Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός απάτες: Οδηγίες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός απάτες: Οδηγίες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Κορονοϊός απάτες: Fake news που βλέπουν το φως στο διαδίκτυο και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο

Κορονοϊός απάτες: Fake news, η υιοθέτηση του περιεχομένου των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές η ακόμη και στο θάνατο ανθρώπους που αγωνιούν για την επέλαση του κορονοϊού, έχουν μπει στο στόχαστρο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Ήδη, ενημερώνει η Αστυνομία, έχει αρχίσει ο σχηματισμός δικογραφιών, μετά από καταγγελίες πολιτών για ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο, όπου προτείνονται θεραπείες, προϊόντα και σκευάσματα για την αντιμετώπιση του φονικού ιού. Μαζί με τα παραπάνω σοβαρά για την υγεία των πολιτών, η Δίωξη πληροφορεί σε συνεργασία με την Ιντερπόλ, για μια σειρά απατών τις οποίες μετέρχονται σπείρες ημεδαπών και διεθνών δραστών, προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα η προσωπικά στοιχεία χρηστών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε εγκληματικές ενέργειες.

Ήδη οι καταγγελίες αναφέρονται σε ιστοσελίδες που έχουν δημιουργηθεί τελευταία και μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου «πουλάνε» δήθεν μάσκες, γάντια και αντισηπτικά και σε δράστες, που όπως συνέβαινε με τα τροχαία-«μαϊμού», έτσι και τώρα τηλεφωνούν σε ανύποπτους πλην φοβισμένους πολίτες και προσποιούμενοι γιατρούς η νοσηλευτές, αναφέρουν ότι συγγενής τους έχει προσβληθεί από κορονοϊό και ζητούν χρήματα για τη νοσηλεία του!!!

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Κορονοϊός απάτες: Η περιγραφή της Ελληνικής Αστυνομίας

Ιδού, πως περιγράφει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος την αλυσίδα των επικίνδυνων απατών «στα χρόνια του κορονοϊού». «Το τελευταίο διάστημα», αναφέρει, «στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος περιέρχονται καταγγελίες πολιτών και ενημερώσεις από την Interpol και τη Europo l για πολλές περιπτώσεις διαδικτυακών απατών, από δράστες που εκμεταλλευόμενοι την ανησυχία των πολιτών εξαιτίας του κορονοϊού (COVID–19), επιχειρούν να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Οι τρόποι δράσης των απατεώνων

Συγκεκριμένα, οι δράστες επιχειρούν να εξαπατήσουν τα θύματά τους με τις ακόλουθες μεθοδολογίες-τρόπους δράσης:

Απατηλές ιστοσελίδες, πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου κ.λπ., που εμπορεύονται προϊόντα υψηλής ζήτησης (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.α.) Οι δράστες εκμεταλλεύονται την αυξημένη ζήτηση για μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.λπ. υλικά και δημιουργούν απατηλές ιστοσελίδες, πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσποιούμενοι ότι πωλούν τα συγκεκριμένα είδη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούν και επωνυμίες γνωστών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό, προκειμένου να γίνονται πειστικοί. Ακολούθως, ζητούν από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να προπληρώσουν τις παραγγελίες με εμβάσματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, συνήθως του εξωτερικού, πλην όμως οι υποτιθέμενες παραγγελίες δεν παραδίδονται ποτέ και οι δράστες διακόπτουν κάθε επικοινωνία, ενώ οι απατηλές ιστοσελίδες ή πλατφόρμες απενεργοποιούνται.

 

Απάτες με τη μέθοδο ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phishing)

Οι δράστες αποστέλλουν απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προερχόμενα δήθεν από εθνικές ή παγκόσμιες υγειονομικές Αρχές και περιέχουν είτε συνδέσμους (links), είτε συνημμένα αρχεία, με υποτιθέμενες χρήσιμες πληροφορίες για την προστασία από τη διάδοση του ιού. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν είτε να υποκλέψουν διαπιστευτήρια εισόδου των χρηστών (λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικής τραπεζικής κ.α.) είτε να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στο υπολογιστικό σύστημα των παραληπτών και να αποσπάσουν ευαίσθητες πληροφορίες.

Τηλεφωνικές απάτες

Οι δράστες καλούν τηλεφωνικά ανυποψίαστους πολίτες, συνήθως ηλικιωμένους και προσποιούμενοι συγγενικά τους πρόσωπα δηλώνουν ότι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή κλινικές, διότι μολύνθηκαν από τον ιό. Οι δράστες για να γίνουν πιο πειστικοί πραγματοποιούν και επιπλέον κλήσεις, προσποιούμενοι ιατρούς ή διευθυντές των νοσοκομείων ή κλινικών, για την επιβεβαίωση της περίθαλψης. Με το τρόπο αυτό οι δράστες προσπαθούν να πείσουν τα θύματά τους να πληρώσουν το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης μέσω εμβάσματος ή παραδίδοντας μετρητά σε άτομα που προσποιούνται εκπροσώπους της υποτιθέμενης κλινικής και εμφανίζονται στην οικία τους.

Ψευδείς ειδήσεις

Επιπλέον, η Διεύθυνση Δίωξης ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχθηκε καταγγελίες σχετικά με ψευδείς ειδήσεις (fakenews), που δημοσιεύονται και αναπαράγονται στο διαδίκτυο, οι οποίες αφορούν είτε γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας για το θέμα του κορωνοϊού, είτε προτεινόμενες θεραπείες, προϊόντα και σκευάσματα για την αντιμετώπισή του, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ανά περίπτωση σχηματίζονται σχετικές δικογραφίες.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες:

  • Μην ανοίγετε ύποπτους ηλεκτρονικούς συνδέσμους (links) ή ύποπτα επισυναπτόμενα αρχεία που λαμβάνετε μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Να αναβαθμίζετε και να ενημερώνετε το λογισμικό τεχνικής ασφαλείας.
  • Να πραγματοποιείτε αγορές μόνο από αξιόπιστους πωλητές-ηλεκτρονικά καταστήματα και να ελέγχετε τις κριτικές των πελατών τους.
  • Μην ανταποκρίνεστε σε ύποπτα μηνύματα ή κλήσεις.

Προσοχή και δυσπιστία

  • Να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν εντοπίζετε στο διαδίκτυο προς πώληση, προϊόντα που φαίνεται να έχουν εξαντληθεί στην αγορά.
  • Αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή, διατηρείστε επιφυλάξεις γιατί μάλλον δεν είναι πραγματική.
  • Να ενημερώνεστε από έγκυρες και επίσημες πηγές και μη μοιράζεστε ειδήσεις και δημοσιεύσεις που δεν προέρχονται από αξιόπιστες πηγές.
  • Μην κάνετε δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις χωρίς να ελέγχετε τη γνησιότητα και αξιοπιστία τους.
  • Απευθυνθείτε στις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές όταν αντιληφθείτε ότι πέσατε θύμα απάτης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στη ΜΕΘ του “Ευαγγελισμού” με κορωνοϊό ο Δημήτρης Κρεμαστινός

Το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας για τον επαναπατρισμό των «εγκλωβισμένων» Ελλήνων στην Αγγλία

Γραμμές πρώτης ιατρικής βοήθειας και ψυχολογικής υποστήριξης από τον Δήμο Αθηναίων

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις