Κρούσματα Ελλάδα - Ηλικίες: Η θνητότητα είναι μεγαλύτερη στους άνδρες, και αφορά σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα και πιο συχνά προβλήματα καρδιάς, διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες.
Κρούσματα Ελλάδα – Ηλικίες: Κατέληξε σήμερα στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης και ο έβδομος άνθρωπος από κορωνοϊό στην Ελλάδα μετά από επιπλοκές της λοίμωξης. Πρόκειται για 87χρονο άνδρα από τη Δαμασκηνιά, ο οποίος νοσηλευόταν εδώ και τέσσερις ημέρες και έπασχε από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Είχε διακομιστεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από το χωριό του, το οποίο -όπως είναι γνωστό- βρίσκεται σε καραντίνα. «Τουλάχιστον 2.000 με 3.000 συμπολίτες μας έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό». Αυτό επανέλαβε και την Πέμπτη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας.
«Όλοι όσοι έχασαν τη ζωή τους είχαν πολλά προβλήματα υγείας», σημείωσε, τονίζοντας ότι τα θύματα του κορονοϊού στη χώρα μας είναι άνδρες, καθώς έχουν περισσότερες πιθανότητα να νοσήσουν πιο σοβαρά. Ο κ. Τσιόδρας, όμως, αναφέρθηκε και στην ευχάριστη είδηση που κατέκλυσε το Διαδίκτυο, αυτή της γέννησης ενός μωρού στο Αττικό Νοσοκομείο από γυναίκα θετική στον κορονοϊό. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, όμως, αναφέρθηκε και στους θανάτους παγκοσμίως αλλά και στις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό. Φέρνοντας ως παράδειγμα τη μεγαλύτερη κλινική μελέτη ασθενών που ήταν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της νόσου (44.000 τουλάχιστον περιπτώσεις), η νόσος κατέληξε σε θάνατο για περίπου 2% των περιπτώσεων.
Και εδώ έρχονται οι ευπαθείς ομάδες, καθώς σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, καταγράφονται τα εξής:
Οι άνθρωποι άνω των 70 ετών με την πνευμονία από τον ιό είχαν πιθανότητα να πεθάνουν 8%
Οι άνω των 80 ετών είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου με ποσοστό 15%
«Στην πατρίδα μας τα ποσοστά θανάτου είναι υψηλότερα για τους άνδρες από τις γυναίκες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και αναφέρθηκε στους ανθρώπους που κινδυνεύουν από τον ιό.
Κινδυνεύουν άτομα με καρδιακά προβλήματα
Διαβήτη
Χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και κακοήθειες
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, «πολύ πρόσφατη μελέτη έδειξε πως υψηλός πυρετός σχετιζόταν με το να εμφανίσει κάποιος αναπνευστική ανεπάρκεια αλλά μικρότερη πιθανότητα θανάτου που δείχνει ότι ο πυρετός είναι μία σημαντική γραμμή άμυνας στον ιό». Στους ανθρώπους χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, η θνητότητα παραμένει κάτω του 1% ενώ σε αυτούς με υποκείμενο νόσημα είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερη. Η εμφάνιση δύσπνοιας είναι το κύριο κλινικό σύμπτωμα που δείχνει εξέλιξη προς σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια στα μέχρι τώρα καταγεγραμμένα περιστατικά της νόσου από διεθνή μελέτη.
Χορήγηση ορού και το εμβόλιο στις ΗΠΑ
Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, γίνονται πολλές έρευνες για να βρεθεί τι είναι αυτό που μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων. Ένα από αυτά που εξετάζεται είναι η χορήγηση ορού από τους ασθενείς που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό και έχουν θεραπευτεί. Γι’ αυτό και ειδική ομάδα ιατρικού προσωπικού αναμένεται το επόμενο διάστημα, αν δοθεί το τελικό οκ, να ξεκινήσει να κάνει τις σχετικές χορηγήσεις.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε και στο εμβόλιο που ετοιμάζεται στις ΗΠΑ, τονίζοντας όμως ότι τα αποτελέσματά του θα φανούν σε τρεις μήνες. Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας: Ξεκίνησε η πρώτη κλινική πειραματική μελέτη για το εμβόλιο κατά του κορονοιού στις ΗΠΑ, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα 45 άνθρωποι θα συμμετέχουν σε αυτή, το εμβόλιο θα δοθεί σε 2 δόσεις, με διαφορά 28 ημερών.
Ήδη τέσσερις εθελοντές έχουν λάβει την πρώτη δόση και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε 4 μήνες. Ο κ. Τσιόδρας σχολίασε, ότι με βάση αυτά τα δεδομένα είναι δύσκολο να έχουμε το σωτήριο εμβόλιο πριν το καλοκαίρι.
«Είμαστε στην ένατη βδομάδα»
«Είμαστε στην ένατη βδομάδα. Ο αγώνας συνεχίζεται». Με αυτό το μήνυμα ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες φαρμάκων για τους ασθενείς αλλά θα πρέπει οι πολίτες να συνεχίσουν να δίνουν αίμα για τους νεφροπαθείς.
Στόχοι του υπουργείου Υγείας είναι:
Να προφυλάξουμε τις ευπαθείς ομάδες
Να κολλήσουμε όσο το δυνατόν λιγότεροι
Τα κρούσματα στη χώρα μας
Από σήμερα, θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ καθημερινά λεπτομερής αναφορά για τις περιπτώσεις της νόσου, σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας».
Οι αριθμοί των κρουσμάτων
46 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας, με το σύνολο να φθάνει τα 464 επιβεβαιωμένα.
72 από τα κρούσματα έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης.
78 ασθενείς νοσηλεύονται εκ των οποίων οι 16 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας
Ολοι οι ασθενείς παίρνουν ειδική αντιϊκή θεραπεία. Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων είναι τα 68 έτη και των διασωληνωμένων τα 69 έτη.
Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα.
Συνεχίζουν να ελέγχονται εκατοντάδες δείγματα κάθε μέρα για την παρουσία του νέου ιού.
19 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο
Ένας νέος σε ΜΕΘ
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, σε ΜΕΘ βρίσκεται εκτός από τους ηλικιωμένους και με προβλήματα υγείας, ένας άνδρας που διανύει την τέταρτη δεκαετία της ζωής του και για τον οποίο πρόβλημα συγκεκριμένο αποτελεί η παχυσαρκία, η οποία είναι παράγοντας κινδύνου για την γρίπη. Σε ό,τι αφορά τους παχύσαρκους ο καθηγητής ανέφερε πως δεν έχει ανακοινωθεί ευρέως ότι η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για τη νέα νόσο, σε αντίθεση με το κάπνισμα.
Επιπλέον, και μιλώντας στη γλώσσα της στατιστικής ο καθηγητής πρόσθεσε πως οι μελέτες έχουν δείξει πως «στους ανθρώπους χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, η θνητότητα παραμένει κάτω του 1%, ενώ σε αυτούς με υποκείμενα νοσήματα είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερη».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πρόσφατη μελέτη, σύμφωνα με την οποία ο υψηλός πυρετός σχετίζεται με εκδήλωση αναπνευστικών προβλημάτων, αλλά με μικρότερη πιθανότητα θανάτου, γεγονός που δείχνει, κατά τον κ. Τσιόδρα, ότι ο πυρετός αποτελεί σημαντική γραμμή άμυνας για αυτόν τον ιό. Η εμφάνιση δύσπνοιας είναι η πιο σοβαρή ένδειξη ότι μπορεί να οδηγήσει έναν ασθενή σε σοβαρή πνευμονία και σε αναπνευστική ανεπάρκεια με τα μέχρι τώρα δεδομένα από όλο τον κόσμο.
Κορονοϊός: Ούτε οι 20χρονοι είναι άτρωτοι
Οι ηλικιωμένοι, ιδίως εκείνοι με υποκείμενα νοσήματα, είναι αυτοί με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν βαριά από τη νόσο Covid-19, την οποία προκαλεί ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι νεότεροι δεν έχουν ανάλογο κίνδυνο, έστω και σε μικρότερο ποσοστό. Περίπου ο ένας στους πέντε ασθενείς 20 έως 44 ετών έχει αρκετά σοβαρά συμπτώματα και χρειάζεται εισαγωγή σε νοσοκομείο, ενώ ο ένας στους 25 (το 4%) εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα με την τελευταία αναφορά των επιστημόνων των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC Morbidity and Mortality Weekly Report).
«Αν οι 20χρονοι νομίζουν ότι είναι άτρωτοι στη νόσο, έχουν λάθος. Υπάρχουν 20χρονοι που έχουν πεθάνει από αυτήν τη νόσο στην Κίνα, στην Ιταλία και αλλού», επισήμανε ο καθηγητής Μπάρι Μπλουμ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Οι Αμερικανοί επιστήμονες υπογράμμισαν ότι ο ιός είναι άκρως μεταδοτικός και γι’ αυτό οι νέοι πρέπει να πάρουν σοβαρά το ζήτημα των μέτρων αποφυγής των κοινωνικών επαφών, ώστε να μη μεταδώσουν τον ιό σε πιο ευπαθείς ανθρώπους.
Σύμφωνα με τα έως τώρα αμερικανικά στοιχεία, περίπου το 70% των ατόμων άνω των 85 ετών που μολύνονται από τον κορωνοϊό, δηλαδή πάνω από δύο στους τρεις, χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ σχεδόν το 30% πεθαίνουν. Σχεδόν το 60% των ασθενών 75 έως 84 ετών πρέπει να εισαχθούν στο νοσοκομείο, ενώ το 10% πεθαίνουν. Στην ηλικιακή ομάδα έως 19 ετών, μόνο το 2,5% έχει χρειαστεί να εισαχθεί στο νοσοκομείο και κανένας σε ΜΕΘ, ούτε έχει υπάρξει προς το παρόν θάνατος στις ΗΠΑ.
Ένα μωρό έχασε τη ζωή του
Μία μικρή κινεζική μελέτη, με στοιχεία από την πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, η οποία μόλις δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», βρήκε ότι από 171 παιδιά έως 16 ετών που διαγνώστηκαν με τον ιό και χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο, τρία έπρεπε να μπουν τελικά σε ΜΕΘ και σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής, ενώ ένα μωρό δέκα μηνών πέθανε. Σύμφωνα, εξάλλου, με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της Κίνας, περίπου το 1% όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα αφορούσαν παιδιά έως δέκα ετών.