Διαζύγια - κορονοϊός: Πως διαμορφώνεται η νέα πραγματικότητα, λοιπόν, της καραντίνας από τον κορονοϊό για εκείνους που είχαν μια καλή, μέτρια ή ακόμα και κακή σχέση;
Διαζύγια – κορονοϊός: Η κοινωνική απομόνωση, που επιβάλλεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλάζει το καθεστώς των ερωτικών σχέσεων. Tο 74% των ερωτηθέντων αναμένει υψηλότερα ποσοστά διαζυγίων αλλά και περισσότερο σεξ. Η «καραντίνα» ή ο κατ΄οίκον περιορισμός φέρνουν αλλαγές στη σεξουαλική ζωή. Είτε είσαι κλεισμένος μέσα στους τέσσερις τοίχους με τον σύντροφό σου είτε όχι, και στις δύο περιπτώσεις, η κατάσταση για να κρατήσεις ακλόνητη τη σχέση είναι ασυνήθιστη και δύσκολη. Ορισμένα πρώτα δεδομένα που προέρχονται από την Κίνα μετά τη λήξη της καραντίνας, δείχνουν ότι αυξήθηκε αναλογικά ο αριθμός των διαζυγίων.
Όμως στην πραγματικότητα, αυτό που ήδη συμβαίνει και στην Ελλάδα είναι ότι τα ζευγάρια που συγκατοικούν βιώνουν πιο έντονα τις ανησυχίες και τα προβλήματα που προϋπήρχαν στη σχέση. Ταυτόχρονα, παίρνονται αποφάσεις συγκατοίκησης από ανθρώπους που δίσταζαν να συγκατοικήσουν ενώ ήταν συναισθηματικά έτοιμοι. Άλλοι, που επιλέγουν τη χωριστή διαμονή ακόμα και εν μέσω μιας τέτοιας πρωτόγνωρης κρίσης προβληματίζονται για το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η επιλογή τους. Συνοπτικά, η κρίση που βιώνουμε επιταχύνει και θα επιταχύνει και στο μέλλον εξελίξεις στις σχέσεις τόσο θετικές όσο και αρνητικές, ανάλογα με την ποιότητα της σχέσης την παρούσα στιγμή.
Έρευνα που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα «Bild» και διεξήχθη σε δείγμα 1.200 ατόμων από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ δείχνει ότι:
– Ένας στους έξι πολίτες αισθάνεται ότι ο σύντροφός του τον ενοχλεί τώρα πιο πολύ απ΄ότι πριν.
– Το 74% θεωρεί ότι ο αριθμός των χωριστών και των διαζυγίων θα αυξηθεί λόγω της κρίσης και των σχετικών συνθηκών.
– Η έλλειψη ασφάλειας σχεδιασμού, σύμφωνα με την έρευνα, οδηγεί το 1/4 των ερωτηθέντων που είχαν προγραμματίσει να φορέσουν βέρα στο …δεξί, να παγώσουν προσωρινά τα γαμήλια σχέδιά τους.
– Το 55% των ζευγαριών που ζουν χωριστά, νιώθουν απομονωμένα από τον σύντροφό τους και το 53% παραδέχεται πως του λείπει το σεξ.
– Ένα στα τρία ζευγάρια που ζουν εξ αποστάσεως χρησιμοποιούν για την επικοινωνία τους όλο και περισσότερο βιντεοκλήσεις.
– Το 45% που βρίσκονται σε κοινή καραντίνα, σκέφτονται λιγότερο το χωρισμό απ’ ότι πριν.
– Ένας στους πέντε που είναι σε καραντίνα υποστηρίζει ότι πλέον κάνει περισσότερο σεξ.
– Η επιθυμία για αυτοικανοποίηση αυξάνεται: Το 54% των ζευγαριών που βρίσκονται σε καραντίνα και το 73% των ζευγαριών που ζουν χωριστά, αισθάνονται μεγαλύτερη επιθυμία για σόλο σεξ.
Ένα ζευγάρι σε καραντίνα
Σε δημοσίευμά του το ABC ήρθε σε επαφή με ειδικό στην οργανωσιακή συμπεριφορά καθώς και με ζευγάρια που αυτή τη στιγμή εδραιώνουν μία νέα καθημερινότητα στη ζωή τους. Μιλάνε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τις αλλαγές που έκαναν για να είναι πιο ομαλή η συμβίωση, αναφερόμενοι επίσης και στη θετική πλευρά του να εργάζεσαι από το σπίτι.
Πόλωση
Έχει περάσει μόλις μια εβδομάδα από την ώρα που το ζευγάρι Eryn Coffey και Cameron Box ξεκίνησαν να εργάζονται και οι δύο από το σπίτι τους.
«Είμαστε συνάδελφοι, σύντροφοι και φίλοι», λέει η Eryn. “Καλούμαστε να παίξουμε διαφορετικούς ρόλους μεταξύ μας και φαντάζομαι ότι θα υπάρξει αρκετή ένταση τους επόμενους μήνες”.
«H ψυχική υγεία είναι ένα θέμα που σκεφτόμαστε, όπως όλοι» προσθέτει η Eryn, η οποία εργάζεται ως σύμβουλος περιβαλλοντικών θεμάτων, ενώ ο Cameron είναι διευθυντής σε εταιρεία παραγωγής καφέ. Και οι δύο προσπαθούν να προετοιμαστούν για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν και αναρωτιούνται τι θα γίνει αν χρειαστεί να συνεχίσουν έτσι για πολύ καιρό ακόμα.
Η Dr Petriglieri, δηλώνει ότι θα είναι μία περίοδος αρκετά αγχώδης για όσους εργάζονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτές οι καταστάσεις συνηθίζουν να προκαλούν πόλωση στα ζευγάρια. Μπορεί να τους κάνουν να έρθουν πιο κοντά αλλά μπορεί και να τους χωρίσει. Το ερώτημα είναι να δούμε τι είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά.
Τα όρια μπλέκονται επικίνδυνα
«Όσο διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται» λέει η διευθύντρια Σχεδιασμού και Έρευνας Τοπικού Συμβουλίου, Geua Montana, η οποία ήταν εντελώς απροετοίμαστη όταν πάρθηκε η απόφαση να εργάζεται από το σπίτι της. Ο άντρας της ήδη εργαζόταν αρκετές εβδομάδες από το σπίτι.
«Το πρόβλημα είναι ότι τα όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής εμπλέκονται, αλλά είναι ένα θέμα που τα ζευγάρια θα πρέπει να διαχωρίσουν», τονίζει η Dr Petriglieri. Κάτι που δεν είναι εύκολο.
«Το πώς θα καταφέρουμε να διαχωρίζουμε τη σχέση μας από τη δουλειά μας, από τον χρόνο που χρειαζόμαστε για τον εαυτό μας, και από τον χρόνο που περνάμε μαζί» είναι τα ερωτήματα που πρέπει να θέσουμε, σύμφωνα με την Dr Petriglieri. «Δεν είναι μόνο το θέμα ότι εργαζόμαστε από το σπίτι, αλλά και το γεγονός ότι θα είμαστε και κοινωνικά απομονωμένοι. Δεν επιτρέπεται να δεις άλλους ανθρώπους, ή να βγεις έξω και να έχεις μία νορμάλ κοινωνική ζωή».
Το να διατηρήσουμε αυτά τα όρια, δηλαδή να καθορίσουμε πότε ξεκινάει και τελειώνει η εργασία και πότε ξεκινάει η προσωπική μας ζωή είναι ένα θέμα πολύπλοκο.
Η αλλαγή θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, αν η δουλειά που έκανες ήταν αρκετά κοινωνική, όπως της Geua, που ερχόταν καθημερινά σε επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους. «Μου λείπουν οι συνάδελφοί μου και η διαπροσωπική επαφή που είχα με την ομάδα μου, και οι κουβέντες του γραφείου», δηλώνει. Προσπαθεί να αναπληρώσει το κενό προγραμματίζοντας διαλείμματα για jogging, κάτι που την βοηθάει.
Νέες ρουτίνες
Η Eryn λέει ότι με τον Cameron, προσπαθούν να καθιερώσουν νέες ρουτίνες στη ζωή τους. Χωρίζουν τον χρόνο τους ώστε να μπορούν και οι δύο να γυμνάζονται ή να βγαίνουν έξω ή να έχουν απλά το δικό τους χώρο και χρόνο, μέσα στο σπίτι όταν θέλουν να είναι μόνοι τους. Μοιράζονται ακόμα κι ένα ημερολόγιο όπου «κλείνουν» τις ώρες που θα χρειαστούν τα διαφορετικά δωμάτια του σπιτιού τους, όπως για τηλεφωνικές συνεδρίες ή όταν χρειάζονται ησυχία.
Τα παιδιά τους είναι ακόμα σε βρεφονηπιακό σταθμό αλλά ετοιμάζονται και για το ενδεχόμενο να κλείσουν και αυτά και να αλλάξει ακόμα περισσότερο η καθημερινότητά τους.
Προγραμματίζουν την ημέρα τους με βάρδιες και συνεχίζουν ακόμα και τις τηλεσυναντήσεις με φίλους για ποτά και δείπνο για να διατηρήσουν τις φιλίες και τις κοινωνικές επαφές.
Υπάρχει θετική πλευρά; Μα ναι!
Τους επόμενους μήνες τα ζευγάρια θα περάσουν πολύ χρόνο μαζί και θα πρέπει να μάθουν να βασίζονται ο ένας πάνω στον άλλο, εξηγεί η Dr Petriglieri.
«Υπάρχουν και τα θετικά» τονίζει η Geua. Πολλές φορές ο σύντροφός της αργούσε από το γραφείο και καμιά φορά μπορεί και να έκανε και 50 λεπτά στην κίνηση μέχρι να φτάσει σπίτι. Τώρα έχει τον χρόνο να κάτσει στο οικογενειακό τραπέζι πράγμα που έχει επηρεάσει θετικά τη σχέση του ζευγαριού. Ακόμα και υπό αυτές τις αγχώδεις συνθήκες, υπάρχουν και τα θετικά της υπόθεσης. «Έχω ακούσει άτομα και ζευγάρια να λένε συχνά πόσο ωραίο θα ήταν να εργάζονταν καμιά φορά από το σπίτι τους.
Ας το δοκιμάσουμε λοιπόν και να δούμε τι μπορεί να βγει από αυτή την κατάσταση».