιτήριο.
https://www.youtube.com/watch?v=mhxINiDRJtU
Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό «έβγαλε» η σύσκεψη στο Μαξίμου
Το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η ημερήσια σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορωνοϊού και την υλοποίηση των μέτρων αντιμετώπισής του. Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο καλώντας τον να λάβει άμεσα μέτρα για τις εκκλησίες.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μαξίμου αποφασίστηκαν τα εξής:
Διακοπή οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα.
Η διακοπή και της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες. Συνεχίζεται η μεταφορά εμπορευμάτων.
Η απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια
Διακόπτονται οι αεροπορικές συνδέσεις με Ισπανία.
Εχουν γίνει συντονισμένες προσπάθειες με ξένες πρεσβείες ώστε η Ελλάδα να προμηθευθεί μάσκες τις επόμενες μέρες από χώρες που έχουν απόθεμα.
Επιπλέον των υπόλοιπων νομικών συνεπειών, θα επιβάλλονται πρόστιμα 5000 σε όσους δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, παραβιάζουν τα μέτρα που ανακοινώνονται.
Διακόπτεται η λειτουργία των πολιτικών και βουλευτικών γραφείων των βουλευτών της ΝΔ.
Κορονοϊός Ελλάδα: Σε λειτουργία το 1520
Σε 24ωρη βάση λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1520 της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή για επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
Αυτό γνωστοποίησε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Όπως αναφέρεται: «Το 1520 της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει ενεργοποιηθεί σε 24ωρη βάση για καταναλωτές και επιχειρήσεις παρέχοντας επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού COVID-19. Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε την ομαλότητα της αγοράς».
Κορονοϊός Ελλάδα: Η «ακτινογραφία» των 4 θυμάτων
Ο 53χρονος από την Σιάτιστα Κοζάνης ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού στη Δυτική Μακεδονία. Εργαζόταν ως παρασκευαστής στο Μικροβιολογικό Εργαστήρι του Νοσοκομείου της Καστοριάς. Χωρίς να έχει διαπιστωθεί ταξιδιωτικό ιστορικό σε ενδημικές περιοχές, ο άτυχος άνδρας απευθύνθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Κέντρο Υγείας Σιάτιστας όπου μετά από εξέταση οι υπεύθυνοι ήρθαν σε επαφή με την ΕΟΔΥ.
Ακολούθως, ο ίδιος μετέβη, μαζί με τον αδελφό του, στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο της Κοζάνης για περαιτέρω εξετάσεις κι όταν διαγνώστηκε όταν είναι φορέας του κορωνοϊού διακομίστηκε στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Η υγεία του τα επόμενα 24ωρα παρουσίασε επιπλοκές με συνέπεια να επέλθει σήμερα το πρωί ο θάνατός του. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η ηλικιωμένη μητέρα του και ο αδελφός του βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Σιάτιστα.
Το Σάββατο, έφυγαν από τη ζωή άλλοι δύο ασθενείς, ένας 67χρονος που έπασχε από χρόνια νοσήματα και νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην ειδική μονάδα του νοσοκομείου Ζακύνθου και ένας 90χρονος που νοσηλεύονταν στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος νεκρός στη χώρα μας από την πανδημία του κορωνοϊού, ήταν ο 66χρονος Μανώλης Αγιομυργιαννάκης που κατέληξε πριν μερικές ημέρες στο νοσοκομείο του Ρίου, στην Πάτρα.
Μήνυμα για υπευθυνότητα σε καταναλωτές από Δένδια, προειδοποιήσεις από Χρυσοχοϊδη
Μήνυμα σε καταναλωτές και επιχειρηματίες να δείχνουν υπευθυνότητα, προκειμένου να αποφεύγεται η εξάπλωση του κορωνοϊού έστειλε με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Με μια ιδιαίτερη συγκυρία συμπίπτει φέτος η Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή, λόγω του COVID-19», σημείωσε ο κ. Δένδιας. «Ας δείξουμε όλοι υπευθυνότητα, Πολιτεία, επιχειρήσεις, καταστηματάρχες και καταναλωτές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά», πρόσθεσε.
Νωρίτερα σήμερα, νέα προειδοποίηση για την τήρηση των μέτρων σχετικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ,τονίζοντας πως όσοι δεν πειθαρχούν στα μέτρα αποτελούν δημόσιο κίνδυνο και θα αντιμετωπίζονται ανάλογα.
Με μια ιδιαίτερη συγκυρία συμπίπτει φέτος η Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή, λόγω του COVID-19. Ας δείξουμε όλοι υπευθυνότητα, Πολιτεία, επιχειρήσεις, καταστηματάρχες και καταναλωτές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) March 15, 2020
Κορονοϊός Ελλάδα: Τι αλλάζει στα ψώνια του σούπερ μάρκετ
Τα σούπερ μάρκετ, οφείλουν να αναπτύξουν μηχανισμούς ελέγχου στις εισόδους των καταστημάτων.
Οι μηχανισμοί ελέγχου πρέπει να αναπτυχθούν ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και συμφόρησης στους χώρους στάθμευσης και με δική τους ευθύνη θα διασφαλίζουν ότι η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται, τηρώντας την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο μέτρα μεταξύ τους. Επίσης, τα σούπερ μάρκετ μπορούν να λειτουργούν όλα τα καταστήματα τους και τις Κυριακές, αποκλειστικά για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών κατ’ οίκον (delivery) στους καταναλωτές, για παραγγελίες που έχουν πραγματοποιηθεί από ηλεκτρονικό κατάστημα τους, ενώ ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων επιτρέπεται όλο το 24ωρο.
Αυτά προβλέπει, μεταξύ άλλων, εγκύκλιος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που υπογράφει ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης ενώ υπογραμμίζεται ότι εντός δυο ημερών πρέπει οι επιχειρήσεις να ενημερώσουν το υπουργείο ότι πραγματοποίησαν πρόγραμμα καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων διέλευσης των καταναλωτών, των επιφανειών και των τεχνικών μέσων των καταστημάτων.
Κορονοϊός Ελλάδα: Επίταξη φαρμάκων και μέσων προστασίας
Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα μέτρα που λαμβάνονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορωνοϊού.
Στις 12 σελίδες της ΠΝΠ περιλαμβάνονται:
η αναστολή για ένα μήνα των όσων ισχύουν για την τροφοδοσία σούπερ μάρκετ και λαϊκών αγορών
η ανακοίνωση των αποθεμάτων για χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικά μαντηλάκια από τις σχετικές επιχειρήσεις
η επίταξη με αποζημίωση μέχρι για έξι μήνες κινητών, αναλώσιμων και μη, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων
πρόστιμο 5.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που θα παραβιάσουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τις επιχειρήσεις
η δυνατότητα έκτακτων προμηθειών για ανταλλακτικά σε ασθενοφόρα
προσλήψεις για ένα έτος σε πανεπιστημιακά και στρατιωτικά νοσοκομεία
η κατά παρέκκλιση λειτουργία την Κυριακή για διάστημα έως και έξι μήνες των επιχειρήσεων που έχουν ως αντικείμενο την παραγωγή, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού προς καταστήματα/επιχειρήσεις πώλησης σχετικών ειδών
Οδηγός εργασίας: Τα νέα μέτρα για τηλεργασία, υπερωρίες, ευπαθείς ομάδες και μισθούς -15 σημεία
Σειρά ζητημάτων τόσο για τους εργαζόμενους της χώρας, όσο και για τους εργοδότες, εγείρει η έξαρση του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Με τα νέα μέτρα δρομολογήθηκε ένας ειδικός μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις η λειτουργία των οποία προσωρινά απαγορεύτηκε, στο πλαίσιο των μέτρων για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, ο μηχανισμός στήριξης για τον κορωνοϊό προβλέπει μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδοματων και επιταγών κατάρτισης. Ποιους όμως αφορούν τα μέτρα και ποιοι εξαιρούνται; Ποιες οι υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιώματα των εργοδοτών;
Κορωνοϊός: Οδηγός εργασίας 15 σημείων για τα νέα μέτρα στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα
Τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό εξειδικεύτηκαν με την εγκύκλιο 12339/404/12.3.2010 του υπουργείου Εργασίας και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 14.3.2020. Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος δίνει απαντήσεις στα 15 βασικά ερωτήματα για τους εργαζόμενους -σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις.
Δείτε τις 15 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό από τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο:
Α. Σύστημα εξ΄ αποστάσεως εργασίας- τηλεργασία
1.Έχει δικαίωμα ο εργοδότης να επιβάλει μονομερώς σύστημα τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα;
Ο εργοδότης δύναται με απόφασή του να καθορίζει ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο, θα πραγματοποιείται, με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι εφικτό, ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να συνεχίζει να παρέχει την εργασία του χωρίς να απαιτείται η φυσική του παρουσία στον τόπο εργασίας. Συχνότερη δε μορφή εξ’ αποστάσεως εργασίας στην πράξη είναι η τηλεργασία.
2. Ποια είναι τα δικαιώματα του εργαζομένου στο πλαίσιο της τηλεργασίας;
Ο εργοδότης οφείλει να τηρεί τους όρους των ατομικών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που απασχολούνται με σύστημα τηλεργασίας, καθώς και τις αναγκαστικού δικαίου διατάξεις που αφορούν το ωράριο εργασίας. Έτσι, στους εργαζόμενους με σύστημα τηλεργασίας συνεχίζουν να εφαρμόζονται οι διατάξεις που αφορούν α) στην ελάχιστη περίοδο ημερήσιας ανάπαυσης 11 ωρών, β) στην κατ’ ελάχιστον χορήγηση εβδομαδιαίας ανάπαυσης διάρκειας 24 ωρών, γ. στη διάρκεια εβδομαδιαίας απασχόλησης, κατά μέσο όρο, που ανά τετράμηνο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες περιλαμβανομένων και των υπερωριών κλπ.
Β. Άδεια ειδικού σκοπού
3. Οφείλει ο εργοδότης να εγκρίνει την άδεια ειδικού σκοπού;
Η λήψη της άδειας ειδικού σκοπού συνιστά δικαίωμα του εργαζόμενου να το αιτηθεί στον εργοδότη και εκείνος οφείλει να την εγκρίνει, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη λήψη της. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η χορήγησή της δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη.
4. Μπορεί η άδεια ειδικού σκοπού να χορηγηθεί τμηματικά;
H άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά, εφόσον εξυπηρετούνται οι ανάγκες του εργαζόμενου, σύμφωνα πάντα με το σχήμα που ορίζεται από στην περίπτωση α) της παρ. 3 του άρθρου 4 της ως άνω Π.Ν.Π. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η άδεια ειδικού σκοπού έχει διάρκεια κατ’ ελάχιστον τριών (3) ημερών, την οποία ακολουθεί στη συνέχεια η χορήγηση μίας ημέρας κανονικής αδείας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι τη λήξη του έκτακτου και προσωρινού μέτρου.
5. Μπορεί να συνδυαστεί η άδεια ειδικού σκοπού με την τηλεργασία;
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας η άδεια ειδικού σκοπού και η τηλεργασία μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά και τα δύο μέρη, εργαζόμενοι, (εργαζόμενοι γονείς) και εργοδότες να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί, για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορωνοϊου, στο πλαίσιο πάντα της καλής πίστης, της αλληλέγγυας συνευθύνης και της τριμερούς συμμετοχής για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
6. Η άδεια ειδικού σκοπού θεωρείται χρόνος εργασίας;
Η περίοδος της άδειας ειδικού σκοπού είναι χρόνος εργασίας, αμείβεται και ασφαλίζεται, ως χρόνος εργασίας και λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση κάθε δικαιώματος των εργαζομένων που προκύπτει λόγω της σχέσης εργασίας τους.
7. Δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού οι εργαζόμενοι γονείς σε νοσηλευτικά ιδρύματα;
Την άδεια ειδικού σκοπού δικαιούται και το ιατρικό, νοσηλευτικό και πάσης φύσεως προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως νοσοκομεία, κλινικές, θεραπευτήρια, μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εφόσον υπάρχει αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου οργάνου διοίκησης ή νόμιμης εκπροσώπησης του ιδιωτικού φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.
Γ. Ωράριο Εργαζομένων- Υπερωρίες κ.λπ
8. Υποχρεούται ο εργοδότης να δηλώσει στο ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων;
Aναστέλλεται για το χρονικό διάστημα από 11-03-2020 έως και 10-04-2020 η υποχρέωση του εργοδότη να υποβάλλει στο ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων πριν την πραγματοποίησή τους, όπως: i. τροποποίηση της ώρας έναρξης ή λήξης του ωραρίου, ii. αλλαγή της ημέρας ανάπαυσης εντός της εβδομάδας, iii. αλλαγή ημερήσιας βάρδιας λόγω απρόβλεπτων συνθηκών, iv. εξατομικευμένη μεταβολή του χρόνου προσέλευσης στην εργασία, κλπ, ν. υπερεργασία και νόμιμη υπερωριακή απασχόληση.
Η καταχώρηση κάθε αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», θα υποβληθεί με δήλωση ωραρίου, συγκεντρωτικά και απογραφικά, στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα της παρασχεθείσας εργασίας με ειδικό έντυπο.
