Ιταλία Κορονοϊός: Δραματική παραμένει η κατάσταση στη γειτονική Ιταλία όπου ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού άγγιξε τους 59.138. Οι νεκροί έφτασαν τους 5.476, ενώ παράλληλα, 7.024 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Το Σάββατο το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ανερχόταν σε 53.578 και των νεκρών συνολικά σε 4.825, ενώ 6.072 άνθρωποι είχαν ιαθεί. Το τελευταίο 24ωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 651 ασθενείς, καταγράφηκαν 5.560 νέα κρούσματα, ενώ 952 ασθενείς βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 3.009 ασθενείς και, συνολικά 19.846 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 23.783 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός. Σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο, καταγράφεται μικρός περιορισμός τόσο στην αύξηση του αριθμού των θανάτων, όσο και του συνόλου των κρουσμάτων.
Ο αριθμός των θανάτων από την επιδημία του κορωνοϊού στη βόρεια περιοχή της Λομβαρδίας αυξήθηκε κατά περίπου 360 σε μία ημέρα για να ξεπεράσει τους 3.450, σύμφωνα με πηγή που μίλησε σήμερα στο Reuters. Στην Λομβαρδία τα συνολικά κρούσματα είναι 27.206 και οι νεκροί 3.456. Ο αριθμός των κρουσμάτων στην περιοχή, στην οποία υπάγεται το Μιλάνο, η οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας, αυξήθηκε κατά περίπου 2.590 για να ξεπεράσει τα 28.370 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ωστόσο, ορισμένα αποτελέσματα μένουν να επιβεβαιωθούν και δεν ήταν σαφές εάν θα προστεθούν αργότερα.
Τα στοιχεία δείχνουν μια βελτίωση το Σάββατο, όταν ο αριθμός των θανάτων στην περιοχή αυξήθηκε κατά 546 και τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 3.251. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 7.555 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 816. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 5.122, και 169 οι νεκροί.
Στην Ιταλία ο «στρατός με τις λευκές ρόμπες» από την Κούβα
Στο αεροδρόμιο Μαλπένσα της Ιταλίας έφτασε το βράδυ της Κυριακής ο «στρατός με τις λευκές ρόμπες», μια ομάδα 52 γιατρών και νοσηλευτών που έχει αναλάβει την αποστολή να συνδράμει τις ιταλικές αρχές στη μάχη κατά του κορωνοϊού, έπειτα από αίτημα της επαρχίας της Λομβαρδίας. Η ομάδα που απέστειλε η Κούβα αποτελείται από 36 γιατρούς, 15 νοσηλευτές και έναν υπεύθυνο και «προτίθεται να εργαστεί αδιάκοπα για την θεραπεία και την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της υγείας» στην Ιταλία, δήλωσε ο επικεφαλής της Κάρλος Ρικάρντο Πέρες.
Το νησί της Καραϊβικής έχει στείλει πολλές φορές αντίστοιχες ομάδες σε φτωχές χώρες που έχουν πληγεί από καταστροφές από το 1959 οπότε έγινε η κουβανική επανάσταση που οδήγησε στην άνοδο του Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία. Οι γιατροί βρίσκονταν μάλιστα στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της χολέρας στην Αϊτή και κατά του Έμπολα στη Δυτική Αφρική. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που γιατροί και νοσηλευτές αποστέλλονται στην Ιταλία, μια από τις πλούσιες χώρες παγκοσμίως.
«Ολοι μας φοβόμαστε αλλά έχουμε ένα καθήκον να εκπληρώσουμε, συνεπώς βάζουμε τον φόβο μας στην άκρη», δήλωσε ο 68χρονος Λεονάρντο Φερνάντες, που έχει εξειδικευτεί σε θέματα εντατικής θεραπείας. «Αυτός που λέει ότι δεν φοβάται είναι υπερήρωας, εμείς όμως δεν είμαστε υπερήρωες αλλά επαναστατικοί γιατροί», πρόσθεσε.
Η Κούβα δημιούργησε ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που πολλοί στον αναπτυσσόμενο κόσμο ζήλευαν, με οικονομική βοήθεια από την πρώην σύμμαχο Σοβιετική Ένωση, αν και κάποιες από αυτές τις προόδους έχουν χαθεί από την κατάρρευση του κομμουνιστικού μπλοκ. Πολλά νοσοκομεία της Κούβας έχουν περιέλθει σε κακή κατάσταση. Ωστόσο, η Κούβα έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την αναλογία γιατρών ανά κάτοικο.