Επόμενες μέρες κορoνοϊός: Στην πρωινή εκπομπή του ANT1 «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε το πρωί ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ο οποίος τόνισε για ακόμα μία φορά ότι το μόνο μας όπλο, επειδή δεν έχουμε φάρμακα ή εμβόλιο, είναι η παραμονή μας στο σπίτι, για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού. «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Δεν μας εφησυχάζουν τα χαμηλά νούμερα, γιατί ξέρουμε ότι τις επόμενες μέρες η επιδημία θα ανέβει και θα δείξει τα “δόντια” της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας και πρόσθεσε ότι πρέπει «να είμαστε έτοιμοι και να είμαστε σπίτια μας».
Έκανε, δε, ιδιαίτερη αναφορά στην τήρηση των μέτρων απομόνωσης για τις επόμενες 15 μέρες. «Να τηρήσουμε τα μέτρα με ιδιαίτερη αυστηρότητα. Εδώ θα παιχτεί το παιχνίδι. Όσο καθυστερούμε τον ιό, τόσο μικρότερο θα είναι το χτύπημα που θα έχουμε», είπε ο καθηγητής και συμπλήρωσε: «Να δείξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμόρφωση. Να βγαίνουμε από το σπίτι μας μόνο για σημαντικούς λόγους. Να κρυφτούμε από τον ιό. Να μη μας βρει, για να περάσουμε τον Απρίλιο με όσο το δυνατό λιγότερες ζημιές». «Έχουμε νέο ιό, δεν έχουμε αντισώματα, δεν έχουμε φάρμακα και εμβόλια. Το μόνο όπλο μας είναι η καραντίνα. Είναι το τελευταίο χαρτί, να το παίξουμε καλά και να το χρησιμοποιήσουμε σωστά, αλλιώς μας περιμένει καταστροφή», επεσήμανε ο Νίκος Σύψας.
Κανείς δεν είναι προστατευμένος
Όσο για τις νεότερες ηλικίες, ο καθηγητής τόνισε ότι «στην Ιταλία το 10% των διασωληνωμένων είναι 20-40 ετών. Κανείς δεν είναι προστατευμένος. Ο κορωνοϊός είναι αμείλικτος και είμαστε όλοι ευάλωτοι». «Παίζει ρόλο η υγρασία και η θερμοκρασία. Να μην περιμένουμε, όμως, από τον καιρό να μας σώσει, αλλά από τον εαυτό μας», ανέφερε ο κ. Σύψας και κατέληξε λέγοντας ότι «αν βασιστούμε στο παράδειγμα της Κίνας και τηρήσουμε τα αυστηρά μέτρα, η καθοδική καμπύλη του ιού στη χώρα μας θα αρχίσει σε περίπου 8 εβδομάδες».
Στην Ελλάδα τα επιδημιολογικά δεδομένα αντλούνται από τα 743 μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τις 26 Φεβρουαρίου και μετά. «Τα δικά μας δεδομένα συμβαδίζουν με τα δεδομένα της παγκόσμιας πορείας αυτής της πανδημίας, που δείχνει ποσοστό 15% να νοσηλεύεται σε νοσοκομεία με μία μέτρια προς σοβαρή κατάσταση και το 5% να είναι σοβαρά νοσηλευόμενοι, διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δεν έχουμε ξεφύγει από αυτή τη νόρμα και οι θάνατοί μας είναι περίπου στα ίδια ποσοστά» εξήγησε χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας, και ανέφερε χαρακτηριστικά τα επιδημιολογικά δεδομένα της Γαλλίας που δείχνουν νοσηλεία αλλά και διασωλήνωση σε αρκετές περιπτώσεις ατόμων νέας ηλικίας στις ΜΕΘ.
Περισσότεροι από 7 στους 10 ασθενείς στην ηλικιακή γκάμα 18-64 χρόνων
«Η δική μας επιδημιολογική εικόνα είναι παρόμοια με αυτή των παγκόσμιων δεδομένων και των δεδομένων από την Κίνα» είπε ο ειδικός. Ποια είναι αυτή; Σε αυτήν την εικόνα μεγάλο μέρος καταλαμβάνουν άτομα ηλικίας 18 έως 64 χρόνων τα οποία προσβάλλονται κατά τεκμήριο από τον νέο κορωνοϊό, αλλά ευτυχώς πρόκειται για τα άτομα που αποτελούν και τους ασθενείς με τα ήπια συμπτώματα. Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, το 75% των ασθενών είναι ηλικίας 18-64 χρόνων. Και μόνο το 20% ανήκει στην ηλικιακή γκάμα άνω των 65 χρόνων.
Ωστόσο, η νόσος Covid-19 είναι θανατηφόρα για ποσοστό τουλάχιστον 15% των ασθενών ηλικίας άνω των 80 που την εμφανίζουν, ενώ δεν έχει τέτοια μοιραία επίπτωση σε ασθενείς νεότερης ηλικίας. Τα στοιχεία των θανάτων που έχουν γίνει γνωστά επιβεβαιώνουν τη θανατηφόρα επίπτωση σε ασθενείς ηλικίας άνω των 80 χρόνων. Οι 20 άνθρωποι που έχουν καταλήξει είχαν μέση ηλικία τα 75 έτη. «Είναι ένας νέος ιός και δεν υπάρχει ανοσία σε κανέναν μας. Όλοι κινδυνεύουμε. Απλά κινδυνεύουν πολύ λιγότερο οι νέοι άνθρωποι, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο οι ηλικιωμένοι και αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα» υπογράμμισε ο ειδικός.
Ένας στους τρεις νοσηλευόμενους διασωληνώνεται
Όπως αναφέρεται στην χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί 191 κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία (25,7% επί του συνόλου των κρουσμάτων) εκ των οποίων τα 59 (ποσοστό 30,9%) διασωληνώθηκαν. Από τους 134 ανθρώπους που νοσηλεύονται σήμερα η πλειοψηφία είναι άνδρες. Από τους 45 διασωληνωμένους, οι περισσότεροι είναι άνδρες και έχουν υποκείμενο νόσημα. Η μέση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. Επι των νοσηλευόμενων οι διασωληνωμένοι καταλαμβάνουν ποσοστό 33,6%. Τέλος, 32 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο.