Έβδομος νεκρός – κορονοϊός: Ένας ακόμη θάνατος στην Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

Έβδομος νεκρός – κορονοϊός: Ένας ακόμη θάνατος στην Ελλάδα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Έβδομος νεκρός - κορονοϊός: Και έβδομο άτομο έχασε τη ζωή του στη χώρα μας από κορωνοϊό.

20.03.2020 | 12:01

Έβδομος νεκρός – κορονοϊός: Επτά είναι πλέον οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό καθώς κατέληξε 87χρονος από την Δαμασκηνιά, που νοσούσε από τον ιό. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ ο 87χρονος άνδρας που κατέληξε από τον κορωνοϊό, νοσηλευόταν στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης. Όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ ο 87χρονος από την Δαμασκηνιά, νοσηλευόταν εδώ και τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο. Είχε μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από το χωριό που βρίσκεται, όπως είναι γνωστό, σε καραντίνα.

«Τουλάχιστον 2.000 με 3.000 συμπολίτες μας έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό». Αυτό επανέλαβε και την Πέμπτη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας. «Όλοι όσοι έχασαν τη ζωή τους είχαν πολλά προβλήματα υγείας», σημείωσε, τονίζοντας ότι τα θύματα του κορονοϊού στη χώρα μας είναι άνδρες, καθώς έχουν περισσότερες πιθανότητα να νοσήσουν πιο σοβαρά. Ο κ. Τσιόδρας, όμως, αναφέρθηκε και στην ευχάριστη είδηση που κατέκλυσε το Διαδίκτυο, αυτή της γέννησης ενός μωρού στο Αττικό Νοσοκομείο από γυναίκα θετική στον κορονοϊό.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, όμως, αναφέρθηκε και στους θανάτους παγκοσμίως αλλά και στις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό. Φέρνοντας ως παράδειγμα τη μεγαλύτερη κλινική μελέτη ασθενών που ήταν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της νόσου (44.000 τουλάχιστον περιπτώσεις), η νόσος κατέληξε σε θάνατο για περίπου 2% των περιπτώσεων.

Και εδώ έρχονται οι ευπαθείς ομάδες, καθώς σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, καταγράφονται τα εξής:

Οι άνθρωποι άνω των 70 ετών με την πνευμονία από τον ιό είχαν πιθανότητα να πεθάνουν 8%

Οι άνω των 80 ετών είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου με ποσοστό 15%

«Στην πατρίδα μας τα ποσοστά θανάτου είναι υψηλότερα για τους άνδρες από τις γυναίκες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και αναφέρθηκε στους ανθρώπους που κινδυνεύουν από τον ιό.

Κινδυνεύουν άτομα με καρδιακά προβλήματα

Διαβήτη

Χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και κακοήθειες

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, «πολύ πρόσφατη μελέτη έδειξε πως υψηλός πυρετός σχετιζόταν με το να εμφανίσει κάποιος αναπνευστική ανεπάρκεια αλλά μικρότερη πιθανότητα θανάτου που δείχνει ότι ο πυρετός είναι μία σημαντική γραμμή άμυνας στον ιό». Στους ανθρώπους χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, η θνητότητα παραμένει κάτω του 1% ενώ σε αυτούς με υποκείμενο νόσημα είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερη. Η εμφάνιση δύσπνοιας είναι το κύριο κλινικό σύμπτωμα που δείχνει εξέλιξη προς σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια στα μέχρι τώρα καταγεγραμμένα περιστατικά της νόσου από διεθνή μελέτη.

Δείτε ακόμη

Ποιοι θα λάβουν τα 800 ευρώ – Ακέραιο το δώρο Πάσχα, στον “πάγο” οι εισπρακτικές

Μουσικός του στρατού το πρώτο κρούσμα στον Έβρο: Το μήνυμά του στο facebook

Ελληνική ανακάλυψη ίσως φέρει νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του Covid 19

Exit mobile version