Έβρος: Μπορεί η εσωτερική και η διεθνής επικαιρότητα να έχουν εστιάσει στο θέμα του κορονοϊού, τα θύματα και στις προσπάθειες περιορισμού του, ωστόσο στην Ελλάδα έχουμε και ένα άλλο ζήτημα, αυτό του Έβρου και της τουρκικής επιθετικότητας. Το γεγονός ότι τα δελτία ειδήσεων μονοπωλούνται από τον κορονοϊό δεν σημαίνει ότι στα ανατολικά σύνορά μας είναι καλά. Βέβαια, ομολογουμένως η ένταση έχει εκτονωθεί αρκετά μετά και τη χθεσινή μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους των μεταναστών με λεωφορεία από το συνοριακό πέρασμα του Παζαρκουλέ στην Κωνσταντινούπολη. Η κίνηση αυτή από την πλευρά των τουρκικών αρχών έγινε για λόγους αποφυγής της διάδοσης του ιού, καθώς ο μεγάλος συνωστισμός των μεταναστών και οι συνθήκες υγιεινής τους συνιστούσαν μια πρώτης τάξεως υγειονομική βόμβα. Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορούν και οι εικόνες από τη μεταφορά, με τους μετανάστες να κάθονται στις θέσεις των λεωφορείων αφήνοντας μια σειρά κενή μεταξύ τους.
Βέβαια δεν είναι λίγοι αυτοί που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την κίνηση αυτή ως έναν ακόμη τακτικισμό των Τούρκων, όχι αναγκαστικά αποσυνδεδεμένο από το θέμα του κορονοϊού. Κι αυτό γιατί πέρα από τους υγιειονομικούς λόγους προσπαθούν να διασφαλίσουν με την κίνηση αυτή δύο οφέλη. Αφενός να κάνουν τις ελληνικές αρχές να χαλαρώσουν την επιτήρηση και τις ευρωπαϊκές δυνάμεις ενδεχομένως να αποσυρθούν, προκειμένου αυτοί να επανέλθουν σε βάθος χρόνου και απρόσμενα ξανά. Αφετέρου να δώσουν την εικόνα στην Ευρώπη πως συμμορφώνονται σε πρώτη φάση, μιας και δεν μπόρεσαν να πάρουν όσα με εκβιαστικό τρόπο ζητούσαν.
Έβρος: Ένα ξεχωριστό «ευχαριστώ»
Ένα ξεχωριστώ «ευχαριστώ» επεφύλαξαν οι κάτοικοι των Καστανιών Έβρου στις δυνάμεις της αστυνομίας που επιχειρούν στην περιοχή. Με χειροκροτήματα και επευφημίες θέλησαν, να ευχαριστήσουν τους αστυνομικούς για τις άοκνες προσπάθειές τους για την προστασία των συνόρων.
Πάιατ για Έβρο: Ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι διμερές ελληνοτουρκικό
Την αλληλεγγύη του προς τη χώρα μας για την κατάσταση στον Έβρο εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ κατά την επικοινωνία του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Επανέλαβε δε το απόλυτο δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύσει τα σύνορά της, τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και όχι διμερές ελληνοτουρκικό. Παράλληλα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, επικρότησε τους χειρισμούς του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, που με αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία και ορθολογισμό αποσόβησαν μια επικίνδυνη κλιμάκωση της κρίσης. Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί συνάντησή τους.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ
Συγκινητική ανάρτηση Έλληνα: “Ο πατέρας μου έφυγε σήμερα- Παρακαλώ μην έρθετε στην κηδεία”
Σε ρυθμούς Ιταλίας η Ισπανία – 324 νεκροί μέσα σε 24 ώρες
Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, το πρώτο θύμα στην Ελλάδα – Υπό δρακόντεια μέτρα η κηδεία του