Επίδομα 800 ευρώ: Εξέλιξη της τελευταίας στιγμής.
Επίδομα 800 ευρώ: Ένα νέο πλάνο επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο για την ενίσχυση των δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών και λογιστών, που δοκιμάζονται από την κρίση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες που από την πρώτη στιγμή είχε γνωστοποιήσει το Alphafreepress.gr, η κυβέρνηση εξετάζει την ένταξή τους στη γενική έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ, αντί της ενίσχυσης με το voucher των 600 ευρώ, με προγράμματα κατάρτισης. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη στήριξη γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών -καθώς και άλλων κλάδων- με 600 ευρώ, μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ωστόσο, αντέδρασε στην εξαγγελία για την έκτακτη ενίσχυση 600 ευρώ μέσω voucher, παραθέτοντας σειρά αιτημάτων. Το πρώτο αίτημα του ΔΣΑ -που πιθανώς πρόκειται να ικανοποιηθεί- ήταν η υπαγωγή «στο καθεστώς επιδότησης των 800 ευρώ, καθώς πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης, αλλά και αξιοπρέπειας, του δικηγορικού σώματος».
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ώρες και οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται αύριο, Κυριακή, ή το αργότερο τη Δευτέρα 30 Μαρτίου.
Έντονη η αντίδραση του ΔΣΑ, κάνουν λόγο για εμπαιγμό
Το ΔΣ του ΔΣΑ καταδικάζει με τον πιο εμφαντικό τρόπο την προκλητική υπαναχώρηση της Κυβέρνησης στο θέμα της χορήγησης του επιδόματος των 800 ευρώ. “Όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι υπουργοί, απερίφραστα και ανεπιφύλακτα διαβεβαιώνουν ότι οι δικηγόροι θα λάβουν το επίδομα και αμέσως μετά αναιρούν εαυτούς, δεν πρόκειται απλώς περί πολιτικής ασυνέπειας, αλλά περί απαξίωσης και ονειδισμού ενός ολόκληρου κλάδου, που στις παρούσες έκτακτες συνθήκες στερείται πλήρως του εισοδήματός του.
Είναι, άλλωστε, αναντίλεκτο ότι οι δικηγόροι δοκιμάζονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο αυτοαπασχολουμένων από την πανδημία του κοροναϊού, καθώς εκ του νόμου έχει ανασταλεί η λειτουργία των δικαστηρίων, των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων, οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν, οι δικαστικοί επιμελητές έχουν κηρύξει αποχή και έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας και των μετακινήσεων των πολιτών, που κατ’ αποτέλεσμα, δεν επιτρέπουν δικαστικές αλλά ούτε και εξώδικες εργασίες.
Μπροστά στην υπαρξιακή αγωνία ενός χειμαζόμενου κλάδου, μεγάλη μερίδα του οποίου αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του και να καλύψει τις ανάγκες του, η σημερινή εξαγγελία περί συμμετοχής των δικηγόρων σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης μέσω voucher (αξίας 600 € έκαστο), συνιστά προκλητικό εμπαιγμό, που υποτιμά τη νοημοσύνη όλων”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Αντίδραση και από την αξιωματική αντιπολίτευση
Να παρέμβει προσωπικά και να πάρει πίσω την «απαράδεκτη» ρύθμιση περί προγραμμάτων κατάρτισης και να εντάξει τους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς καμία εξαίρεση στο επίδομα των 800 ευρώ, ζητά από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε τηλεδιάσκεψη με το Προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.
Σε ανάρτηση του στο Facebook, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι στην επικοινωνία που είχαν, του εξέφρασαν «την αγανάκτησή τους για τον εμπαιγμό του κου Μητσοτάκη στους δικηγόρους της χώρας, καθώς στο διάγγελμά του τους συμπεριέλαβε, μαζί με όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες στο έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ για 1,5 μήνα, αλλά λίγες μέρες αργότερα τους παρέπεμψε σε προγράμματα κατάρτισης και σε δυο voucher των 300 ευρώ, μέχρι το τέλος Μαΐου».