Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Πόνος στην μέση: Πώς να αντιμετωπίσετε τα «πιασίματα»
PLUS

Πόνος στην μέση: Πώς να αντιμετωπίσετε τα «πιασίματα»

Πόνος στην μέση: Οι 8 στους 10 ενήλικες θα πιαστούν κάποια στιγμή της ζωής τους στη μέση.

Πόνος στην μέση: Ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) είναι μία από τις πιο συχνές ενοχλήσεις που δυσχεραίνει σημαντικά την κινητικότητα του ατόμου.  Τα αίτια πρόκλησης του πόνου είναι ποικίλα. Μπορεί να ξεκινούν από μια απότομη κίνηση που προκάλεσε μυϊκό σπασμό, και να φτάνει στην παρατεταμένη κακή στάση του σώματος ή το λανθασμένο τρόπο με τον οποίο σηκώσατε τη λεκάνη με τα ρούχα, το παιδί ή το εγγόνι σας. Σε σοβαρές περιπτώσεις δεν αποκλείεται να υπάρχει φλεγμονή ή ακόμη και μετακίνηση των μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Εάν η κινητικότητά σας έχει περιοριστεί τότε συνιστάται η ανάπαυση για 1-2 μέρες, ένα μέτρο που έχει διαπιστωθεί ότι είναι αποτελεσματικό. Επίσης μπορείτε να κάνετε χρήση μιας θερμαντικής και αντιφλεγμονώδους αλοιφής, καθώς και μιας θερμοφόρας εάν δεν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε φάρμακα. Εάν επιβάλλεται να είστε σε κίνηση και δεν μπορείτε να το αποφύγετε τότε μια ζώνης οσφύος θα βοηθήσει να μην επιδεινωθεί η κατάστασή σας. Εάν ο πόνος δεν υποχωρεί και γίνεται εντονότερος ή επεκτείνεται στο πόδι θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Τι να κάνετε για τους πόνους στην μέση

1. Διορθώστε τη στάση του σώματός σας

Πρακτικά αυτό σημαίνει να κάθεστε σωστά σε μια εργονομικά σχεδιασμένη καρέκλα στο γραφείο, να κοιμάστε σε εμβρυϊκή θέση που δεν επιβαρύνει τη μέση (και όχι μπρούμυτα), να μην βουλιάζετε στον καναπέ και να περπατάτε τραβώντας την κοιλιά σας προς τα μέσα και ισιώνοντας την πλάτη.

2. Δυναμώστε τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους μύες σας

Πρόκειται για τους βασικούς μύες που στηρίζουν την σπονδυλική σας στήλη. Η πιο απλή λύση είναι να ξεκινήσετε γυμναστική στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι. Σημειώστε ότι η μέθοδος Pilates αποτελεί την νο1 επιλογή για την ενδυνάμωση της κοιλιακής χώρας και την θωράκιση της οσφυικής μοίρας από μελλοντικά προβλήματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις