Αρσένης – Τζαναβάρα: Επιμένει στα υπονοούμενα για τον θάνατο της δημοσιογράφου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρσένης – Τζαναβάρα: Επιμένει στα υπονοούμενα για τον θάνατο της δημοσιογράφου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Αρσένης - Τζαναβάρα: Ο βουλευτής του Γιάνη Βαρουφάκη άφησε υπονοούμενα ότι η δημοσιογράφος πέθανε από τον κορονοϊό και το κρύβουν.

24.03.2020 | 12:53

Αρσένης – Τζαναβάρα: Παρά το κράξιμο που “έφαγε” από σχεδόν τους πάντες για την ανόητη ανάρτησή του για τον θάνατο της δημοσιογράφου Χαράς Τζαναβάρα, με αναφορές ότι η δημοσιογράφος της πρώην Ελευθεροτυπίας έφυγε από κορονοϊό και το κρύβουν, ο βουλευτής του Γιάνη Βαρουφάκη Κρίτων Αρσένης επανέρχεται. Και επιμένει για την βασιμότητα των ερωτημάτων που θέτει, αφαιρώντας όμως τα υπονοούμενα περί κορονοϊού. Ισχυρίζεται δε ότι έθεσε τα ερωτήματα βασιζόμενος σε αναφορές συγγενικού προσώπου της δημοσιογράφου, αν και την όλη ιστορία διέψευσε οργισμένος ο αδελφός της θανούσης, τα δε πραγματικά περιστατικά διέψευσε και ο ΕΔΟΕΑΠ . Μάλιστα, δίνει στη δημοσιότητα μήνυμα που υποστηρίζει ότι έστειλε συγγενικό πρόσωπο της αγαπημένης δημοσιογράφου.

Η οργή για την ανάρτηση του Κίμωνα Αρσένη ήταν τόσο μεγάλη, που ορισμένοι πολιτικοί έφθασαν να τον χαρακτηρίσουν “νούμερο”, ενώ οργισμένες ήταν και οι αντιδράσεις των συναδέλφων της Χαράς Τζαναβάρα στην ΕφΣυν.

Η καταγγελία του Κρίτωνα Αρσένη – «Αποκρύπτουν θανάτους από τον κορωνοϊό;»

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης, προχώρησε σε μια σοβαρή καταγγελία αναφορικά με τον θάνατο της Χαράς Τζαναβάρα, συνδέοντας τον θάνατο της δημοσιογράφου με τον κορωνοϊό. «Αποκρύπτουν θανάτους από Κορονοϊό; Η απώλεια της δημοσιογράφου Χαράς Τζαναβάρα κρύβει μια τρομακτική ιστορία. Της είχαν δώσει οδηγία να μην πάει σε νοσοκομείο, λόγω προβλήματος στην καρδιά της. Της πήγαιναν συγγενείς φαγητό με προφυλάξεις. Συνέχιζε να μην επανέρχεται, οι γιατροί του ταμείου της έλεγαν όλα καλά, να παρακολουθεί τον πυρετό. Ζήτησε να πάει κάποιος γιατρός να την δει στο σπίτι, αφού δεν της επέτρεπαν να πάει στο νοσοκομείο. Της είπαν δεν χρειάζεται. Πήρε τους γιατρούς ΣΟΣ, που έρχονται σπίτι, της είπαν χρειάζονται άδεια από τον ΕΟΔΥ. Πήρε τον ΕΟΔΥ για να δώσει άδεια στους γιατρούς ΣΟΣ, της είπαν θα το εξετάσουν.

Τους ξαναπήρε την επόμενη μέρα, το εξετάζουν ακόμη μάλλον. Επίσης ο ΕΟΔΥ δεν επιτρέπει καν να γίνει νεκροψία σε ύποπτα κρούσματα κορονοϊού. Τελικά η Χαρά θεωρείται θύμα του Κορονοϊού; Όχι βέβαια, αφού κανονικά δεν δέχονται καν να κάνουν νεκροψίες. Ζητούσε να της κάνουν τεστ και δεν της έκαναν. Άτομο υψηλού κινδύνου παίρνει οδηγία να μείνει σπίτι, να μην πάει στο δημόσιο νοσοκομείο, να μην της δοθεί η άδεια να την δει ιδιώτης γιατρός, χωρίς να της δίνεται καν η δυνατότητα για ένα τεστ, και εν τέλει χωρίς καν νεκροψία», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Αρσένης.

Η κατηγορηματική διάψευση από τον αδερφό της

Κατηγορηματικά διέψευσε ο αδελφός της δημοσιογράφου Χαράς Τζαναβάρα, που έφυγε από τη ζωή, τις αιτιάσεις του βουλευτή του ΜεΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, σύμφωνα με τις οποίες η Χαρά Τζαναβάρα είναι πιθανότατα θύμα του κορωνοϊού και επιχειρείται απόκρυψη.

Ειδικότερα, με μακροσκελή του ανάρτηση στο facebook o κ. Κώστας Τζαναβάρας αναφέρει:

Κι όμως, η Χαρά το κατάφερε. Κατάφερε να φύγει από τον πιο λερωμένο τόπο κάτασπρη. Με το κεφάλι ψηλά. Να μην έχει κανείς το παραμικρό να της προσάψει. Εκτός από εκείνο το κεφάλι μας το δυσκολογύριστο -όχι αγύριστο. Δεν της το χάρισε ούτε το όμορφο αποχαιρετιστήριο της Εφ.Συν. Έπαθε μία απλή φαρυγγίτιδα, πριν από κάπου 25 ημέρες. Είχε επιπλοκή στη δεύτερη αντιβίωση, όταν εμφανίσθηκε πρήξιμο στο μάτι. Είχε εδώ και σχεδόν 28 χρόνια μεταλλική βαλβίδα στην καρδιά της. Μπορεί να είναι και ρεκόρ.

Δεν με άκουσε να κάνει εισαγωγή σε νοσοκομείο. Ανησυχούσα που έβγαζε προβλήματα. Αλλά είχε μάλλον δίκιο λέγοντας για την τρέχουσα κατάσταση και τους κινδύνους. Ήταν σε επικοινωνία με γιατρούς. Την Παρασκευή, είχε ελαφρύ πυρετό. Πήρε ντεπόν και της έπεσε αμέσως. Αλλά εμφανώς είχε καταβληθεί. Πονούσε το κορμί της. Αλλά αισιοδοξούσε.

Δεν θα εκπλαγώ να την βγάλουν με κορωνοϊό. Τα παιδιά μου, που ήρθαν χθες βράδυ στο χωριό να μου το πουν, μου είπαν ότι όχι μόνο την πήραν για νεκροψία, αλλά τους ζήτησαν και πήραν τα κλειδιά του σπιτιού της. Ήδη, κάποιοι εκμεταλλεύονται την εκρεμμότητα, σπέρνοντας ασύστολα τα αθώα ερωτήματά τους. Σπέρνουν φόβο ότι πέθανε από κορωνοϊό, και δήθεν το κρύβουν. Από πλευράς μου, είμαι για μία ακόμη φορά απέναντι σε απίστευτη σύμπτωση. Χθες μόλις, υπέγραφα το διαδικτυακό άρθρο «Τα καλά του κορωνοϊού», μιλώντας για «τσεκουριά» με θετικά αποτελέσματα. Δεν μπορούσα να φαντασθώ τι τσεκουριά θα με έβρισκε, και μάλιστα για δεύτερη φορά. Και πάνω που η 94χρονη μάνα μας έχει ξεχάσει την πρώτη απώλεια του ’82, έχω να βρω λόγια να της εξηγήσω.

Ευχαριστώ από καρδιάς για τη συμπαράσταση, αλλά ζητώ και κατανόηση. Και εύχομαι ολόψυχα στην Εφ. Συν. να βρει κουράγιο να προσπαθήσει να την αναπληρώσει.

Τι έγραψε σήμερα ο Κρίτων Αρσένης:

Τις τελευταίες ώρες παρακολουθώ με πραγματικό ενδιαφέρον τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ανάρτησή μου στον λογαριασμό μου στο Facebook για τον θάνατο της δημοσιογράφου Χαράς Τζαναβάρα. Η ανάρτηση είναι ακριβής αντιγραφή της έγγραφης μαρτυρίας προσώπου από τον στενό συγγενικό κύκλο της Χαράς. Οι πληροφορίες, που παρατίθενται αυτολεξεί, μου προκάλεσαν θλίψη και πολλά ερωτηματικά για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εν μέσω μίας επικίνδυνης πανδημίας.

Τα παραπάνω θέλησα και να αναδείξω, αφού ζήτησα εγγράφως την σχετική άδεια, επιλέγοντας να το κάνω μέσα από την ανάρτηση μου, καθώς η Βουλη υπολειτουργεί και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η ανάρτησή μου υπαγορεύτηκε από λόγους δημοσίου συμφέροντος και ειλικρινούς αγωνίας για τη δημόσια υγεία. Καμία πολιτική σκοπιμότητα ή μικροπολιτικό παιχνίδι λόγω δημοσιότητας της εκλιπούσας. Η στάση μου θα ήταν η ίδια για κάθε κάτοικο αυτής της χώρας.

Και ενώ οι λόγοι που οδήγησαν στην απώλεια της Χαράς θα αναζητηθούν ενδελεχώς από την οικογένεια και τους συναδέλφους της στην Εφημερίδα των Συντακτών, τα ερωτήματα για την κατάσταση του συστήματος υγείας παραμένουν και αφορούν χιλιάδες πολιτών.

Ποιες είναι οι διαδικασίες καταγραφής της εξάπλωσης του ιού και των κρουσμάτων, όταν η βασική οδηγία παραμένει το “Μένουμε σπίτι” χωρίς στην πράξη τη δυνατότητα επίσκεψης ιατρού κατ’οίκον; Πόσα είναι τα διαθέσιμα τεστ στα δημόσια νοσοκομεία, πόσα αντιδραστήρια λειτουργούν για να διενεργηθούν οι εξετάσεις; Πόσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν γίνει μέχρι στιγμής από τις δύο χιλιάδες θέσεις που εξήγγειλε ο Υπουργός κ. Κικίλιας; Πόσο συχνά απολυμαίνονται τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν τους ασθενείς στα νοσοκομεία; Υπάρχει έστω και μία διαθέσιμη κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αυτή τη στιγμή; Πόσο προφυλαγμένο είναι το προσωπικό των νοσοκομείων –ιατρικό και μη; Οι καθημερινές πλέον καταγγελίες από την ένωση των νοσοκομειακών γιατρών δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Και το ερώτημα που προκύπτει και από την απώλεια της αγαπητής Χαράς Τζαναβάρα και οφείλουμε να απαντήσουμε είναι το εξής: είναι επαρκής η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ατόμων που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες ή εν μέσω μίας πανδημίας τα άτομα αυτά καλούνται να αντιμετωπίσουν μόνα τους πιθανές ασθένειες, οι οποίες στο υπόβαθρο μιας χρόνιας πάθησης ή βλάβης μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για τη ζωή τους;

Αν η οδηγία “Μένουμε σπίτι” δεν συνοδεύεται από ένα επαρκώς στελεχωμένο, σε ετοιμότητα και εξοπλισμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, τότε είναι ένα κενό γράμμα που μεταθέτει την ευθύνη προστασίας της δημόσιας υγείας από το κράτος και την κυβέρνηση στο κάθε άτομο ξεχωριστά.

Το “Μένουμε σπίτι” είναι η συλλογική ευθύνη των πολιτών, που με περισσή φροντίδα έχουν ήδη αναλάβει, και έρχεται να συναντήσει και να συμπληρώσει τον κρατικό μηχανισμό διαχείρισης αυτής της κρίσης, στην καρδιά του οποίου βρίσκεται ένα λειτουργικό και καθολικά προσβάσιμο σύστημα υγείας.

Η ανάρτηση αυτή είχε στόχο να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, για τα μεγάλα κενά στην προστασία των ευπαθών ομάδων και των μεγαλύτερων σε ηλικία συνανθρώπων μας, οι οποίοι και οι οποίες στήριξαν με την εργασία μιας ολόκληρης ζωής τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δημόσια νοσοκομεία ακριβώς για να τους στηρίξουν κι εκείνα με τη σειρά τους όταν θα τα χρειαζόντουσαν, σε οποιαδήποτε συνθήκη.

Ακόμη και τώρα, έστω και τελευταία στιγμή, καλούμε την κυβέρνηση να στηρίξει τα δημόσια νοσοκομεία με μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σε μόνιμες θέσεις εργασίας, να ανοίξει τώρα νέες μονάδες εντατικής θεραπείας, να προμηθεύσει όλο εκείνο τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό για να στηριχτεί η ηρωική προσπάθεια των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Ακόμη και τώρα, έστω και τελευταία στιγμή, καλούμε την κυβέρνηση να ξεπεράσει την εγγενή ιδεολογική της αποστροφή προς το δημόσιο σύστημα υγείας, να ξεχάσει τις δεσμεύσεις της για ιδιωτικοποίηση των ήδη διαλυμένων από τα πολύχρονα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας νοσοκομεία, που και η ίδια στήριξε είτε κυβερνώντας, είτε στην αντιπολίτευση, και να επενδύσει τους πόρους που απελευθερώνονται από το πρωτογενές πλεόνασμα στην φροντίδα της δημόσιας και δωρεάν υγείας. Χωρίς δεύτερη σκέψη.

Exit mobile version