Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τι κάνω αν νοσήσω από κορονοϊό: Οι οδηγίες Τσιόδρα για το σπίτι
ΕΛΛΑΔΑ

Τι κάνω αν νοσήσω από κορονοϊό: Οι οδηγίες Τσιόδρα για το σπίτι

Τι κάνω αν νοσήσω από κορονοϊό: Ο λοιμωξιολόγος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους χώρους όπου μένουν ηλικιωμένοι και άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας.

Τι κάνω αν νοσήσω από κορονοϊό: Την ανησυχία των Αρχών για ενδεχόμενη μόλυνση από τον κορωνοϊό, ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων σε οίκους ευγηρίας και κέντρα φροντίδας χρόνιων νοσημάτων, εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Κατά την καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, ο κύριος Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη προστασίας των χώρων όπου διαβιούν ηλικιωμένη και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να αποφύγουμε περιστατικά που παρατηρούμε σε γηροκομεία στην Ισπανία, τη Γαλλία και αλλού.

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους χώρους όπου μένουν ηλικιωμένοι και άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως είναι τα γηροκομεία, οι οίκοι ευγηρίας και οι χώροι όπου νοσηλεύονται ηλικιωμένοι που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.
«Ιδιαίτερα εκεί δεν θέλουμε να εισχωρήσει ο ιός», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό «να αναγνωριστούν έγκαιρα σ’ αυτούς τους χώρους όσοι εμφανίζουν ανησυχητικά συμπτώματα ώστε να απομονωθούν και να αντιμετωπιστούν όπως προβλέπουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ».

Κορονοϊός: Στην παραμικρή υποψία, καλέστε τον γιατρό

«Αν έχουμε ηλικιωμένους στην οικογένεια μας, να αποφεύγουμε κάθε επαφή ή σχεδόν κάθε επαφή μαζί τους, ενώ καλό θα ήταν να φροντίζει τους ηλικιωμένους ο ίδιος άνθρωπος» τόνισε και εξήγησε ότι ο άνθρωπος αυτός πρέπει να περιορίσει τις επαφές του στο ελάχιστο για να περιοριστεί ο κίνδυνος να μεταφέρει τον κορωνοϊό στον άνθρωπο που φροντίζει. «Στην παραμικρή υποψία νόσου θα πρέπει άμεσα να γίνεται επικοινωνία με το γιατρό και τον ΕΟΔΥ» και στις περιπτώσεις των ηλικιωμένων τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό μέσα στο σπίτι

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε όμως και σε εκείνους που καλούνται να περάσουν τον κορωνοϊό στο σπίτι τους, λέγοντας ότι είναι σημαντική ή τακτική επικοινωνία με το γιατρό, «να μένουν σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο που θα χρησιμοποιείται μόνο από αυτούς. Η φροντίδα αυτού που έχει συμπτώματα κορωνοϊού θα πρέπει να γίνεται μόνο από ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου», τόνισε.

Κορονοϊός: Καλό πλύσιμο χεριών, απολύμανση

Όπως είπε, καλό είναι «να περιορίζει ο ασθενής τις μετακινήσεις στο σπίτι. Αν υπάρχει μάσκα να τη φοράει αυτός που φροντίζει εκείνον που νοσεί» και αν δεν υπάρχει μάσκα θα μπορεί να χρησιμοποιεί ένα μαντήλι που θα αφαιρείται και θα πλένεται σε υψηλή θερμοκρασία.

Επίσης, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό το πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή, που ίσως έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, αλλά και πριν και μετά από όλο τον κύκλο εργασιών στο σπίτι. Από το μαγείρεμα, τη χρήση τουαλέτας το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων. Τέλος ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη απολύμανση των επιφανειών η οποία όπως είπε μπορεί να γίνεται με διάλυμα που περιέχει 4 κουταλάκια του τσαγιού χλωρίνη σε ένα λίτρο νερό.

«Ακόμα και άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι μπορεί να έχουν μολυνθεί χωρίς να το γνωρίζουν. Είναι σημαντικό να τηρούνται οι 14 μέρες καραντίνας για μέλη της οικογένειας» , ώστε να μην διασπείρουν τον κορονοϊό με μετακινήσεις εκτός σπιτιού, τόνισε.

Γιατί προσβάλλονται περισσότεροι άνδρες και όχι γυναίκες από τον κορωνοϊό;

Ο κ. Τσιόδρας, επανέλαβε ότι ο κορωνοϊός προσβάλλει περισσότερο τους άντρες απ’ ότι τις γυναίκες, και αυτό συμβαίνει και με άλλους παρόμοιους ιούς. «Οι άντρες κάνουν πιο σοβαρές επιπλοκές και χάνουν τη μάχη συχνότερα από τις γυναίκες», επισήμανε, αλλά είπε ότι δεν γνωρίζουμε γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό και συμπλήρωσε ότι «εκτιμούμε πως πιθανότατα σχετίζεται με τον τρόπο ζωής των ανδρών καθώς καπνίζουν περισσότερο και κάνουν κατάχρηση αλκοόλ.

Από την άλλη φαίνεται μια ευεργετική συσχέτιση των ορμονών με τον κορονοϊό «οι οποίες ενδέχεται να δρουν προστατευτικά για τις γυναίκες», όπως είπε. Ούτως ή άλλως γνωρίζουμε ότι «οι γυναίκες έχουνε καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα από τους άνδρες», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις