Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα στην Ελλάδα – κορονοϊός: Εκτίμηση “βόμβα” από την καθηγήτρια Λινού
"ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ"

Κρούσματα στην Ελλάδα – κορονοϊός: Εκτίμηση “βόμβα” από την καθηγήτρια Λινού

Κρούσματα στην Ελλάδα - κορονοϊός: Σήμερα η χώρα μετρά τον έβδομο νεκρό, μόνιμο κάτοικο του χωριού Δαμασκηνιά Κοζάνης που παρουσίασε τα συμπτώματα της νόσου πριν από μία εβδομάδα αλλά μετά από επιδείνωση των συμπτωμάτων έχασε τη μάχη.

Κρούσματα στην Ελλάδα – κορονοϊός: Την πεποίθηση πως τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας είναι στην πραγματικότητα κατά πολύ περισσότερα, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η καθηγήτρια επιδημιολογίας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Πρόληψης, Αθηνά Λινού. “Μπορεί να είναι και 10 ή και 15.000”, δήλωσε η κ. Λινού, προσθέτοντας πως υπάρχουν στατιστικά μοντέλα τα οποία χρησιμοποιούνται για να εκτιμηθεί ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων, με ενδεικτικό παράδειγμα τον υπολογισμό των 2.000- 3.000 κρουσμάτων που έχει προκύψει από τα εργαστήρια, στα οποία παλαιότερα υπηρετούσε ως διευθύντρια, εντούτοις η προσωπική της εκτίμηση είναι πως έχουμε να κάνουμε με ακόμη μεγαλύτερα μεγέθη από αυτά.

Σύμφωνα με την κ. Λινού, το σενάριο των 10.000 έως και 15.000 χιλιάδων κρουσμάτων ωστόσο, είναι θετικό, γιατί δείχνει ότι η πλειονότητα των νοσούτων αφενός περνάει ασυμπτωματικά την ασθένεια κι αφετέρου γρήγορα θα αποκτηθεί η ανοσία αγέλης, εφόσον ισχύει το ότι ο οργανισμός αποκτά ανοσία στον ιό μετά την νόσο. “Είναι πολλοί οι συνάνθρωποι μας που νοσούν γιαυτό ακριβώς είναι πολύ σημαντικό να μείνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο σπίτι”, υπογράμμισε.

Μόσιαλος για κορωνοϊό: Σε 45-60 ημέρες τα νέα για το φάρμακο

«Αυτή την ώρα γίνονται περισσότερες από 200 κλινικές δοκιμές με γνωστά φάρμακα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και σε 45 μέρες το πολύ σε 60 θα ξέρουμε ποιο κοκτέιλ θα κάνει την καλύτερη δουλειά» δήλωσε στο 104,6 ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE. Πάντως σημείωσε ότι «το φάρμακο δεν θα μας δώσει τη λύση, δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό για να πιάνει τους πάντες» και πρόσθεσε ότι φάρμακα δίνονται από τους Έλληνες γιατρούς. Όσο για το εμβόλιο δήλωσε ότι είναι ενθαρρυντικό ότι δόθηκαν πολλά χρήματα για την παραγωγή του διότι υπάρχει μεγάλο κίνητρο για τις εταιρίες.

«Έχουμε ένα εμβόλιο από αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας και ένα ακόμα από το πανεπιστήμιο του Imperial στο Λονδίνο. Υπάρχουν άλλες δεκαπέντε προσπάθειες σε εξέλιξη, από εταιρίες βιοτεχνολογίας, φαρμακευτικές και πανεπιστήμια. Το ότι κάποιοι παρέκαμψαν τις δοκιμές στα ζώα και πήγαν κατευθείαν σε ανθρώπους, σημαίνει ότι η διαδικασία πάει γρήγορα και μπορούμε να το έχουμε σε ένα χρόνο και αν είμαστε τυχεροί, και νωρίτερα» είπε ο κ. Μόσιαλος. Ο κ. Μόσιαλος εκτίμησε ότι «είμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο από άλλες χώρες, διότι είμαστε η πρώτη χώρα που κινήθηκε μετά την Ιταλία» και «το ότι έχουμε λιγότερα κρούσματα σε σχέση με βόρειες χώρας σημαίνει ότι κάτι καλό έχουμε κάνει».

Κίνδυνος οι ασυμπτωματικοί

Θεωρεί πάντως ότι «σίγουρα είναι περισσότερα τα κρούσματα στην Ελλάδα, γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε όσα κάνουν για παράδειγμα στη Γερμανία» και τάχθηκε υπέρ της διενέργειας όσο περισσότερων ελέγχων μπορούμε. «Πρέπει να προσέξουμε επειδή δεν ξέρουμε πόσα είναι τα κρούσματα και πολλοί είναι ασυμπτωματικοί δεν νιώθουν ότι πρέπει να προστατευτούν περισσότερο. Εάν επομένως τους βρίσκεις με μεγαλύτερη διαγνωστική επάρκεια θα τους πείσεις να προστατευτούν και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, γιατί ένα μεγάλο ποσοστό μετάδοσης γίνεται μέσα στο σπίτι, αφού χρησιμοποιούν κοινά σκεύη και χώρους με τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους».

Παράλληλα πάντως σημείωσε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι να βλέπουμε πόσοι είναι στα νοσοκομεία και πόσοι διασωληνώνονται. Αυτός είναι καλύτερος δείκτης όταν δεν μπορείς να τεστάρεις ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Σε αυτό το δείκτη είμαστε ακόμα σχετικά καλά σε σχέση με άλλες χώρες, αν δούμε την Ισπανία ή τη Γαλλία».

Επίσης εξήγησε στους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη το αρχικό μοντέλο προσέγγισης που έκανε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Αγγλία και γιατί είναι αποτυχημένο. Στην ερώτηση, τέλος, αν θα προτιμούσε την Ελλάδα ή την Αγγλία για το επόμενο διάστημα μέχρι το φάρμακο ο κ. Μόσιαλος απάντησε ότι «αν την είχα θα ερχόμουν στην Ελλάδα αλλά έχω μέλος της οικογένειας σε ευπαθή ομάδα. Γίνεται καλή δουλειά από την πολιτική προστασία».

Δείτε ακόμη

«Άκλαυτοι θα πάνε, σαν το σκυλί στ’ αμπέλι» – Έξαλλος ο Βερύκιος με τους ηλικιωμένους

Ο χάρτης και οι ηλικίες των κρουσμάτων στην Ελλάδα

Πάτρα: Αστυνομικοί με μεγάφωνα ζητούν από τον κόσμο να φύγει από πάρκο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις