Κορονοϊός Ελλάδα: Μία από τις πλέον σημαντικές επιπτώσεις της λοίμωξης από τον κορωνοϊό Covid-19 είναι και η ψυχική επιβάρυνση του πληθυσμού.
Κορονοϊός Ελλάδα: Ο δήμος Αθηναίων έθεσε σε λειτουργία γραμμές υποστήριξης σε θέματα ιατρικής βοήθειας και ψυχολογικής υποστήριξης, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 το πρωί με 6 το απόγευμα. Η Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης (τηλ. 210 3637365) λειτουργεί με τρεις ψυχολόγους και μία κοινωνική λειτουργό ενώ των Πρώτων Βοηθειών (210 3638049) στελεχώνεται με ιατρούς και επισκέπτες/επισκέπτριες υγείας από τα Δημοτικά Ιατρεία.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του δήμου, μια από τις πλέον σημαντικές επιπτώσεις της λοίμωξης από τον κορωνοϊό Covid-19 είναι και η ψυχική επιβάρυνση του πληθυσμού, αφενός λόγω της πανδημίας αφετέρου λόγω του αναγκαίου για τη Δημόσια Υγεία περιορισμού των μετακινήσεων. «Οι πληγές και τα προβλήματα που προκαλεί αυτή η πανδημία είναι πολλαπλά και πολυεπίπεδα. Συντονίζουμε όλες τις υφιστάμενες υπηρεσίες μας αλλά δημιουργούμε και νέες συνθήκες για την εξυπηρέτηση των πολιτών, με έναν στόχο. Να συνεχίσει ο δήμος μας να βρίσκεται μέσα σε κάθε σπίτι, να είναι παρών με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.
Γερμανός ψυχίατρος αναλύει τις συνέπειες της απομόνωσης
Το βασικότερο ερώτημα που τίθεται αυτές τις μέρες είναι, πόσο καιρό μπορεί ο άνθρωπος να αντέξει έτσι αποκομμένος και μακριά από άλλους ανθρώπους, μακριά από την δική του κανονικότητα. Στο ερώτημα ο Γερμανός ψυχίατρος Μάνφρεντ Σπίτσερ κάνει ένα σημαντικό διαχωρισμό. Μιλώντας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο υποστηρίζει ότι η κοινωνική απόσταση, ή και απομόνωση στην ακραία της μορφή, δεν ισοδυναμεί με μοναξιά. Η μια είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα, η άλλη ένα υποκειμενικό συναίσθημα».
«Το ένα δεν συνδέεται οπωσδήποτε με το άλλο. Δηλαδή, δεν αισθάνεται μοναξιά όποιος είναι σε απομόνωση, γιατί πολλοί δεν βρίσκονται σε απομόνωση, αλλά αισθάνονται παρ’ όλα αυτά μόνοι. Ωστόσο, επισημαίνει ο επιστήμονας, η κοινωνική απομόνωση μπορεί να οδηγήσει στη μοναξιά. Και εδώ ακριβώς είναι ο κίνδυνος. Τι κάνουμε λοιπόν; Θα μας στρίψει ή μπορούμε να διαχειριστούμε τη νέα κατάσταση;
«Είμαστε κύριοι του εαυτού μας»
«Ως ψυχίατρος μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα, όπως αυτό της μοναξιάς, που δεν θα μπορούν να τα αντέξουν ορισμένοι, και με τα μέτρα αυτά θα υποφέρουν» παραδέχεται ο Μάνφρεντ Σπίτεσερ. «Αλλά ευτυχώς δεν θα είναι για όλους έτσι. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω από την εμπειρία μου ότι πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε, ότι Θεέ μου, δεν μπορώ πια να κάνω το ένα και το άλλο, αλλά να σκεφτούμε διαφορετικά, ότι πολλές φορές στρεσαριστήκαμε και βρεθήκαμε υπό πίεση. Τώρα όμως μπορούμε να αλλάξουμε σκέψεις και να αποδεχθούμε ότι ο κόσμος γυρίζει πιο αργά, ότι τώρα είμαστε κύριοι του εαυτού μας και να επιλέγουμε αυτό που θα κάνουμε και να το κάνουμε».