9. Τι προβλέπεται για την περίπτωση που ο εργοδότης έχει εξαντλήσει τα νόμιμα όρια υπερωριών;
Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της από 14.3.2020 ΠΝΠ, εργοδότες που έχουν εξαντλήσει τα νομίμως προβλεπόμενα ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων τους, δύνανται να τους απασχολήσουν υπερωριακά χωρίς σχετική απόφαση έγκρισης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η έκδοση της οποίας απαιτεί γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (Α.Σ.Ε.), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 1 ν.δ. 264/1973 (Α’ 342). Η εν λόγω υπερωριακή απασχόληση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ανώτατα ημερήσια όρια που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις.
Δ. Παραμονή εργαζομένων κατ’ οίκον μετά από οδηγίες του ΕΟΔΥ- Ευπαθείς ομάδες πληθυσμού
10. Οφείλει ο εργοδότης να αποδεχτεί την απουσία των εργαζομένων εφόσον αυτή επιβάλλεται από τον ΕΟΔΥ;
Ο εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενους, οι οποίοι εμπίπτουν στην περιπτωσιολογία συμπτωμάτων οι ίδιοι ή τα οικεία τους πρόσωπα και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ πρέπει να παραμείνουν κατ’ οίκον, υποχρεούται να αποδεχθεί την αποχή τους από τα εργασιακά τους καθήκοντα άμεσα από τη στιγμή που θα έρθει σε γνώση του το γεγονός, στο πλαίσιο τόσο των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας αφενός του ίδιου του εργαζομένου και αφετέρου των λοιπών εργαζομένων, του εργοδότη και ασφαλώς των τρίτων στο χώρο εργασίας, για την αντιμετώπιση μετάδοσης του κορωνοίου, όσο και της υποχρέωσής του για την προστασία του εργαζομένου και των τρίτων για ζητήματα υγείας, σύμφωνα με την ήδη ισχύουσα νομοθεσία . Ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει το μισθό, εκτός αν η επιχείρηση αναστείλει τη λειτουργία της με απόφαση δημόσιας αρχής.
11. Τι ισχύει για τις εργαζόμενες εγκύους;
Συστήνεται η απομάκρυνση των εγκύων εργαζομένων γυναικών, λόγω του ενδεχόμενου κινδύνου για τις ίδιες και για το κυοφορούμενο έμβρυο. Ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει το μισθό, εκτός αν η επιχείρηση αναστείλει τη λειτουργία της με απόφαση δημόσιας αρχής.
12. Τι ισχύει για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού στον ιδιωτικό τομέα;
Για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως αυτές εξειδικεύονται κάθε φορά από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, των οποίων η κατάσταση υγείας ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εφαρμόζονται αναλογικά τα προβλεπόμενα για τους εργαζόμενους σε κατ’ οίκον παραμονή για προληπτικούς λόγους. Και στην περίπτωση αυτή ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει μισθό στους εργαζόμενους που ανήκουν στη συγκεκριμένη ομάδα.
13. Τι ισχύει για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού στο δημόσιο;
Οι υπάλληλοι, που απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, οι οποίοι είναι καρκινοπαθείς και υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση δύνανται να απουσιάζουν δικαιολογημένα με ειδική άδεια, εφόσον δεν απουσιάζουν ήδη από την Υπηρεσία για τον λόγο αυτό. Η ειδική άδεια απουσίας κατά το προηγούμενο εδάφιο παύει με απόφαση του αρμοδίου οργάνου όταν εκλείψουν οι λόγοι χορήγησής της.
Εν προκειμένω δεν αναφέρονται άλλες περιπτώσεις άλλων ευπαθών ομάδων πλην των καρκινοπαθών. Με κοινή απόφαση όμως των Υπουργών Εσωτερικών και Υγείας δύναται να επεκτείνεται η ως άνω διευκόλυνση και σε άλλες ευπαθείς ομάδες.
Ε. Νέος μηχανισμός στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων
14. Ποια είναι τα νέα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων;
Με την από 14.3.2020 ΠΝΠ θεσπίζεται ειδικός μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η λειτουργία έχει προσωρινά απαγορευθεί λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19, συμπεριλαμβανομένων μέτρων οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων και επιταγών κατάρτισης.
15. Τι πρέπει να κάνουν εργοδότες και εργαζόμενοι για την ένταξή τους στον νέο μηχανισμό στήριξης;
Οι επιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, υποχρεούνται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο ΕΡΓΑΝΗ, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το ΕΡΓΑΝΗ.
Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις- εργοδότες της παρ. 1, υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που τηρείται για τον σκοπό αυτό στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης.
https://www.youtube.com/watch?v=_N5NxWWMpU0