Κρούσματα Ελλάδα τώρα: Στα 966 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Κρούσματα Ελλάδα τώρα: Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 74 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 966 ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. 66 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, διασωλημένοι είναι οι 65 ενώ στους 28 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους. 52 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 5 θάνατοι από τον κορωνοϊό στη χώρα.
Τα μέτρα μας αφορούν όλους το ίδιο, όλοι συμμετέχουμε και μπορώ να πω κερδίζουμε μικρές νίκες κάθε μέρα. Αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας. «Μία από αυτές τις νίκες είναι ό, τι 4 έχουν αποσωληνωθεί και τους ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση» συνέχισε. Οι ασθενείς που αποσωληνώθηκαν ήταν ηλικίας από 52 ως 67 ετών, ενώ οι δύο από αυτούς είχαν σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας. «Οι επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Η τροχιά της δικής μας επιδημίας παραμένει ελεγχόμενη» είπε ο λοιμωξιολόγος και επέμεινε πως πρέπει να μείνουμε πιστοί στα μέτρα αυτοπεριορισμού. «Να επιστήσω την προσοχή σε ανθρώπους που επιστρέφουν από χώρες με υψηλό αριθμό νοσούντων, να μπουν σε αυστηρή καραντίνα» συνέχισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Δεν είναι η ώρα για τα τεστ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό
«Τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Ένα αρνητικό τεστ στην οξεία φάση της νόσου, σε έναν άνθρωπο με ήπια συμπτώματα μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα. Μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ». «Τα πιο αξιόπιστα είναι τα μοριακά που προκρίνονται από τους φορείς και πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για αυτή τη φάση της πανδημίας. Οι Αρχές θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία αυτών των τεστ στο μέλλον» συνέχισε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τα τεστ κορωνοϊού.
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 5 θάνατοι από τον κορωνοϊό στη χώρα. Αν και το μεσημέρι της Πέμπτης ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε τέσσερις θανάτους, λίγες ώρες αργότερα, ένας 88χρονος άνδρας έγινε το 27ο θύμα της ασθένειας. Ο ηλικιωμένος άνδρας νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, όπου διακομίστηκε την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα την περασμένη Τετάρτη. Μετά από οκτώ ώρες περίπου κατέληξε, με τα αποτελέσματα του τεστ να βγαίνουν έπειτα από τρία 24ωρα και όπως αποδείχθηκε ο άτυχος άνδρας ήταν θετικός στον κορωνοϊό. Για άγνωστο λόγο, ωστόσο, ο θάνατός του από κορωνοϊό έγινε γνωστός χθες, με καθυστέρηση.
Ποιοι και πώς θα λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ
Στην άμεση στήριξη 166.000 επιστημόνων, προερχόμενους από έξι βασικούς κλάδους –δικηγόρων, γιατρών (συμπεριλαμβανομένων οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού προσωπικού), μηχανικών/αρχιτεκτόνων, οικονομολόγων/λογιστών, εκπαιδευτικών και ερευνητών- προχωρά η κυβέρνηση λόγω του κορωνοϊού.
Όπως τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης, η κίνηση αυτή γίνεται δια ενός ανοιχτού προγράμματος, ύψους 180 εκατ., με επιταγή κατάρτισης (voucher) με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης.
«Το πρόγραμμα θα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αντίστοιχο κλάδο. Το εκπαιδευτικό επίδομα των ωφελουμένων θα είναι ύψους 600 ευρώ για έκαστο εξ αυτών και θα αφορά 100 ώρες τηλεκατάρτισης. Το εκπαιδευτικό επίδομα θα καταβληθεί, σε δύο δόσεις με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας» τονίζει η εν λόγω ανακοίνωση, και συμπληρώνει:
«Οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση για τα αντικείμενα κατάρτισης. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί άμεσα από τη Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και θα χρηματοδοτηθεί από συγχρηματοδοτούμενους πόρους. Η Κυβέρνηση προχωρά με υπευθυνότητα απέναντι στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, υιοθετώντας γρήγορες και αποδοτικές ενεργητικές πολιτικές στήριξης, με στόχο όχι μόνο την οικονομική του στήριξη μέσα στην κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊος, αλλά και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του, με εμπέδωση των νέων τεχνολογικών και ψηφιακών εργαλείων, χρήσιμων για το επάγγελμα ή το λειτούργημά του, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την επαγγελματική εμπειρία των εκπροσώπων του».
Την ίδια ώρα, η σχετική ανακοίνωση τονίζει πως η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα, που θα επιτρέψουν στους επιστημονικούς κλάδους να ανακτήσουν τα εισοδήματά τους.
«Προς τούτο έχει ήδη αποφασιστεί η παράταση του τρέχοντος δικαστικού έτους» υπογραμμίζεται επίσης.