Μέτρα για τον κορονοϊό: Δωρεάν στα νοσοκομεία 24 εκατ. δόσεις χλωροκίνης.
Μέτρα για τον κορονοϊό: Ποσότητα πέντε τόνων χλωροκίνης αγόρασε από την Ινδία το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020, η φαρμακοβιομηχανία Uni-pharma SA, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή του φαρμάκου Unikinon. Η χλωροκίνη αναφέρεται ευρέως το τελευταίο διάστημα ως μία πιθανή επιτυχής θεραπεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Uni-pharma SA, μάλιστα, θα διαθέσει δωρεάν 24 εκατομμύρια δόσεις Unikinon στο Ελληνικό Κράτος. Το θεραπευτικό σχήμα θα καθορισθεί με βάση τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι υπάρχουν ήδη διεθνή δεδομένα για τη χλωροκίνη, τα καθώς το φάρμακο χορηγείται ήδη σε ασθενείς με COVID-19 και παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές μελέτες. Η Uni-pharma SA έλαβε για πρώτη φορά άδεια προϊόντος χλωροκίνης στην Ελλάδα, το 1984. «Με υψηλό αίσθημα ιστορικής ευθύνης και κοινωνικής προσφοράς, η Uni-pharma SA δηλώνει ότι βρίσκεται πάντα κοντά στον Έλληνα ασθενή και τις ανάγκες του, στηρίζοντας τη δημόσια υγεία, όπως άλλωστε αυτό πράττει τα τελευταία 57 έτη. Γιατί πάνω απ’ όλα, στόχος μας πρέπει να είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών στις θεραπείες τους και ιδιαίτερα την ώρα της ανάγκης» σημειώνει η εταιρεία.
Το πείραμα με την χλωροκίνη
Πριν λίγες ημέρες ο Γάλλος γιατρός, Ντιντιέ Ραούλ, δήλωσε πως με την χλωροκίνη κατάφερε να αρνητικοποιήσει αρκετούς ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Αρκετοί επιστήμονες εναντιώθηκαν απέναντι στο συμπέρασμα του γνωστού επιδημιολόγου, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες ώστε να κάνουν γνωστές τις επιδράσεις της ουσίας κατά του covid-19. Μια κινεζική μελέτη του πανεπιστημίου της Zhejiang , η οποία δημοσιεύθηκε στο medicalxpress.com στις 6 Μαρτίου όμως έχει δώσει την απάντηση στο θέμα για την χλωροκίνη και τον κορονοϊό.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 30 ασθενών με COVID-19, οι μισοί από τους οποίους έλαβαν χλωροκίνη ως μέρος της θεραπείας τους. Διαπιστώθηκε ότι μετά από 7 ημέρες οι 13 από τους ασθενείς που έπαιρναν χλωροκίνη ήταν αρνητικοί στον κορονοϊό, σε σύγκριση με 14 ασθενείς που επίσης βρέθηκαν αρνητικοί, αλλά που ποτέ δεν πήραν χλωροκίνη. Ο μέσος χρόνος που χρειάστηκαν για να αναρρώσουν οι ασθενείς ήταν παρόμοιος και στις δύο ομάδες, δηλαδή και για εκείνους που έπαιρναν χλωροκίνη και για εκείνους που δεν πήραν χλωροκίνη. Πρέπει να σημειωθεί ότι το μέγεθος του δείγματος της εν λόγω έρευνας θεωρείται πολύ μικρό για να είναι στατιστικά σημαντικό.
Τα αποτελέσματα της έρευνας
Ωστόσο, ένας παρόμοιος αριθμός ασθενών που εξετάστηκε σε μια πρόσφατη γαλλική μελέτη, διαπίστωσε ότι έδειξε ότι η χλωροκίνη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην καταπολέμηση της λοίμωξης, ειδικά όταν λαμβάνεται σε συνδυασμό με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη. Οι μεγάλης κλίμακας δοκιμές θεωρούνται τον χρυσό κανόνα στον τομέα της φαρμακευτικής έρευνας, διαρκούν μήνες ή και χρόνια και περιλαμβάνουν χιλιάδες ασθενείς, συχνά από όλο τον κόσμο.