Νεκροί Ελλάδα – Κορονοϊός: Συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα, ανέρχονται στα 821 με 134 συμπολίτες να νοσηλεύονται, στην πλειοψηφία τους άνδρες, με τους 53 εξ αυτών να είναι διασωληνωμένοι.
Νεκροί Ελλάδα – Κορονοϊός: Στους 23 έφτασαν οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα με το τελευταίο θύμα στον κατάλογο να είναι ένας στρατιωτικός που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος στρατιωτικός με καταγωγή από την Ξάνθη άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Πέμπτης. Οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για έναν 46χρονο ανθυπασπιστή τεχνικού με υποκείμενο νόσημα και παθολογική παχυσαρκία.Την Τετάρτη είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή άλλοι δύο άνθρωποι στην Ελλάδα: Ένας 42χρονος Γερμανός καθηγητής στην Κρήτη και ένας ηλικιωμένος που νοσηλευόταν στο γενικό νοσοκομείο Ξάνθης και ζούσε σε περιοχή του δήμου Μύκης.
Συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας το απόγευμα της Τετάρτης, ανέρχονται στα 821 με 134 συμπολίτες να νοσηλεύονται, στην πλειοψηφία τους άνδρες, με τους 53 εξ αυτών να είναι διασωληνωμένοι.
Αναζητούνται απαντήσεις για τον 42χρονο Γερμανό στην Κρήτη
Πολύ σοβαρά ερωτήματα εγείρει ο θάνατος του 42χρονου Γερμανού καθηγητή στην Κρήτη, με τις υγειονομικές αρχές να τον αντιμετωπίζουν ως «ειδική περίπτωση». Ο άτυχος άνδρας βρήκε τον θάνατο από τον φονικό κορωνοϊό στην ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ. Τα ερωτήματα εστιάζονται σε ένα και μόνο γεγονός. Πώς γίνεται ένας άνθρωπος χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος είναι καθ’ όλα υγιής, εντυπωσιακά αθλητικός και πανύψηλος περίπου δύο μέτρα να χάνει τη ζωή του από τον νέο κορωνοϊό. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Kρήτης Νίκος Τζανάκης εξήγησε πώς έγινε η ραγδαία επιδείνωση της υγείας του 42χρονου.
Όπως αναφέρει και σύμφωνα με ρεπορτάζ του ekriti.gr, ο άτυχος καθηγητής αντιμετώπιζε την κατάστασή του μέσα στο σπίτι για ένα ορισμένο διάστημα μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή που του δόθηκε η οδηγία να μεταβεί στο νοσοκομείο όπου τις πρώτες ημέρες νοσηλεύτηκε σε απλό θάλαμο καθώς ήταν ελεγχόμενη η κατάστασή του ενώ την περασμένη Δευτέρα αποφασίστηκε να διασωληνωθεί.
Συνάδελφοί του μιλούν για εκείνον με τα καλύτερα λόγια
Όπως εξήγησε ο κ. Τζανάκης, «ήρθαμε αντιμέτωποι με μια επιπλοκή που έχει περιγραφεί σε αρκετούς Κινέζους, νέους ανθρώπους χωρίς νοσηρότητες καθώς και στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, η οποία ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί, παρ’ ότι έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες. Η επιπλοκή είχε να κάνει με την πνευμονική κυκλοφορία δηλαδή ένα είδος μαζικής θρόμβωσης των πνευμονικών αγγείων, με συνέπεια να μην ανταλλάσσεται οξυγόνο και να μην περνά αίμα από την δεξιά πλευρά της καρδιάς προς την αριστερή κυκλοφορία και να σταλεί στο σώμα του, στα υπόλοιπα όργανα δηλαδή ήταν ένα είδος μπλοκ», σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας.
Δυστυχώς, είπε ο κ. Τζανάκης, υπάρχουν και τέτοιες ελάχιστες περιπτώσεις που άνθρωποι χωρίς άλλα υποκείμενα νοσήματα φαίνεται να έχουν αυτή την κατάληξη. Πολύ σημαντικό είναι ότι, σύμφωνα με τον καθηγητή, στο νησί σχεδόν όλα τα κρούσματα είναι εισαγόμενα εκτός δύο περιπτώσεων που ερευνώνται ακόμα και φαίνεται ότι η Κρήτη έχει ιδιαίτερα χαμηλό επιπολασμό της νόσου, καθότι είναι περίπου 2% συνολικά τα θετικά ως προς τα εκτελεσθέντα τεστ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έρχονται άνθρωποι με λοιμώξεις του αναπνευστικού και εντάσσονται στα ύποπτα κρούσματα τους γίνεται το τεστ και μόνο 2% από αυτούς βρίσκονται θετικοί. Αυτό είπε ο καθηγητής είναι μια μεγάλη ελπίδα ότι εδώ στην Κρήτη ακόμη ο ιός δεν έχει μπει για τα καλά μέσα στην κοινότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να εφησυχάζουμε.
Καραντίνα στην κοινότητα Εχίνου στην Ξάνθη
Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την Τετάρτη τον υποχρεωτικό περιορισμό όλων των μετακινήσεων του συνόλου των κατοίκων της κοινότητας του Εχίνου στο δήμο Μύκης, στην Ξάνθη δεδομένου ότι 9 άτομα στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, γεγονός που ερμηνεύεται με βάση τα μοντέλα του ρυθμού εξάπλωσης του κορωνοϊού που διαθέτει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ως περιοχή υψηλού επιδημιολογικού συντελεστή για τη νόσου. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr το τελευταίο διάστημα και ενώ είχε αρχίσει η διασπορά του κορωνοϊού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μετανάστες που ζουν σ’ αυτές, αλλά κατάγονται από τον δήμο Μύκης, επέστρεψαν στην περιοχή- μεταξύ αυτών αναζητείται ο αρχικός φορέας του ιού, που πλέον βρίσκεται στην κοινότητα και επιβάλλει τα μέτρα που ελήφθησαν.
Κηδεύτηκε η 41χρονη
Σε στενό οικογενειακό κύκλο χωρίς φίλους και συγγενείς λόγω του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε η κηδεία της 41χρονης μητέρας Μ.Π. Ο τρόπος με τον οποίο έφυγε από τη ζωή προβληματίζει ιδιαίτερα τους δικούς της ανθρώπους ενώ στενό πρόσωπο από την οικογένειά της, το οποίο μίλησε στο protothema.gr κάνει έκκληση στον κόσμο για πρόληψη ώστε να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές. «Ο κόσμος να προσέχει πάρα πολύ κι όταν ο οργανισμός του δείχνει σημάδια να τρέχει άμεσα και να μην περιμένει τη τελευταία στιγμή για να τρέξει. Η πρόληψη είναι πιο σημαντική από τη θεραπεία. Εύχομαι να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές».
Η 41χρονη Μ.Π, μητέρα τριών παιδιών στην Κορέστεια της Καστοριάς, η οποία εξέπνευσε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου είναι το νεότερο θύμα του κορωνοϊού όπως έγινε γνωστό κατά τη νεκροψία- νεκροτομή. Σύμφωνα με πληροφορίες από το φιλικό της περιβάλλον, η 41χρονη μητέρα είχε χρόνιο άσθμα, παρουσίασε συμπτώματα και, απευθυνόμενη στον ΕΟΔΥ, έλαβε τη σύσταση να μείνει στο σπίτι της σε καραντίνα, μακριά από τα παιδιά και τον σύζυγό της.
Ωστόσο η υγεία της επιδεινώθηκε και μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο να την παραλάβει άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της. Ο σύζυγός της παραμένει κλεισμένος στο σπίτι του μαζί με τα παιδιά του έχοντας ψυχολογική υποστήριξη ενώ, σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντος της οικογένειας, δείχνει αρκετά ψύχραιμος, αλλά οι ερωτήσεις τον βασανίζουν, όπως βασανίζουν και τους υπόλοιπους συγγενείς, καθώς κανείς δεν μπορεί να καταλάβει με ποιον τρόπο και πού η άτυχη γυναίκα μολύνθηκε με τον ιο. Η 41χρονη Μ.Π. μιλούσε και με τον οικογενειακό γιατρό ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, της είχε συστήσει να μείνει στο σπίτι.