Ολική απαγόρευση κυκλοφορίας Ελλάδα: Με μια δήλωση με έντονο συμβολισμό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε τελεσίγραφο στους… απείθαρχους Έλληνες πως από εκείνους εξαρτάται εάν τελικά θα υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας στη χώρα
Ολική απαγόρευση κυκλοφορίας Ελλάδα: Το αν οι πολίτες τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα της κυβέρνησης το επερχόμενο Σαββατοκύριακο θα επηρεάσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα επιπλέον μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αν δηλαδή οι πολίτες δεν κόψουν τις βόλτες τις επόμενες ημέρες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε απαγόρευση κυκλοφορίας από τη Δευτέρα, το έσχατο μέτρο κατά της πανδημίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμα που έκανε το απόγευμα της Πέμπτης, χτύπησε το τελευταίο… καμπανάκι πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας. «Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές και για τη χώρα μας. Είναι στο χέρι μας να αποδειχθούν σκληρές και περίπλοκες αλλά όχι εφιαλτικές. Σας ζητώ, λοιπόν, να μη γκρεμίσουμε τώρα όλα όσα χτίσαμε το τελευταίο διάστημα. Στην Ιταλία δεν έχουν φέρετρα να θάψουν τους νεκρούς τους. Κι όμως εδώ διακρίνω, από ορισμένους, έναν αδικαιολόγητο εφησυχασμό. Δεν θα τον ανεχτώ. Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε! Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας, αυτούς που αγαπάμε. Πάμε για έναν περίπατο ή για τρέξιμο μόνοι. Και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τις συναθροίσεις, πρόσθεσε.
Γεραπετρίτης: Από εμάς εξαρτάται αν θα πάρουμε ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας
Ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στη Μάρα Ζαχαρέα ήταν σαφής. «Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Αν υπάρξει κλιμάκωση, θα υπάρξουν και άλλα περιοριστικά μέτρα είτε με περιορισμό κίνησης, είτε εργασιών που και σήμερα λειτουργούν» τόνισε. Για να προσθέσει: «Πρέπει να δείξουμε όλοι πολύ μεγάλη σύνεση στις εξόδους μας. Το Σαββατοκύριακο όλοι στο σπίτι».
Χαρδαλιάς: Μείνετε στις κατοικίες σας
Αυστηρή σύσταση απηύθυνε και Νίκος Χαρδαλιάς, σχετικά με την τήρηση των αυστηρών προληπτικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την ανακοπή της μετάδοσης του κορωνοϊού. «Οι πολίτες θα πρέπει να παραμένουν στις κατοικίες τους. Η κυκλοφορία εκτός οικίας θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο για την εξυπηρέτηση ζωτικών αναγκών», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για μία δύσκολη απόφαση για την κυβέρνηση, καθώς θα φέρει νέες επιπτώσεις στην αγορά, κάτι βέβαια που δεν θα ληφθεί υπόψη εάν το μέτρο κριθεί απαραίτητο για λόγους δημόσιας υγείας. Στην εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα συμβάλουν κυρίως οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες θα ελέγχουν την τήρηση της εφαρμογής του.
Πρόστιμο 1000 ευρώ και ποινή φυλάκισης έως 5 ετών για συνάθροιση άνω των 10 ατόμων
Βαριές διοικητικές αλλά ποινικές κυρώσεις θα επιφέρουν πλέον οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση που θα εξειδικευτεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
– απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις δέκα και πέρα ατόμων με κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και ανά περίπτωση.
– Η απαγόρευση αυτή αφορά και συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων στα σπίτια μας.
– Απαγορεύονται επίσης ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε δημόσιο χώρο με την συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων.
Η Πράξη θα περιγράφει μόνο την διοικητική κύρωση όμως η δικαστηριακή πρακτική δείχνει πως εφόσον τα πρόσωπα που συναθροίζονται συλληφθούν, αφού παραβιάζουν διατάξεις περί δημόσιας υγείας, οι δικογραφίες θα αφορούν αδικήματα που περιγράφονται στο άρθρο 285 ΠΚ για την “Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών”.
Με βάση αυτό:
Τιμωρείται με φυλάκιση (δηλαδή έως 5 ετών) και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.
2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.
3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
Μάλιστα όλες οι διώξεις από την Εισαγγελία ασκούνται σε συνδυασμό της εκάστοτε ΚΥΑ και του άρθρου 285 , συνεπώς όσοι αποφασίσουν να παραβιάσουν τις απαγορεύσεις πρέπει να γνωρίζουν πως οι καμπάνες θα είναι βαριές.