Μεταναστευτικό: Με σταθερά βήματα κινείται η ελληνική κυβέρνηση στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα και χωρίς να παρεκκλίνει καθόλου από τις πάγιες θέσεις της χώρας. Και δείχνει ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια τα αποτελέσματα είναι θετικά προς εμάς και πλήρως αρνητικά για την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγοντας να μην ακούσει καμία αντιπολιτευτική φωνή, που στην αρχή τουλάχιστον διατηρούσαν κριτική στάση απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς, επέλεξε αφενός να θωρακίσει και να κλείσει τα σύνορα της χώρας, αφετέρου να
Και μάλιστα η δημοσιοποίηση αυτή έλαβε και την πραγματική της διάσταση, αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι οι μεταναστευτικές ροές υποκινούνται από το επίσημο τουρκικό κράτος. Τις θέσεις Μητσοτάκη και κατ’ επέκταση τις ελληνικές θέσεις υιοθέτησαν για πρώτη φορά στο σύνολό τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που έσπευσαν αφενός να αποστείλουν αντιπροσωπεία όλων των Ευρωπαϊκών Θεσμών στα ελληνικά σύνορα, αφετέρου να εκταμιεύσουν άμεσα χρήματα για την περαιτέρω ενίσχυσή των δυνάμεων στον Έβρο. Την ίδια ώρα μετά τις συναντήσεις Μητσοτάκη Μέρκελ, αλλά και του Ερντογάν στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση κατέγραψε μια ακόμη νίκη έναντι της τουρκικής πλευράς.
Ένα ευρωπαϊκό «τείχος»
Σε ό,τι αφορά στον Τούρκο πρόεδρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν του υποσχέθηκε τίποτα, αλλά παρέπεμψε το θέμα σε αρμόδια επιτροπή, γεγονός που δυσαρέστησε τον πρόεδρο της Τουρκίας, ενώ σε ό,τι αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη υψώθηκε «ένα ευρωπαϊκό τείχος» υποστήριξης των θέσεών του. Οι Ευρωπαίοι ζήτησαν ευθέως από τον Ερντογάν την άμεση απόσυρση όσων έχει στείλει στον Έβρο, επιστροφή και από την ελληνική ενδοχώρα όσων δεν δικαιούνται ασύλου, καθώς και περιπολίες της Frontex εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, ώστε να αποτρέπονται οι μεταναστευτικές ροές δια θαλάσσης.
Μεταναστευτικό: Προς μία νέα συμφωνία
Παράλληλα, μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η γερμανική πλευρά συνεπικουρούμενη και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις θα διαπραγματευτούν με τον Τούρκο πρόεδρο για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας για το Μεταναστευτικό ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες και μάλιστα με χρονικό ορίζοντα επίτευξης την Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαρτίου. Επιπλέον, η Τουρκία θα πρέπει να αποδεχθεί την επιστροφή στο έδαφός της όσων μεταναστών έχουν μετακινηθεί από τα νησιά του Αιγαίου στην ελληνική ενδοχώρα, κάτι που δεν ίσχυε έως σήμερα. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, και μόνο το μέτρο αυτό θα οδηγήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά και της μετακίνησης στην Τουρκία ενός μεγάλου αριθμού από τους 80.000 εγκλωβισμένους μετανάστες στην Ελλάδα που δεν έχουν τα χαρακτηριστικά του πρόσφυγα, ούτε θα πάρουν άσυλο.
Τέλος οι περιπολίες της Frontex θα γίνονται πλέον εντός των τουρκικών υδάτων, γεγονός που σημαίνει ότι οι Τούρκοι διακινητές δεν θα μπορούν να ρίχνουν βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες στο νερό, να πλησιάζουν ελληνικά σκάφη και να περιμένουν από τις δυνάμεις και τα πλοία του ελληνικού λιμενικού σώματος να τους διασώσουν, όπως γίνονταν μέχρι σήμερα.
Το λάθος του Ερντογάν
Η ελληνική διπλωματία και η ελληνική κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την λανθασμένη κίνηση του Ερντογάν να στείλει χιλιάδες μετανάστες και χωρίς προσφυγικό προφίλ στα σύνορα στον Έβρο, αποδεικνύοντας έτσι ότι εργαλειοποιεί πλήρως τους ανθρώπους αυτούς, με απώτερο σκοπό την οικονομική και όχι μόνο ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στο έδαφος της Συρίας. Γι’ αυτό άλλωστε και τα μηνύματα Γερμανίας και Ευρωπαίων για την επικείμενη σύνοδο Κορυφής αναφέρουν ότι θα συζητηθούν όχι μόνο τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς της Τουρκία, αλλά και η τήρηση από τουρκικής πλευράς των υποχρεώσεων που απορρέουν από την χρηματοδότηση αυτή.
Ο ρόλος του Τούρκου προέδρου
Ο ρόλος του Τούρκου προέδρου αποκαλύφθηκε και από τις δικές του δηλώσεις καθ’ όλη την διάρκεια των επαφών Μητσοτάκη στην Ευρώπη, που χαρακτήριζε Έλληνες και Ευρωπαίους ως ναζί, αναφερόμενος με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού, τον οποίο κάλεσε πολλάκις να ανοίξει τα σύνορα στον Έβρο, χρησιμοποιώντας μάλιστα μια φθηνή προπαγανδιστική καμπάνια με ταλαιπωρημένους πρόσφυγες, εξαθλιωμένα παιδιά και γυναίκες, που οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι δεν τους επιτρέπουν την είσοδο της γηραιά Ήπειρο. Με αυτήν την στάση η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά σε μια οριστική ανακούφιση, αλλά και εκτόνωση του μεταναστευτικού προβλήματος και τα επόμενα βήματα είναι η παρακολούθηση των κινήσεων Ερντογάν και η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας Άγκυρας-Βρυξελλών.