Ασθενής 100 ετών – κορονοϊός: Πλήρως από τον κορωνοϊό γιατρεύτηκε ένας άνδρας 101 ετών στην Ιταλία. Την ευχάριστο νέο ανακοίνωσε η η Γκλόρια Λίζι, αντιδήμαρχος της ιταλικής πόλης Ρίμινι. Ο άντρας είχε εισήχθη στο νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα μετά την ένδειξη του τεστ κορωνοϊού κι έφυγε υγιέστατος από το νοσοκομείο την Πέμπτη (26/03). Ο άντρας γεννήθηκε το 1919, κατά τη διάρκεια της ισπανικής γρίπης, η οποία εκτιμάται ότι έχει σκοτώσει 30 με 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Το Ρίμινι είχε καταγράψει 1,189 περιπτώσεις κοροναϊού από την Πέμπτη, σύμφωνα με το ιταλικό τμήμα πολιτικής προστασίας. Μάλιστα, στην περίπτωση του γηραιού άνδρα, αναφέρθηκε και ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση του υπ. Υγείας, κάνοντας λόγο για ειδήσεις που μας γεμίζουν αισιοδοξία.
«Έχω φίλους που εργάζονται στο τοπικό νοσοκομείο με τους οποίους μιλάω το βράδυ, όταν τελειώνουμε τη δουλειά της ημέρας», δήλωσε σήμερα στο AFP η Γκλόρια Λίζι, αντιδήμαρχος του Ρίμινι. «Τις προάλλες μου είπαν ότι ένας κύριος, γεννηθείς το 1919, νοσηλεύτηκε διότι βρέθηκε θετικός στην COVID-19. Ο κύριος αυτός είχε καλή διάθεση και έγινε γρήγορα η μασκότ του νοσοκομείου», συνέχισε η αντιδήμαρχος.
«Χθες το βράδυ με πήραν τηλέφωνο για να μου πουν ότι ο κύριος αυτός βγήκε από το νοσοκομείο. Στους καιρούς που ζούμε είναι πάντα καλό να δίνουμε λίγη ελπίδα», κατέληξε η ίδια. Με 9.134 νεκρούς, η Ιταλία καταρρέει. Τα επίσημα στοιχεία αφορούν τους θανάτους στα νοσοκομεία και τους οίκους ευγηρίας. Ο μέσος όρος της ηλικίας των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι τα 78 έτη, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ανώτερο Ινστιτούτο Υγείας (ISS).
Κορωνοϊός: Έχει «δρόμο» ακόμα η Ιταλία
Δεν έχει φτάσει στο σημείο της κορύφωσής της η επιδημία του κορωνοϊού στην Ιταλία, δήλωσε ο Σίλβιο Μπρουσαφέρο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας της χώρας.«Δεν έχει φτάσει η κορύφωση της επιδημίας, υπάρχουν σημάδια επιβράδυνσης που μας κάνει να υποθέτουμε ότι είμαστε κοντά. Αναμένουμε ότι θα φτάσουμε στην κορύφωση τις επόμενες ημέρες. Δεν βρισκόμαστε σε φάση ύφεσης, αλλά η ανάπτυξη επιβραδύνεται», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε επίσης, ότι κανείς δεν θα πρέπει να παραμυθιάζεται ότι ο περιορισμός της εξάπλωσης μπορεί να οδηγήσει και σε χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν υιοθετηθεί. Εάν έπρεπε να αποφασίσουμε σήμερα, θα ήταν αναπόφευκτη η επέκταση των μέτρων καθώς δεν βρισκόμαστε σε φάση ύφεσης τόνισε από την πλευρά του ο Φράνκο Λοκατέλι, πρόεδρος του Ιταλικού Οργανισμού Υγείας σχολιάζοντας τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ στην χώρα έως και τις 3 Απριλίου.
Τόσο ο Λοκατέλι όσο και ο Μπρουσαφέρο ανήκουν στη συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή που εισηγείται στην κυβέρνηση τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.