Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός στον κόσμο: Κρούσματα και νεκροί – Το αποκαλυπτικό διάγραμμα των Financial Times
COVID 19

Κορονοϊός στον κόσμο: Κρούσματα και νεκροί – Το αποκαλυπτικό διάγραμμα των Financial Times

Κορονοϊός στον κόσμο: Περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε περισσότερες από 50 χώρες καλούνται πλέον να παραμείνουν στα σπίτια τους προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με απολογισμό του AFP.

Κορονοϊός στον κόσμο: Ο πλανήτης, στη σκιά του κορονοϊού, με πολλές χώρες να θρηνούν καθημερινά αμέτρητα θύματα και την ίδια στιγμή να καταβάλλουν υπερβολικές προσπάθειες να κλείσουν τους ασυνείδητους στα σπίτια τους. Τα κρούσματα του φονικού, αόρατου εχθρού όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν ηγέτες ανά τον κόσμο, έχουν ξεπεράσει παγκοσμίως τα 350.000, ενώ τα θύματα είναι λίγο περισσότερα από 15.000. Περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε περισσότερες από 50 χώρες καλούνται πλέον να παραμείνουν στα σπίτια τους προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με απολογισμό του AFP. Ο κορονοϊός καλπάζει ανεξέλεγκτος και τα θύματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, με την Ιταλία να πληρώνει τον βαρύτερο φόρο μέχρι στιγμής.

Σε μια κίνηση που σκοπό έχει να κατανοήσουμε την σημασία της αυστηρής καραντίνας, οι Financial Times συγκέντρωσαν τα δεδομένα από κάθε χώρα και τα προβάλλουν σε ένα διάγραμμα.

Το σημείο έναρξης, κάτω αριστερά, αποτελεί τη μέρα που κάθε χώρα ανακοινώνει το δέκατό της θάνατο.

Όπως φαίνεται 10 μέρες μετά την ανακοίνωση του δέκατου θανάτου, η Ιταλία, η Ισπανία και η Βρετανία είχαν περισσότερους νεκρούς σε σχέση με την Κίνα.

Εντυπωσιακή είναι η πορεία της Ιαπωνίας, του Χονγκ Κονγκ, της Σιγκαπούρης και της Νότιας Κορέας, οι οποίες κάνοντας από νωρίς τεστ σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού περιόρισαν τόσο τα κρούσματα όσο και τον αριθμό των νεκρών.

Με αστερίσκο, φαίνεται η μέρα που αποφασίστηκε lockdown στις χώρες όπου εφαρμόστηκε αυτό το μέτρο.

Δείτε LIVE την εξέλιξη του στον κόσμο ΕΔΩ 

Η σύγκριση με τις άλλες χώρες – Σε καλό σημείο η Ελλάδα

Σε μεγαλύτερη εικόνα που περιλαμβάνει περισσότερες χώρες, απομονώνεται κάθε χώρα σε σχέση με το παραπάνω γράφημα.

Το σημείο έναρξης, κάτω αριστερά, αποτελεί τη μέρα που κάθε χώρα ανακοινώνει το εκατοστό της κρούσμα.

Όσο πιο ανηφορική είναι η γραμμή της κάθε χώρας, τόσο πιο ανεξέλεγκτη η εξάπλωση του ιού.

Η Ελλάδα μέχρι στιγμής παρουσιάζει καλή εικόνα: Αν και στην αρχή ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων είναι απότομος, πιο μετά σταθεροποιείται σε σχέση με χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Από το παραπάνω διάγραμμα προκύπτουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

Στις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται κατά περίπου 33% τη μέρα, ένδειξη ότι χώρες όπως η Ισπανία για παράδειγμα μπορεί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις ανάλογες με αυτές που αντιμετωπίζει η Ιταλία. Χώρες όπως η Τουρκία, το Πακιστάν αλλά και το Λουξεμβούργο, δείχνουν ακόμα πιο απότομη εξάπλωση του ιού μετά την ανακοίνωση του 100ου κρούσματος. Ασιατικές χώρες όπως η Σιγκαπούρη και του Χονγκ Κονγκ που πήραν πιο αυστηρά μέτρα φαίνεται πως κατάφεραν να έχουν μια πιο αργή εξάπλωση των κρουσμάτων στον πληθυσμό.

Μία σημαντική παράμετρος

Φυσικά, τα παραπάνω διαγράμματα δεν μπορούν να είναι εντελώς ακριβή. Διαφορετικό είναι το εύρος των εξετάσεων στον πληθυσμό και το επίπεδο του συστήματος υγείας σε κάθε χώρα.

Επίσης, αρκετές χώρες κρύβουν κρούσματα και θανάτους, όπως οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της νοτιοανατολικής Ασίας.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, το μειονέκτημα της χώρας μας είναι ο πολύ μικρότερος αριθμός κρεβατιών εντατικής θεραπείας – αναλογικα με τον πληθυσμό των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και πιο αργή να είναι η εξάπλωση των κρουσμάτων, το σύστημα υγείας θα βρει τα όριά του πιο σύντομα σε σχέση με άλλες χώρες με καλύτερες υποδομές.

Έπαινοι από το Reuters για τα αυστηρά μέτρα στην Ελλάδα

Πάντως, το πρακτορείο Reuters αναφέρθηκε στη «γρήγορη λήψη μέτρων στην Ελλάδα» σε σχέση με άλλες χώρες. Στο δημοσίευμα αξιολογείται θετικά η γρήγορη αντίδραση της Ελλάδας, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, με το σταδιακό κλείσιμο από τις 10 Μαρτίου όλων των χώρων δημόσιων συναθροίσεων.

«Σε γενικές γραμμές οι Έλληνες υπάκουσαν στην κυβερνητική οδηγία και παρέμειναν σπίτι, ωστόσο η συμπεριφορά λίγων «επιπόλαιων» που αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και κατέφυγαν στα νησιά ή στα εξοχικά τους ανάγκασε την Κυβέρνηση να προβεί σε αυτό το μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού» αναφέρει το Reuters. Με την επιβολή αυτών των αυστηρών μέτρων τόσο σύντομα σε σχέση με άλλες χώρες, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να περιορίσει τη διασπορά του κοροναϊού και να αποφύγει έτσι την εικόνα της Ιταλίας.

Προειδοποίηση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από τον ΠΟΥ

Προειδοποίηση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι η καταπολέμηση του κορωναϊου πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως στον περιορισμό της κοινωνικής ζωής, ώστε να βρεθούν και να απομονωθούν εκείνοι που έχουν προσβληθεί, απηύθυνε σε συνέντευξη του στο BBC ο επικεφαλής της διαχείρισης της κρίσης του ΠΟΥ Μαικ Ραίαν.

Προειδοποίησε επιπλέον ότι ο κίνδυνος με τους περιορισμούς εξόδου είναι ότι, εάν δεν ληφθούν παράλληλα και ισχυρά μέτρα υγείας, ο ιός απειλεί να εξαπλωθεί και πάλι όταν αυτοί αρθούν. Ο ίδιος συνέστησε, στην Ευρώπη να αυξήσει μαζικά τον αριθμό των τεστ εντοπισμού ασθενών για την καταστολή της μετάδοσης.

Εν τω μεταξύ ο ΠΟΥ, απηύθυνε και νέα παρότρυνση στους πολίτες, να συνεχίσουν στην διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου να φροντίζουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία που θα τους βοηθήσει μακροπρόθεσμα, να αντιμετωπίσουν και πιθανή προσβολή από τον κορωναιό. Επισημαίνει ότι είναι φυσιολογικό οι πολίτες να αισθάνονται άγχος, σύγχυση και φόβο, μια ψυχολογική επιβάρυνση που μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί μέσω τηλεφωνικών ή διαδικτυακών συζητήσεων με συγγενείς και φίλους.

Δείτε την αριθμητική εκτίναξη των κρουσμάτων του ιού κυρίως στην Ιταλία, που υποτίμησε το γεγονός και δεν έλαβε νωρίς μέτρα.
Το βίντεο, πραγματικά σοκάρει.
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις