Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμβόλιο Κορονοϊός: Πρώτη κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ
ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Εμβόλιο Κορονοϊός: Πρώτη κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ

Εμβόλιο Κορονοϊός: Την πρώτη κλινική δοκιμή εμβολίου για τον κορωνοϊό θα κάνουν οι ΗΠΑ σήμερα, σε εθελοντές ασθενείς.

Εμβόλιο Κορονοϊός: Ένα φως στο βάθος του τούνελ της έρευνας για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού αρχίζει να διαφαίνεται από σήμερα Δευτέρα, καθώς, σύμφωνα με επίσημο αξιωματούχο στις ΗΠΑ, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη κλινική δοκιμή εμβολίου σε εθελοντή ασθενή. Η πρώτη δοκιμαστική δόση θα χορηγηθεί σε 45 ασθενείς εθελοντές, στο Kaiser Permanente Washington Health Research Institute, στο Σιάτλ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος που αποκάλυψε τη σοβαρότατη εξέλιξη, δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει το όνομά του, καθώς η όλη διαδικασία θα διεξαχθεί κάτω από καθεστώς μυστικότητας, ώστε η έρευνα να συνεχιστεί απρόσκοπτα και δίχως την πίεση της δημοσιότητας.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, ωστόσο, αποτελεί την πρώτη χειροπιαστή ελπίδα για την καταπολέμηση της επιδημίας COVID-19, η οποία έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων σε όλον τον πλανήτη. Ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η πρώτη κλινική δοκιμή εμβολίου δεν σημαίνει την επίσπευση της διαδικασίας παραγωγής και διάθεσης ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό, καθώς οι μελέτες και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν για διάστημα τουλάχιστον 12 με 18 μηνών.

Εμβόλιο Κορονοϊός: Σκοπός να φανούν πιθανές παρενέργειες

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πρώτη κλινική δοκιμή θα γίνει σε 45 νέους ασθενείς εθελοντές, στους οποίους θα χορηγηθούν 45 διαφορετικές δόσεις του φαρμάκου. Σκοπός δεν είναι η διαπίστωση της ενδεδειγμένης δοσολογίας, αλλά οι πιθανές παρενέργειες και η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, καθώς, στην παρούσα φάση, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν το συγκεκριμένο φάρμακο που θα χορηγηθεί, έχει επίδραση πάνω στον νέο κορωνοϊό και σε ποιον βαθμό και με ποιον τρόπο. Η έρευνα από τις φαρμακευτικές εταιρείες συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό και το διάστημα στο οποίο ορίζεται, σύμφωνα με τις φιλόδοξες προβλέψεις, η παραγωγή ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό, είναι στα μέσα του 2021.

Κόντρα ΗΠΑ – Γερμανίας

Η κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας για την αποκλειστικότητα στο πρόγραμμα παρασκευής εμβολίου για τον κορωνοϊό, συνεχίζεται. Η Μέρκελ κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως προσπαθούν να ιδιοποιηθούν το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη σε γερμανικό εργαστήριο. Η Γερμανία προειδοποίησε μάλιστα πως θα κάνει τα πάντα ώστε το εμβόλιο να παρασκευασθεί στην Ευρώπη.

«Η Γερμανία δεν είναι προς πώληση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχόφερ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Die Welt για την απόπειρα του Ντόναλντ Τραμπ να βάλει χέρι σε γερμανικό εργαστήριο προσφέροντας ένα τεράστιο χρηματικό ποσόν.
Το θέμα αναμένεται μάλιστα να συζητηθεί σήμερα από την επιτροπή κρίσης της κυβέρνησης που είναι επιφορτισμένη με την διαχείριση της επιδημίας.

Κορωνοϊός: Το εργαστήριο που βρίσκεται στη μέση της κόντρας

Στο επίκεντρο είναι το γερμανικό εργαστήριο CureVac, με έδρα του Τούμπινγκεν στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Πρόκειται για ένα από τα εργαστήρια που εργάζονται επί ενός εμβολίου κατά του Covid-19 και επιδοτείται από την γερμανική κυβέρνηση. Δηλώνει ότι βρίσκεται σε απόσταση λίγων μηνών από την παρουσίαση ενός εμβολίου για αξιολόγηση. Σύμφωνα με την Die Welt, ο Τραμπ προσπαθεί να προσελκύσει τους Γερμανούς επιστήμονες που εργάζονται στο πρόγραμμα προσφέροντας να επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία για να εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα για την χώρα του. Στην περίπτωση αυτή, το εμβόλιο «θα ήταν αποκλειστικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης ερωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) και απάντησε ότι οι πληροφορίες του γερμανικού Τύπου είναι «σε μεγάλο βαθμό υπερβολικές». Ο εκπρόσωπος που δεν κατονομάσθηκε, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει έλθει σε επαφή με 25 φαρμακευτικά εργαστήρια που δηλώνουν ότι έχουν την δυνατότητα παρασκευής εμβολίου και έδωσε την διαβεβαίωση ότι «οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα την μοιρασθούν με τον υπόλοιπο κόσμο».

Η αντίδραση του Βερολίνου

Η γερμανική πλευρά και κυρίως η ίδια η εταιρία, αντιστέκονται στα εκατομμύρια που φαίνεται πως είναι διατεθειμένος να μοιράσει ο Τραμπ. Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας χαιρέτισε «την εξαιρετική απόφαση» CureVac να μην υποχωρήσει στις αμερικανικές πιέσεις και να δώσει μία «ξεκάθαρη απάντηση». Ομως, ο ηγέτης του γερμανικού FDP Κρίστιαν Λίντνερ εμφανίσθηκε λιγότερο διπλωματικός απέναντι στον Τραμπ.

«Σε προεκλογική περίοδο, όλα τα μέσα είναι προφανώς καλά για τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο αγώνας κατά του κορωνοϊού είναι μία αποστολή που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα, δεν υπάρχει θέση για εγωισμούς», είπε. Και ο πρόεδρος της επιτροπής Υγείας της γερμανικής Βουλής Ερβιν Ρούντελ απηύθυνε προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ για ένα διεθνή ανταγωνισμό περί την παρασκευή εμβολίου. «Το Βερολίνο θεωρεί «πολύ σημαντικό να γίνει δυνατή η παραγωγή εμβολίου στην Γερμανία και την Ευρώπη» και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση μπορεί να θέσει βέτο σε σχέδια εξαγοράς ή επενδύσεων ξένων σε γερμανικές εταιρείες που θεωρούνται μεγάλης στρατηγικής σημασίας.

Αγώνας δρόμου για εμβόλιο κατά του Κορωνοϊού

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις