Κορονοϊός και καιρός: Ο Δρ. Φάουτσι άφησε να εννοηθεί ότι ο SARS-CoV-2 εξαπλώνεται ευκολότερα όταν ο καιρός είναι κρύος, παρά όταν το κλίμα είναι θερμό και ξηρό.
Κορονοϊός και καιρός: Υπάρχει πιθανότητα η ασθένεια του κορωνοϊού, COVID-19, να επιστρέψει με βάση τον εποχικό κύκλο. Αυτό προειδοποίησε Αμερικανός ειδικός, υπογραμμίζοντας πως επείγει να φτιαχτούν αποτελεσματικά εμβόλια και φάρμακα. Ο διευθυντής του εθνικού ινστιτούτου υγείας Άντονι Φάουτσι έκανε την εκτίμηση αυτή κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του Τύπου από την «task force» που έχει συγκροτήσει ο Λευκός Οίκος, εξηγώντας πως ο κορωνοϊός αρχίζει πλέον να εξαπλώνεται σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπου έρχεται ο χειμώνας.
«Αν βιώσουν μεγάλη επιδημία, θα είναι απολύτως απαραίτητο να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον δεύτερο κύκλο», τόνισε ο ειδικός. «Αυτό κάνει ακόμα πιο πιεστική την ανάγκη να αναπτύξουμε εμβόλιο, να το δοκιμάσουμε γρήγορα και να εξασφαλίσουμε πως θα είναι έτοιμο και διαθέσιμο στον επόμενο κύκλο», πρόσθεσε. Δύο κλινικές δοκιμές εμβολίων βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κίνα και στις ΗΠΑ, ωστόσο τα σκευάσματα του είδους πιθανόν δεν θα είναι διαθέσιμα στην αγορά πριν από έναν ως ενάμιση χρόνο. Δοκιμάζονται επίσης θεραπείες, τόσο νέα φάρμακα, όσο και υπάρχοντα, όπως τα ανθελονοσιακά χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη.
Κορονοϊός και καιρός
Ο Δρ. Φάουτσι άφησε να εννοηθεί ότι ο SARS-CoV-2 εξαπλώνεται ευκολότερα όταν ο καιρός είναι κρύος, παρά όταν το κλίμα είναι θερμό και ξηρό, απηχώντας πρόσφατη κινεζική μελέτη, που πάντως είναι ακόμα προκαταρκτική και υπόκειται σε αξιολόγηση από ομότιμους επιστήμονες (peer review), η οποία καταλήγει ακριβώς στο ίδιο συμπέρασμα. Αυτό πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι τα σταγονίδια που εκκρίνουν οι ασθενείς επιβιώνουν περισσότερο όταν ο αέρας είναι ψυχρός, ενώ το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα τείνει να είναι πιο αδύναμο τον χειμώνα. Άλλη πιθανή εξήγηση: ο ιός αποσυντίθεται γρηγορότερα σε θερμές επιφάνειες, καθώς η προστατευτική μεμβράνη λίπους που τον περιβάλλει αποξηραίνεται ταχύτερα. Όμως η μείωση των μολύνσεων δεν είναι κατ’ ανάγκη συνώνυμη με την εξάλειψη του ιού. Σχεδόν 2.500 κρούσματα του κορωνοϊού καταγράφονται για παράδειγμα στην Αυστραλία, που θρηνεί 8 νεκρούς μέχρι σήμερα.
Κορονοϊός: Και μια άποψη Έλληνα γιατρού
Ο ιατρός, ειδικός παθολόγος κ. Νικόλαος Τουρούλης, πιστεύει πως ο ζεστός καιρός θα κάνει καλύτερα τα πράγματα. «Η μεταβολή του καιρού, ναι, θα ευνοήσει την ανάπτυξη και εξάπλωση του κορονοϊού. Ο ιός γενικώς ευνοείται από κλίμα κρύο και υγρό. Τα σταγονίδια παραμένουν περισσότερη ώρα στην ατμόσφαιρα. Επίσης το γεγονός ότι ο συγχρωτισμός γίνεται μεγαλύτερος, μας καθιστά πιο ευάλωτους. Άρα οι συνθήκες οι καιρικές ευνοούν. Με τη διαφορά ότι αυτό θα είναι ένα μικρό διάστημα και θα αντιληφθούμε την αρωγή του στον κορονοϊό, όχι άμεσα, αλλά τις επόμενες εβδομάδες.
Αυτοί οι ιοί δεν επιβιώνουν σε ζεστό περιβάλλον. Τούτη η μελέτη είναι δεδομένη και την γνωρίζουμε και ελπίζουμε στα συμπεράσματά της. Από την άλλη όμως έχουμε να κάνουμε με έναν νέο ιό του οποίου δεν γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά. Έχουμε, για παράδειγμα περιστατικά στην Αυστραλία όπου ο ιός εξαπλώθηκε σε ζεστό περιβάλλον. Μάλλον όμως ήταν εισερχόμενα από την Κίνα. Η ελπίδα όλων είναι ότι τον Μάιο με το κλίμα να έχει γίνει περισσότερο θερμό και ξηρό όλο αυτό θα αρχίσει να τελειώνει.
Τις προηγούμενες ημέρες ο σχετικά καλός καιρός μας πρόσφερε τη δυνατότητα να βγούμε, να αερίσουμε το σπίτι. Θερμό και ξηρό κλίμα, λοιπόν, δεν ευνοεί την ανάπτυξη του ιού, κρύο και υγρό κλίμα την ευνοεί. Η μεταβολή των καιρικών συνθηκών μπορεί να αυξήσει τα κρούσματα. Την αμέσως επόμενη εβδομάδα θα δούμε την καθαρά εκθετική αύξηση των προηγούμενων ημερών. Όλα αυτά στηρίζονται στις παρατηρήσεις που γνωρίζουμε για την μεγάλη οικογένεια των κορονοϊών. Για το αν ετούτος ο ιός εμφανίσει διαφορετική συμπεριφορά, δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να το απαντήσουμε».