Γερμανία κορονοϊός: Συγκρατημένα αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την απόδοση των περιοριστικών μέτρων για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία προκύπτει εξομάλυνση της επιδημιολογικής καμπύλης. Τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί οι οποίοι δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις οδηγίες της πολιτείας και των ειδικών που χθες απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των δύο ατόμων. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, χθες καταγράφηκαν 4.062 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον στις 22.672, εκ των οποίων 2.809 έχουν θεραπευθεί, ενώ 86 έχουν υποκύψει από επιπλοκές της COVID-19.
Ο κ. Βίλερ διευκρίνισε πάντως ότι ενδεχομένως λόγω του Σαββατοκύριακου να μην έχουν αναφερθεί όλα τα νέα κρούσματα και επιφυλάχθηκε να δώσει πιο ξεκάθαρη εικόνα την Τετάρτη. Δήλωσε ωστόσο και ο ίδιος έκπληκτος από την εξέλιξη και έκανε λόγο για «θετικές ενδείξεις», αλλά και για απόδοση των μέτρων περιορισμού της κίνησης και της επαφής των πολιτών.
45 ετών κατά μέσο όρο οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό
Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου σημείωσε ότι ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 45 έτη, ενώ των θυμάτων τα 82 έτη. Το 57% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό είναι άνδρες. Αναφερόμενος στο υγειονομικό προσωπικό, ο κ. Βίλερ ανακοίνωσε ότι στο εξής, όταν κάποιος γιατρός ή νοσηλευτής διαπιστώνεται θετικός στον ιό και υπάρχει έλλειψη προσωπικού, θα παραμένει σε καραντίνα επί επτά, αντί 14 ημερών, ή ακόμη και καθόλου. Ο Γερμανός επιστήμονας δήλωσε ακόμη ότι το ποσοστό των πολιτών που τηρούν τις οδηγίες της πολιτείας αυξάνεται συνεχώς, αλλά επισήμανε ότι «υπάρχει δυστυχώς ακόμη απόσταση μεταξύ της θεωρίας και της πράξης».
Η Ευρώπη απλά παρακολουθεί
«Η Ευρώπη μόνο παρακολουθεί. Πού είναι η απάντηση για την κρίση του κορωνοϊού αυτής της υπέροχης σύλληψης της κοινότητας κρατών; Πώς γίνεται η Κίνα, η Ρωσία ή η Κούβα να στέλνουν ιατρικές ομάδες στην Ιταλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην κάνει τίποτα το χειροπιαστό και να λαμβάνει θέση μέσω της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όταν όλα έχουν ήδη ειπωθεί και διαπιστωθεί; Κάθε σύστημα αποδεικνύει την επάρκειά του στην κρίση. Αυτό που αποδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την αντιμετώπιση του κορονοϊού αγγίζει τα όρια της πλήρους αποτυχίας», σχολιάζει η εφημερίδα «Nordbayerische Kurier» του πόλης Μπάιροϊτ της Βαυαρίας.
Αποφεύγει η Γερμανία την «απαγόρευση κυκλοφορίας»
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξακολουθεί να αποφεύγει την “απαγόρευση κυκλοφορίας”, διότι παραπέμπει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στέρησης της ελευθερίας. Η (χρησιμοποιηθείσα) φράση “απαγόρευση των επαφών” είναι σχεδόν το ίδιο, αλλά ακούγεται πιο ωραία. Έτσι όμως το Βερολίνο τρέχει απλώς πίσω από τα κρατίδια της Βαυαρίας, της Σαξονίας και του Ζάαρλαντ. Αυτά τα παραμεθόρια κρατίδια δεν διστάζουν να περιορίσουν πιο δραστικά την ελευθερία κινήσεων των πολιτών τους. Προς όφελός τους και όχι για να στραγγαλίσουν τις ελευθερίες τους, όπως κάποιοι φαντάζονται αμέσως. Η επίσημα επιβληθείσα έλλειψη ελευθερίας χρησιμεύει για να ανακτηθεί ξανά η ελευθερία, η οποία ήταν τόσο αυτονόητη πριν από λίγες ημέρες όσο ο ήλιος ή η βροχή», γράφει η «Volksstimme» του Μαγδεμβούργου.
«Για την έκταση εφαρμογής των μέτρων προφανώς υπήρξαν έντονες διαμάχες και στο Βερολίνο — αυτό είναι καλό. Είναι καλό να αναζητείται η διαφορά ανάμεσα στη βούληση για δράση και στην επιθυμία να ξεχωρίσουν. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική επιλογή, η οποία έπρεπε να γίνει, η απόφαση δεν ήταν τόσο δύσκολη. Στη ζυγαριά βαραίνει περισσότερο από την ελευθερία του ατόμου το υψηλότερο αγαθό που γνωρίζουμε: η ίδια η ζωή».