Πρωτεΐνη φαγητό: Η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών στο πρωινό ή το μεσημεριανό γεύμα μπορεί να βοηθήσει τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να διατηρήσουν τη μυϊκή τους μάζα σε προχωρημένη ηλικία. Το πρόβλημα, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Birmingham που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Exercise and Sports Nutrition, είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι προσλαμβάνουν τις πρωτεΐνες τους χωρίς την απαραίτητη ισορροπία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας πρωτεϊνών δεν είναι αρκετή, καθώς οι γηραιότεροι πρέπει να μοιράζουν την πρόσληψή τους ισορροπημένα σε όλα τα γεύματα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι μεγιστοποιούν τα οφέλη των πρωτεϊνών για τη μυϊκή μάζα.
Οι βρετανοί ερευνητές, λοιπόν, μελέτησαν τη διατροφική πρόσληψη νέων, μεσηλίκων και ηλικιωμένων ατόμων, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στην ποσότητα, το μοτίβο και την πηγή των πρωτεϊνών που αυτοί κατανάλωναν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ενώ η πλειοψηφία των ατόμων και στις τρεις ομάδες συναντούσαν ή υπερέβαιναν τις οδηγίες για την πρόσληψη πρωτεϊνών, ο διαμοιρασμός τους στα καθημερινά γεύματα και σνακ διέφερε. Το πιο αξιοσημείωτο από τα αποτελέσματα των επιστημόνων ήταν ότι οι ηλικιωμένοι ήταν εκείνοι που είχαν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώνουν πρωτεΐνες από πηγές χαμηλότερης ποιότητας, όπως το ψωμί, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος.
Πρωτεΐνη φαγητό: Το σχόλιο μελετητή
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι θα πρέπει μεν να καταναλώνουν περισσότερες πρωτεΐνες, αλλά χρειάζονται και μία πιο σωστή και εξατομικευμένη προσέγγιση που θα μπορεί να τους βοηθήσει να καταλάβουν πότε και πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώσουν για να υποστηρίξουν τη μυϊκή τους μάζα», σημειώνει σε σχόλιό του ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Benoit Smeuninx.