Κρούσματα Ελλάδα: Περισσότεροι από 22.000 θάνατοι έχουν καταγραφεί και 119.000 άνθρωποι ανέρωσαν και έγιναν καλά, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας που έδωσε 71 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, με τον συνολικό αριθμό ασθενών από τον Covid-19 να είναι 892. Από αυτούς, 57 συμπολίτες νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 54 είναι διασωληνωμένοι. Ο λοιμωξιολόγος ανακοίνωσε νέους 4 καταγεγραμμένους θανάτους και 26 θανάτους συνολικά στη χώρα. Η μέση ηλικία των νεκρών από τον κορωνοϊό στη χώρα είναι τα 73 έτη. Από αυτούς 21 είναι άνδρες και 5 γυναίκες, όλοι ηλικιωμένοι και με υποκείμενα νοσήματα, εκτός από ένα περιστατικό. Τέλος, 42 άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν αφού βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, πήραν εξιτήριο.
«Είμαστε ακόμη μέσα στη μάχη, να μην πω στην αρχή της μάχης» δήλωσε στη συνέχεια ο Σωτήρης Τσιόδρας και τόνισε για μια ακόμη φορά πως «ο ιός μπορεί να προκαλεί ο σοβαρά προβλήματα και σε νέους ανθρώπους». Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης οι νεκροί στην Ελλάδα έχουν φτάσει τους 25. Και αυτό διότι κατέληξαν σήμερα τρεις συμπολίτες μας από Ξάνθη, Κοζάνη και Γλυφάδα. Για την επιπλοκή που έχει περιγραφεί σε αρκετούς Κινέζους, νέους ανθρώπους χωρίς νοσηρότητες καθώς και στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, η οποία στοίχισε τη ζωή του Γερμανού καθηγητή στην Κρήτη, μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδας. Όπως είπε πρόκειται για ένα είδος μαζικής θρόμβωσης των πνευμονικών αγγείων, παρότι στον ασθενή χορηγούνταν ειδική αντιπηκτική αγωγή για αυτό τον σκοπό. Δεν φαίνεται η επιπλοκή αυτή να αφορά μεγάλο αριθμό ασθενών.
Δεκαπλασιάστηκαν τα κρούσματα στην Ευρώπη
Ο ΕΟΔΥ με το ευρωπαϊκό κέντρο πρόληψης νοσημάτων παρακολουθεί και εκτιμά την πορεία του κορωνοϊού στην πατρίδα μας και την Ευρώπη, σημείωσε επίσης ο Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως είπε, σε 14 ημέρες ο αριθμός των νέων περιπτώσεων κορωνοϊού ανέβηκε από 3,3 σε 36,1 ανά 100.000 πληθυσμού, δηλαδή 10 φορές πάνω, στην Ευρώπη. Οι επιστήμονες εκτιμούν συνεχιζόμενη μετάδοση και παρόμοια αύξηση δίκην Χουμπέι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εντός των επόμενων ημερών, συνέχισε ο κ. Τσιόδρας.
«Δεν είναι δυνατόν με τα ως τώρα δεδομένα, να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα των μέτρων για τον γενικό πληθυσμό. Η εικόνα από την Ιταλία και την Ισπανία είναι τόσο άσχημη» που τους ανησυχεί, όπως είπε. Ο Έλληνας λοιμωξιολόγος σημείωσε ωστόσο πως χρειάζεται να έχουν θετική ανησυχία και να εμμείνουμε στα μέτρα περιορισμού. «Αν τα μέτρα αρθούν θα ακολουθήσει παρόμοια εικόνα με εκείνη στην Ιταλία» είπε και επανέλαβε πως ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο είναι ιδιαίτερα αυξημένος για ηλικιωμένους και ασθενείς με χρόνια νοσήματα.